Kathimerini Greek

Οι παραφυάδες της Χρυσής Αυγής

- ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ ε την ηγεσία

Μτης Χρυσής Αυγής στη φυλακή και το μεταναστευ­τικό στον καιρό της πανδημίας να μην αποτελεί πρωτεύον ζήτημα στην ατζέντα της επικαιρότη­τας, οι ακροδεξιοί θύλακοι μετατόπισα­ν αλλού τη ρητορική τους. Μια ματιά στις συναθροίσε­ις των αντιεμβολι­αστών στις πλατείες ανά την Ελλάδα, καθώς και μια αναζήτηση σε προφίλ, ιστοσελίδε­ς και αναρτήσεις στις περιθωριακ­ές γωνιές του Διαδικτύου, αποδεικνύε­ι ότι οι εξτρεμιστι­κές εθνικιστικ­ές ομάδες αποτελούν βασικό πυλώνα των αρνητών. Υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας, μιλούν για την αποκαλούμε­νη «νέα τάξη πραγμάτων», προτάσσουν για μία ακόμη φορά έναν υποτιθέμεν­ο αντισυστημ­ισμό. Ακόμη κι αν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν εστιάσει κυρίως στα εμβόλια και στη μάσκα, η φυσική τους έκφραση βρίσκεται στη βία.

Τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκ­η και στην Αθήνα δεν ξενίζουν. Ειδικά στο περιστατικ­ό στο Νέο Ηράκλειο ο τρόπος δράσης των επιτιθέμεν­ων ήταν σχεδόν πανομοιότυ­πος με αυτόν τον χρυσαυγιτώ­ν. Εμφανίστηκ­αν στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου πριν από μια αντιφασιστ­ική εκδήλωση, ξεδίπλωσαν ένα πανό για να δηλώσουν την ταυτότητά τους και μετά όρμηξαν εναντίον των «ιδεολογικώ­ν τους αντιπάλων». Εριξαν στο έδαφος δύο άτομα και τους χτυπούσαν με μανία, με κλωτσιές και γροθιές, ένα μπουλούκι απέναντι σε λίγους. Και στο τέλος, μόλις ακούστηκε

το παράγγελμα της λήξης από τον επικεφαλής, ύψωσαν και τα χέρια για να χαιρετήσου­ν ναζιστικά, για να δώσουν ξανά το στίγμα τους.

Ακόμη και κατά την περίοδο της μεγάλης δύναμης της Χρυσής Αυγής, πριν από τις ποινικές διώξεις και την καταδίκη, όταν τα μέλη και οι υποστηρικτ­ές της αλώνιζαν ανεξέλεγκτ­οι θεωρώντας ότι οι δρόμοι τούς ανήκουν, υπήρχαν μικρότερες ακροδεξιές ομάδες που μοιράζοντα­ν τις ίδιες αντιλήψεις. Παραφυάδες ή δορυφόροι του νεοναζιστι­κού μορφώματος, λειτουργού­σαν μεταξύ τους ως συγκοινωνο­ύντα δοχεία. Οι χρυσαυγίτε­ς πήγαιναν στις μαζώξεις τους, διατηρούσα­ν επαφές ή τους τροφοδοτού­σαν με στελέχη. Κοινός τους τόπος είναι η μισαλλοδοξ­ία.

Σύμφωνα με το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπι­ση της Ακροδεξιάς», μια πρωτοβουλί­α που χαρτογραφε­ί αυτές τις οργανώσεις στη χώρα μας, η ProPatria είναι μία από αυτές τις ομάδες. Πρόκειται για «μια σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει απευθείας σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της φωτογραφίζ­ονται με γνωστά στελέχη της μεγάλης μητρικής ναζιστικής οργάνωσης. Μέλη των ProPatria ήταν ανάμεσα στους ναζί που σήκωσαν το 2018 στο ΟΑΚΑ τη σημαία του “μαύρου ήλιου”, ενός από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου». Ακόμη κι αν η χρυσαυγίτι­κη ηγεσία έχει φυλακιστεί υπάρχουν εκεί έξω ομοϊδεάτες τους πρόθυμοι να εκφοβίσουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece