Kathimerini Greek

Ηρωες και αντιήρωες, θύματα και θύτες

Ο σκηνοθέτης Γ. Παλούμπης στην «Κ»

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ «Ολα

όσα συμβαίνουν δίπλα μας μοιάζουν με καζάνι που βράζει. Μιλώντας μέσα από οικείους χαρακτήρες, ο θεατής ταυτίζεται περισσότερ­ο με ό,τι συμβαίνει στη σκηνή. Παρασύρετα­ι από την ιστορία, λες και βλέπει κάτι από τον εαυτό του ή τον διπλανό του», λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης στην «Κ», λίγο πριν κάνουν πρεμιέρα (7/10) στο θέατρο «Χορν» τα «Αξύριστα πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου. «Υπάρχει πολύ υλικό γύρω μας για να γραφτούν νέα έργα», τονίζει και δεν κρύβει ότι του αρέσει το σύγχρονο ελληνικό έργο, οι καθημερινο­ί άνθρωποι που είναι σε ένα σπίτι ή ένα οικείο περιβάλλον. «Ακούγεται κλισέ, όμως, μου αρέσουν οι αντιήρωες και όχι οι ήρωες».

Χαρακτήρες σημερινοί, με αδυναμίες όπως όλοι μας, ενοχές, σκληρές και τρυφερές στιγμές. «Μέσα από τον κοινωνικό μας περίγυρο, μπορώ να μιλήσω καλύτερα ως καλλιτέχνη­ς». Είναι ένας από τους λόγους άλλωστε που έγραψε και ο ίδιος τρία έργα («Penalty», «Nο 4», «ΠΑΚΜΑΝ») στη 18χρονη θητεία του ως σκηνοθέτη.

Ο Σάββας, ο Κυριάκος, ο Μαρινάκης είναι τα βασικά πρόσωπα του έργου του Γ. Τσίρου. Τους παρακολουθ­ούμε να διαπληκτίζ­ονται στο υπόγειο ενός νοσοκομείο­υ, στο γραφείο αναγνώριση­ς. Ενταση, αγωνία, ενοχή κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα, ενώ θαμμένα μυστικά έρχονται στο φως. Αυτό που τους ενώνει είναι η νεκρή 28χρονη αλλοδαπή στριπτιζέζ

στον θάλαμο εισαγωγής του νεκροτομεί­ου. Πρωταγωνισ­τές αυτής της σκοτεινής ιστορίας είναι οι Γιώργος Πυρπασόπου­λος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα.

«Αξύριστα πηγούνια»

«Ο Γ. Τσίρος είναι μια σοβαρή μονάδα στο θέατρο. Σταθερός, πειθαρχημέ­νος, ουσιαστικό­ς συγγραφέας, παίρνει τους χρόνους του». Τα «Αξύριστα πηγούνια», που γράφτηκαν το 1996, σε μια εποχή που οι μετανάστες γέμιζαν την Αθήνα, και έλαβαν το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφαν­ιζόμενου συγγραφέα του ΥΠΠΟ το 2004, «αντέχουν γερά». Εργο που καταπιάνετ­αι με την ανθρώπινη εκμετάλλευ­ση, τους μετανάστες, τη σεξιστική αντιμετώπι­ση της γυναίκας, τις σχέσεις εξουσίας. Στο προσκήνιο εγκλωβισμέ­νοι άντρες, ξεγυμνώνον­ται ψυχικά, γίνονται θύτες μιας γυναίκας, αλλά και της ίδιας τους της αντρικής φύσης.

Ο Γιώργος Παλούμπης συνεργάζετ­αι για δεύτερη φορά με τον συγγραφέα. Γνωρίστηκα­ν το 2011, όταν σκηνοθέτησ­ε την «Αόρατη Ολγα» στο Εθνικό Θέατρο. Από τότε δεν έχασαν επαφή. Λέει ότι εκείνο το έργο ήταν συγγενικό των «Αξύριστων πηγουνιών». «Εκεί η ηρωίδα ήταν υπό καθαρή εκμετάλλευ­ση. Εδώ, η εκμετάλλευ­ση είναι υπόγεια και έχει να κάνει με νοοτροπίες και συμπεριφορ­ές κανονικών ανθρώπων, όχι αυτών που εμπορεύοντ­αι. Ανθρωποι που έχουν σχέση με την ηρωίδα –είτε ως φίλοι είτε ως ζευγάρι–, παρακολουθ­ούμε Τα «Αξύριστα πηγούνια» Ð̚È܏ ~Ñ{

πώς συμπεριφέρ­θηκαν και πώς άθελά τους την οδήγησαν σε ένα κακό τέλος. Είναι ξεκάθαρα ένα έργο που μίλησε νωρίς για ζητήματα που ήρθαν αργότερα στο φως με το ΜeΤoo».

Η συζήτηση στρέφεται στους νέους συγγραφείς. «Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να γράψουν και το θεωρώ καλό. Κάποια έργα ίσως αξίζουν. Απλώς, πολλοί γράφουν χωρίς εκπαίδευση, χωρίς

να έχουν βρει τον άξονα του έργου. Γι’ αυτό συχνά λέω “μη βιάζεσαι να δώσεις το κείμενό σου, δες το ξανά”. Αρκετοί ακολουθούν μια πιο βαθιά διαδικασία: πετάνε πράγματα, αφήνουν άλλα να ωριμάσουν, ξανακοιτάν­ε πολλές φορές το κείμενο. Υπάρχουν και οι βιαστικοί. Επίσης, έργα τηλεοπτική­ς γραφής αλλά και άλλα πολύ κουλτουριά­ρικα. Περίμενα ότι μόλις ησύχαζε κάπως η κοινωνία, θα έβγαιναν συγγραφείς που θα έγραφαν για την οικονομική κρίση. Ηρθε όμως η πανδημία. Δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά νομίζω ότι μόλις ισορροπήσο­υν κάπως τα πράγματα, θα βγουν κάποια καλά έργα».

Τον ρωτάω αν η θύελλα που τάραξε μήνες πριν το θέατρο, με τις καταγγελίε­ς για σεξουαλικέ­ς παρενοχλήσ­εις και εργασιακή κακομεταχε­ίριση, θα απασχολήσε­ι τη νέα γενιά συγγραφέων μαζί με ζητήματα για τις έμφυλες συμπεριφορ­ές, τη διαφορετικ­ότητα κ.ά. «Οσον αφορά το MeToo, δεν ξέρω κατά πόσον θα περάσει στη θεματολογί­α ή θα ξεχαστεί. Για μένα όμως είναι σημαντικό ότι ακούστηκαν όλα αυτά και ότι θα φοβηθούν όσοι τα έπραξαν. Δεν ξέρω αν θα μας απασχολήσε­ι καλλιτεχνι­κά το ζήτημα. Ισως ο καλλιτέχνη­ς

να μη θέλει να ασχοληθεί με το προφανές, αυτό που συμβαίνει τώρα. Δεν πρέπει να αντιμετωπι­στεί ως επίκαιρο θέμα».

Στα «Αξύριστα πηγούνια» τον ενδιαφέρει ότι ο συγγραφέας παρακολουθ­εί την ιστορία μέσα από τα μάτια των θυτών, των αντρών. «Τους βλέπει ως καθημερινο­ύς ανθρώπους, όχι κάποιους κακούς. Ο καθένας μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα στους τρεις χαρακτήρες. Αυτός είναι ένας τρόπος να μιλήσεις».

Στο μεταξύ, στο θέατρο «Ιλίσια Βολανάκη» θα επαναληφθο­ύν τα «170 τετραγωνικ­ά» του Γιώργη Τσουρή, που επίσης σκηνοθέτησ­ε, ενώ τον Νοέμβριο στη σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη σκηνοθετεί το «Πάρτι γενεθλίων» του Χ. Πίντερ με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιάννο Περλέγκα, Αθηνά Τσιλύρα κ.ά. Τη νέα χρόνια θα ακολουθήσο­υν τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, που θα ανέβουν στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το Πάσχα.

«Ολοι θέλουν να εκφραστούν, ποιος μπορεί να τους πει όχι;» απαντά για την πληθώρα –και φέτος– των παραστάσεω­ν στο θέατρο. Δύσκολη και πληθωρική θεατρική σεζόν. Τι περιμένει στο θέατρο; «Είναι ένα ερωτηματικ­ό, δεν ξέρω».

Μέσα από τον κοινωνικό μας περίγυρο, μπορώ να μιλήσω καλύτερα ως καλλιτέχνη­ς.

 ?? ?? ³È {Ò‡‡i 0˨ÈV ÐÉ ³ÈØ {Ž¨o (ȨšÑÌšÈ܏V ѨËÑ É×ÓÜi ۏÖ~Ñ— .³ KÒÚØ  {Ž¨oØ (Ñ܏ÖКiØ— ÜËÑ ÑÜÒiV .³ÓÜ{ Ûi
³È {Ò‡‡i 0˨ÈV ÐÉ ³ÈØ {Ž¨o (ȨšÑÌšÈ܏V ѨËÑ É×ÓÜi ۏÖ~Ñ— .³ KÒÚØ  {Ž¨oØ (Ñ܏ÖКiØ— ÜËÑ ÑÜÒiV .³ÓÜ{ Ûi
 ?? ?? Ο Γιώργος Παλούμπης.
Ο Γιώργος Παλούμπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece