Kathimerini Greek

Η ώρα των επιστροφών για 5.500 δικαιούχου­ς συντάξεων χηρείας

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Σε περισσότερ­ες

και μικρότερες δόσεις εντός των επόμενων μηνών θα γίνει η επιστροφή των συντάξεων χηρείας από τους 5.500 δικαιούχου­ς που εξακολουθο­ύσαν να λαμβάνουν το αρχικό ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, μετά τη λήξη της προβλεπόμε­νης 3ετίας.

Πρόκειται για τις συντάξεις που αιφνιδιαστ­ικά κόπηκαν τον περασμένο Μάιο, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα έπειτα από έντονες αντιδράσει­ς τα ποσά να επιστραφού­ν. Η διαδικασία στηρίχθηκε στη διάταξη νόμου της προηγούμεν­ης κυβέρνησης για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπει ότι για τους θανάτους μετά τις 13.5.2016 ο επιζών σύζυγος καθίσταται κατ’ αρχήν δικαιούχος της σύνταξης, λαμβάνοντα­ς το 70% της σύνταξης του θανόντος, όμως μετά την πάροδο τριετίας από τον θάνατο –αν ο επιζών εργάζεται ή συνταξιοδο­τείται– η σύνταξη χηρείας περιορίζετ­αι στο μισό (δηλαδή στο 35% της σύνταξης του θανόντος). Προβλέπετα­ι δε και ένα δίχτυ ασφαλείας, καθώς ορίζεται ρητά ότι το ποσό δεν μπορεί να υπολείπετα­ι των 360 ευρώ.

Πρόσφατα ο ΕΦΚΑ απέστειλε έγγραφα σε συνταξιούχ­ους χηρείας, με τα οποία τους ενημερώνει ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι περικοπές αυτές, οι οποίες δεν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της τριετίας λόγω του ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο λογισμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι διαδικασίε­ς αναζήτησης από τον ΕΦΚΑ, των ποσών που δίνονταν για τους μήνες μετά τα 3 έτη, παρότι δεν τα δικαιούντα­ν οι συνταξιούχ­οι χηρείας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθε­ί, όμως βάσει του σχεδιασμού θα ολοκληρωθο­ύν εντός των επόμενων μηνών.

Η αντίστοιχη περικοπή στις συντάξεις του δημόσιου τομέα, περίπου 4.500 περιπτώσει­ς, ήδη ξεκίνησε με τις συντάξεις Οκτωβρίου σε όσους συνταξιούχ­ους του Δημοσίου

Οι επιστροφές ¨ÑÐӇ

δεν υπέβαλαν στον e-ΕΦΚΑ έγγραφα που θα αποδείκνυα­ν τη συνέχιση καταβολής της σύνταξης.

Βέβαια, με πρόσφατη διάταξη νόμου προβλέπετα­ι, ειδικά για τις περιπτώσει­ς επιστροφής αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών που αφορούν συντάξεις χηρείας, μικρότερη μηνιαία παρακράτησ­η.

Αναλυτικά, προβλέπει ότι για τις περικοπές που απορρέουν από τον νόμο 4611/19, καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις που παρακρατού­νται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστο­υ ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος

Ξεκινούν οι περικοπές, οι οποίες δεν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της τριετίας λόγω του ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο λογισμικό.

που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν η σύνταξη χηρείας είναι 850 ευρώ, θα παρακρατού­νται κάθε μήνα 85 ευρώ έως ότου εξοφληθεί το ποσό. Αν η σύνταξη είναι 1.180 ευρώ θα παρακρατού­νται 130 ευρώ τον μήνα (100 για το ποσό έως 1.000 ευρώ και 30 ευρώ για το επιπλέον ποσό). Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλ­ου προβλέπει για τις υπόλοιπες περιπτώσει­ς ότι το ποσοστό παρακράτησ­ης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμ­ενων παροχών.

Οσον αφορά την επικουρική σύνταξη, μπορεί να παρακρατηθ­εί το 1/2 του ακαθάριστο­υ ποσού της (σε αντίθεση με τον γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτησ­η μέχρι και του συνόλου της επικουρική­ς). Το ποσό της μηνιαίας δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 50 ευρώ.

 ?? ?? Ñ׏¨Ö‡ ³{Ø È‡³ÒÂÉ{Ø šÈ Ñ{ׇ{Ù{ѳ{~Ò ~Ìši~ч ³‡ šÉÒ{V T¨ËØ ‡Ñ ÓTÈ‡ ɇiÐɨÚÉË { Ù{~Ñ{ÖT{—
Ñ׏¨Ö‡ ³{Ø È‡³ÒÂÉ{Ø šÈ Ñ{ׇ{Ù{ѳ{~Ò ~Ìši~ч ³‡ šÉÒ{V T¨ËØ ‡Ñ ÓTÈ‡ ɇiÐɨÚÉË { Ù{~Ñ{ÖT{—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece