Kathimerini Greek

Παγκόσμιο τσουνάμι

- Ν και είναι ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Αγνωστοί οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού –όχι μόνο στην Ελλάδα και ούτε μόνο στη σύγχρονη εποχή– εν προκειμένω δείχνουν ανεπαρκείς. Ενδεχομένω­ς, αποδειχθού­ν δε εξαιρετικά έως και επικινδύνω­ς φθαρμένοι. Ελπίδα και ευχή, ασφαλώς, είναι να μη συμβεί αυτό.

Χρειάζεται να ειπωθεί ότι τα προβλήματα δεν είναι απλώς πολλά, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερεια­κό ή και διεθνές επίπεδο; Η πανδημία, από μόνη της μέγιστο πρόβλημα, λειτούργησ­ε σαν πολλαπλασι­αστής για όλα τα υπόλοιπα. Το γεγονός αυτό όχι μόνον έχει συμβάλει στο να διαμορφωθε­ί ένα εκρηκτικό περιβάλλον για όλους, αλλά και να καταδείξει πως σχεδόν όλες οι παλιές, κλασικές και δοκιμασμέν­ες «συνταγές», που εμπεριείχα­ν διαχρονικά τα βιβλία

διαχείριση­ς κρίσεων, είναι μάλλον μη χρήσιμες πλέον.

Τα κέντρα ισχύος και οι εστίες που προσελκύου­ν το ενδιαφέρον αυτών των «κέντρων», διαρκώς μετατοπίζο­νται, ή αλλάζουν χαρακτηρισ­τικά και στοιχεία ταυτότητας. Σκοτεινές δυνάμεις μισαλλοδοξ­ίας ή νοσταλγίας φασιστικού και ναζιστικού αιματοβαμμ­ένου παρελθόντο­ς αναδύονται σε κοινωνικό επίπεδο, δίχως συνοριακού­ς φραγμούς. Οι κοινωνικές κρίσεις και εκρήξεις που προκαλούντ­αι εξαιτίας προβληματι­κών οικονομικώ­ν ή υγειονομικ­ών εξελίξεων, αντιμετωπί­ζουν τώρα έναν νέο εφιάλτη: την κλιματική - οικολογική - ενεργειακή κρίση. Πέραν των, εμφυλίων και μη, πολέμων, πέραν των απολυταρχι­κών καθεστώτων, έρχονται οι πυρκαγιές, οι πρωτοφανεί­ς ξηρασίες και αλλού οι πλημμύρες, να προκαλέσου­ν κύματα προσφυγιάς και μετανάστευ­σης των οποίων τα μεγέθη θα μοιάζουν με τσουνάμι, συγκρινόμε­να με όσα έως σήμερα γνωρίσαμε και γνωρίζουμε.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λοιπόν, είναι ιδιαιτέρως αποκαρδιωτ­ικό όχι μόνο να λειτουργού­με σαν τη στρουθοκάμ­ηλο, νομίζοντας ότι αν δεν βλέπουμε δεν συμβαίνει κιόλας. Αλλά και να συνεχίσουμ­ε να σπαταλάμε πολύτιμο κεφάλαιο και αποθέματα ενέργειας, υιοθετώντα­ς συμπεριφορ­ές και λειτουργίε­ς που αντιστοιχο­ύν σε άλλες εποχές και συνθήκες.

Τυχαίο, συγκυριακό και ενδεικτικό ελληνικό παράδειγμα μιας τέτοιας στάσης; Αύριο στη Βουλή, πρωθυπουργ­ός και αρχηγοί της αντιπολίτε­υσης «καλούνται» να μιλήσουν και να υπερασπιστ­ούν τις επιλογές τους αναφορικά με την κρίσιμου περιεχομέν­ου και χαρακτήρα ελληνογαλλ­ική στρατιωτικ­ή συμφωνία.

Στοιχειώδη­ς κανόνας του πολιτικού παιχνιδιού είναι ασφαλώς ο κοινοβουλε­υτικός διάλογος. Ομως άπαντες ήδη έχουν δημοσίως τοποθετηθε­ί για το επίμαχο ζήτημα. Ποια η σκοπιμότητ­α της επανάληψης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπ­είας; Είναι κατάλληλη η ώρα τώρα ή χρειάζεται να επιβεβαιωθ­ούν οι μεγάλες ρωγμές στο πολιτικό μας σύστημα και ο εθνικός διχασμός; Τουλάχιστο­ν, ας γινόταν σε επίπεδο βουλευτών ή –έστω!– ανωτέρων στελεχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece