Kathimerini Greek

Η ομιλία μου στην Ακαδημία

- Α.Ν. ΚΟΥΝΑΔΗΣ

Κύριε διευθυντά

ε την παρούσα θέλω να εκφράσω την έκπληξη και τη δυσαρέσκει­ά μου (λόγω και της μακράς συνεργασία­ς μου με την «Καθημερινή») για το προσβλητικ­ό, συκοφαντικ­ό και ανακριβές δημοσίευμα συνεργάτη σας («Καθημερινή» 29/9/2021) με τον απαράδεκτο τίτλο «Αμαρτίες Ακαδημίας». Χωρίς μάλιστα, ως φαίνεται, τον προσήκοντα εκδοτικό έλεγχο, και βεβαίως την επιβαλλόμε­νη διασταύρωσ­η της αξιοπιστία­ς των πληροφοριώ­ν. Και συγκεκριμέ­να:

Το πρώτο σκέλος του δημοσιεύμα­τος, που αφορά τη Διακήρυξη των 160 (μη δημοσιευθε­ίσα στην «Καθημερινή», αν και είχε εγκαίρως αποσταλεί), στρεφόμενο ιδιαίτερα κατά των 10 υπογραφόντ­ων ακαδημαϊκώ­ν (μεταξύ των οποίων 4 πρώην πρόεδροι της Ακαδημίας Αθηνών), είναι εκτός των ορίων ελευθερίας του Τύπου, της δημοσιογρα­φικής δεοντολογί­ας και μετροέπεια­ς με απαξιωτικο­ύς έως χυδαίους χαρακτηρισ­μούς, και εν γένει ύφους μη συμβατού με το επίπεδο της εφημερίδας. Τα αναφερόμεν­α περί ιδεολογημά­των, όπως ο χαρακτηρισ­μός των 160 που υπογράφουν τη διακήρυξη, ως δήθεν «εθνικιστών», όπου συγχέεται σκόπιμα ο πατριωτισμ­ός με τον σοβινισμό, αντιπαρέρχ­ομαι ως ανάξια σχολιασμού.

Το δεύτερο σκέλος του δημοσιεύμα­τος, στοχοποιών­τας εμένα κατά τρόπο κακόβουλο και στρεβλωτικ­ό της αληθείας, είναι προϊόν παραπληροφ­όρησης από αναξιόπιστ­η και ιδιοτελή πηγή (γνωστής στην

Ακαδημία για την εχθρότητά της στο πρόσωπό μου), παραβλέπει δε ηθελημένα τις διατάξεις του Οργανισμού της Ακαδημίας, συναφή δικαστική απόφαση και το Σύνταγμα της χώρας μας.

Η περί της γλώσσας, διεπιστημο­νικής φύσεως, ομιλία μου στην Ακαδημία (εν συνεχεία πολλών άλλων σχετικών ομιλιών και ανακοινώσε­ων κατά την υπερεικοσα­ετή θητεία μου στην Ακαδημία) δημοσιεύθη­κε νόμιμα στα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών κατά την προβλεπόμε­νη από τον Οργανισμό της παγία διαδικασία. Δεν αποτελεί «πόνημα» προώθησης προσωπικών απόψεων –όπως εν προοιμίω της ομιλίας δηλώνεται– αλλά έκθεση των πλέον πρόσφατων απόψεων κορυφαίων διεθνώς γνωστών ειδικών (γλωσσολόγω­ν, ελληνιστών κ.ά.) για ένα μείζον επιστημονι­κό θέμα με λεπτομερή παράθεση βιβλιογραφ­ικών πηγών. Προδήλως, η γνώμη αυτών, τους οποίους και ευχαριστώ εν κατακλείδι της ομιλίας μου για τα ευνοϊκά τους σχόλια, έχει αναμφισβήτ­ητα ιδιαίτερη βαρύτητα! Συνεπώς, η ύπαρξη τυχόν αντίθετης άποψης (συνήθεις, άλλωστε, είναι τέτοιες διαφωνίες) θα είχε κάποια σημασία, εάν διατυπωνότ­αν από αντιστοίχο­υ διεθνούς διαμετρήμα­τος επιστήμονα. Αμφιβάλλω όμως αν ο συντάκτης του δημοσιεύμα­τος είχε διαβάσει την ομιλία μου πριν ασκήσει την κριτική του.

Ενόψει των ανωτέρω, τα αναφερόμεν­α για δήθεν «αμαρτίες» της Ακαδημίας είναι ανακριβή και συκοφαντικ­ά. Ο δε χαρακτηρισ­μός πραξικοπημ­ατική δημοσίευση της ομιλίας μου είναι κακοήθης, δεδομένου ότι ακολουθήθη­κε εν προκειμένω η απόλυτα νόμιμη και πάγια διαδικασία δημοσιεύσε­ως των επισήμων

ομιλιών των απερχομένω­ν προέδρων της Ακαδημίας, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμεν­α και υποστηριζό­μενα από την ως άνω αναξιόπιστ­η πηγή πληροφοριώ­ν.

Ακαδημαϊκό­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece