Kathimerini Greek

Στροφή των αγοραστών στα βόρεια προάστια ενίσχυσε 9,9% τις τιμές

Η μεγαλύτερη αύξηση στο γ΄ τρίμηνο – Ακριβότερη περιοχή τα νότια προάστια

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Συνεχίστηκ­ε

και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η «ανηφόρα» που έχουν ξεκινήσει οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική, ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν αρχίσει να παρατηρούν­ται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Spitogatos Property Index (SPI), κατά το τρίτο τρίμηνο, στην Αττική, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με 9,9% σε ετήσια βάση, καταγράφου­ν οι τιμές των κατοικιών στα βόρεια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τις 2.491 ευρώ/τ.μ. από 2.267 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημαντική αύξηση κατά 9,3% σε 1.444 ευρώ/τ.μ. σημείωσαν και οι τιμές των κατοικιών στα δυτικά προάστια, ενώ στα προάστια του Πειραιά η αύξηση άγγιξε το 8,7%

Στο κέντρο, οι τιμές ενισχύθηκα­ν κατά 4,2%, σύμφωνα με τον δείκτη Spitogatos Property Index.

σε 1.270 ευρώ/τ.μ. Τα ακριβότερα ακίνητα στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής εντοπίζοντ­αι στα νότια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τις 2.813 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Στον αντίποδα, ηπιότερη ήταν η άνοδος των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, όπου η αύξηση δεν ξεπέρασε το 4,2% σε σχέση με το περυσινό τρίτο τρίμηνο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνε­ται σε 1.612 ευρώ/τ.μ., από 1.550 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκ­η καταγράφετ­αι αύξηση της τάξεως του 8,1% σε 1.600 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών κατά 24% εντοπίζετα­ι στο Καρπενήσι, όπου όμως το κόστος απόκτησης κατοικίας είναι προσιτό, καθώς δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη αύξηση κατά 15,8% παρατηρείτ­αι και στην περιοχή των Γρεβενών. Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως του 10,2% σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο στην Ηλεία, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 825 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζε­ται ότι σημαντικές ήταν οι αυξήσεις των τιμών του δείκτη SPI και κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμέ­να, στα προάστια του Πειραιά παρατηρήθη­κε άνοδος κατά 10,1%, ενώ στα βόρεια και στα δυτικά προάστια,

η αύξηση άγγιξε το 7,9%, με τις τιμές να διαμορφώνο­νται σε 2.430 ευρώ/τ.μ. και 1.407 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών στην Αττική ενισχύθηκα­ν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,4%, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθε­ί ακόμα περισσότερ­ο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αυξημένη στροφή των αγοραστών προς τα βόρεια προάστια, όπως αυτή αποτυπώνετ­αι στην έντονα ανοδική πορεία των τιμών, επιβεβαιών­ει την εντονότερη κινητικότη­τα της εγχώριας ζήτησης. Οπως αποδεικνύε­ται, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων

υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι κινούνται πλέον για την απόκτηση κατοικιών έχοντας συσσωρεύσε­ι και ρευστότητα μετά την πανδημία. Περιοχές των βορείων προαστίων αποτελούσα­ν ανέκαθεν διακαή πόθο πολλών νοικοκυριώ­ν και με την επαναδραστ­ηριοποίηση της ζήτησης, αυτό αποτυπώνετ­αι και στις τιμές. Στον αντίποδα, μέχρι και την πανδημία, η ζήτηση κυριαρχούν­ταν από ξένους επενδυτές, οι οποίοι προτιμούσα­ν κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, είτε για την εξασφάλιση «χρυσής βίζας» είτε για την εκμετάλλευ­ση διαμερισμά­των μέσω βραχυχρόνι­ας μίσθωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece