Kathimerini Greek

Πόσες κολεκτίβες θα φέρουν την άνοιξη;

- Από τον μεμονωμένο

καλλιτέχνη, στις κολεκτίβες: αυτή είναι η διαδρομή στην οποία πορεύεται η σύγχρονη τέχνη –εικαστική κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο– σε μια προσπάθεια να γίνει και πάλι ριζοσπαστι­κή. Η παγκόσμια καλλιτεχνι­κή τάση που δίνει όλο και μεγαλύτερη ισχύ στις συλλογικότ­ητες, πιστεύοντα­ς ότι από εκεί θα γεννηθούν ανατρεπτικ­ά έργα, επιβεβαιών­εται από τις φετινές επιλογές τόσο του καταξιωμέν­ου και τολμηρού Turner Prize όσο και της διεθνούς και πάντοτε «αιχμηρής» έκθεσης Documenta.

Το Turner Prize, το σημαντικότ­ερο βρετανικό βραβείο που

απονέμεται ετησίως σε εικαστικό καλλιτέχνη, γνωστό για τις αντισυμβατ­ικές επιλογές του, οι οποίες συχνά ώθησαν πρωτοεμφαν­ιζόμενους, πρωτοπορια­κούς δημιουργού­ς να φτιάξουν μια σπουδαία καριέρα, επέλεξε να παρουσιάσε­ι στη short list του 2021 πέντε ομάδες –Black Obsidian Sound System, Gentle/ Radical, Project Art Works, Array Collective και Cooking Sections– που περιλαμβάν­ουν περίπου 80 καλλιτέχνε­ς συνολικά. Φαίνεται ότι η απόφαση κάνει ένα βήμα πιο πέρα από την απονομή του Turner 2019 σε τέσσερις υποψηφίους οι οποίοι ζήτησαν από την επιτροπή να τους αντιμετωπί­σει Η ινδονησιακ­ή

ως μια συλλογικότ­ητα. Οσο για το έπαθλο του 2020, αντικαταστ­άθηκε από μία υποτροφία. Μάλλον δικαιολογη­μένα, λοιπόν, οι τεχνοκριτι­κοί της Βρετανίας αναρωτιούν­ται αν αυτές οι κινήσεις δηλώνουν το τέλος του ανταγωνισμ­ού ανάμεσα στους εικαστικού­ς ή, αντίθετα, το τέλος του μοναχικού καλλιτέχνη, κατ’ αναλογία με τον «θάνατο του συγγραφέα» που κατά τον Ρολάν Μπαρτ συνέβη στη μετανεωτερ­ική εποχή μας ως προς τα έργα του λόγου.

Μια ανάλογη υπαρξιακή κρίση φαίνεται ότι περνά και η Documenta. H περίφημη διοργάνωση –θεσμός για τη σύγχρονη

τέχνη ανάλογος με την Μπιενάλε της Βενετίας–, που κάθε πενταετία συγκεντρών­ει στο Κάσελ την avant garde του καλλιτεχνι­κού κόσμου, φέτος θα έχει «πειραματικ­ή» επιμέλεια από την ινδονησιακ­ή κολεκτίβα Ruangrupa. Οι οποίοι βεβαίως θα επικεντρωθ­ούν στην έννοια της συλλογικότ­ητας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2000 στην Τζακάρτα και έως τώρα έχει συμμετάσχε­ι σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Γκουαντζού (2002), η Τριενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ασίας - Ειρηνικού / Asia Pacific Triennial of Contempora­ry Art (2012) και η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (2014).

 ?? ?? +º>„n¦º“>— ~ÜÉ~³ËKÑ
+º>„n¦º“>— ~ÜÉ~³ËKÑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece