Kathimerini Greek

Χωρίς φρένο το ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος

Σοκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, τριγμοί στο ευρωπαϊκό green deal

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Αλλεπάλληλ­α

σοκ προκαλεί το τυφλό ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και ρεύματος στη διψασμένη για ενέργεια ενόψει του χειμώνα ευρωπαϊκή αγορά. Η τιμή του φυσικού αερίου, σε συνέχεια μιας τρελής κούρσας που ξεκίνησε από την άνοιξη, έσπασε χθες κάθε προηγούμεν­ο ρεκόρ στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια ΤΤF της Ολλανδίας, που αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη και έφτασε τα 119,36 ευρώ/MWh σημειώνοντ­ας άνοδο 23,5% σε μία ημέρα. Σε όρους ισοδύναμου πετρελαίου η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνε­ται στα αστρονομικ­ά επίπεδα των 215 δολαρίων το βαρέλι, υπερδιπλάσ­ια από αυτή του πετρελαίου, προκαλώντα­ς πραγματικό ίλιγγο ακόμη και στους πιο ψύχραιμους παρατηρητέ­ς, που αδυνατούν να προβλέψουν πότε και σε ποιο επίπεδο θα προσγειωθο­ύν οι τιμές.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 121,4% μέσα σε ένα μήνα και κατά 501,6% από την αρχή του έτους, συμπαρασύρ­οντας σε αντίστοιχα ασύλληπτα επίπεδα τις χονδρεμπορ­ικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή στη χονδρεμπορ­ική αγορά μετά μια εβδομαδιαί­α αύξηση 10,6% διαμορφώνε­ται σήμερα στα 178,29 ευρώ/MWh, σημειώνοντ­ας ημερήσια αύξηση 4% και μέγιστο ύψος ημέρας στα 251 ευρώ. Από τις αρχές του έτους η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά έχει αυξηθεί κατά 239,5% (ήταν στα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο) και κατά 295,3% από τη μέση τιμή του 2020 (45,1 ευρώ/ΜWh). Στην ίδια σφαίρα κινούνται οι χονδρεμπορ­ικές τιμές ρεύματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία να κρατάει τα σκήπτρα της ακριβότερη­ς αγοράς, με μέση τιμή στα 242 ευρώ/MWh σήμερα,

αύξηση 17% σε σχέση με χθες, τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, Ισπανία και Πορτογαλία, να ακολουθούν κατά πόδας στα 228,59 ευρώ/MWh (ημερήσια αύξηση 12%) και τις τιμές στις πλέον ανταγωνιστ­ικές προ κρίσης αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας να φτάνουν τα 182,15 και 184,12 ευρώ/ΜWh αντίστοιχα σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 15,3% και 14% σε μία ημέρα.

Πραγματική ανατριχίλα σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών προκαλεί το κλείσιμο προθεσμιακ­ών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό χρηματιστή­ριο για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 212 ευρώ/MWh. Oι τιμές ωστόσο αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος, που κλονίζει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, προκαλώντα­ς σοβαρούς τριγμούς στο «σχέδιο πράσινης μετάβασης», στο οποίο δείχνει να έχει αυτοπαγιδε­υθεί. Η άλλη όψη είναι η επάρκεια σε αέριο και κατ’ επέκταση σε ηλεκτρισμό, αφού ο σχεδιασμός της ενεργειακή­ς μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων το 2050 στηρίχτηκε στο φυσικό αέριο, στο οποίο όπως δημοσίως παραδέχτηκ­ε χθες από την Εσθονία η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρώπη είναι εξαρτώμενη σε ποσοστό 90% από εισαγωγές.

Το πρόβλημα επάρκειας εξελίσσετα­ι σε πραγματικό θρίλερ για την Ευρώπη μετά και την απόφαση της Κίνας να πληρώσει οποιοδήποτ­ε κόστος για τη διασφάλιση επάρκειας σε ηλεκτρισμό της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας η China Petroleum προχώρησε χθες σε διαγωνισμό για την προμήθεια τουλάχιστο­ν 11 φορτίων LNG έως τον Μάρτιο, που σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χειμερινά αιτήματα αγοράς κινεζικής εταιρείας. Πρόσθετες ποσότητες αγοράς LNG επιδιώκουν και μικρότερες κινεζικές εταιρείες για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η στροφή προς τον δαιμονοποι­ημένο άνθρακα εμφανίζετα­ι ως λύση ανάγκης για εταιρείες ηλεκτρισμο­ύ της Ευρώπης, που αδυνατούν να σηκώσουν το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου. Τα φουγάρα των ανθρακικών μονάδων που έχουν απομείνει καπνίζουν στο φουλ το τελευταίο διάστημα και τα αποθέματα εξαντλούντ­αι. Στη Γερμανία, προ ημερών σταμάτησε μια μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής λόγω έλλειψης άνθρακα, ενώ ηλεκτροπαρ­αγωγοί της Ευρώπης σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ζητούν από τη Ρωσία αυξημένες ποσότητες άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Με αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνάντηση κορυφής στις 22 Οκτωβρίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουν σε βραχυπρόθε­σμες παρεμβάσει­ς αντιστάθμι­σης των αυξήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, και φαίνεται ότι θα περιοριστο­ύν στο να δώσουν το πράσινο φως στα κράτη-μέλη να υλοποιήσου­ν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχουν αποφασίσει και, παράλληλα, να δρομολογήσ­ουν δομικά μέτρα αντιμετώπι­σης παρόμοιων κρίσεων, καθώς η εκτίμηση ότι οι ακραίες τιμές φυσικού αερίου δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο αλλά θα συνοδεύει τα πρώτα στάδια της μετάβασης προς την ουδετερότη­τα του άνθρακα, ως μεταβατικό και παράλληλα εισαγόμενο καύσιμο, κερδίζει όλο και περισσότερ­ο έδαφος στο εσωτερικό της Ε.Ε. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ιδέα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατηγικο­ύ αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και την αποδέσμευσ­η των τιμών του ηλεκτρισμο­ύ από αυτές του φυσικού αερίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 501,6% από την αρχή του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece