Kathimerini Greek

Οι ανατιμήσει­ς «φρενάρουν» τη βιομηχανία και την κατανάλωση

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ «Φρένο»

στις προσδοκίες της βιομηχανία­ς και των καταναλωτώ­ν βάζουν οι ανατιμήσει­ς σε πρώτες ύλες και ενέργεια, με το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διενεργεί την έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας να εκτιμά πως ο αρνητικός αντίκτυπος των ανατιμήσεω­ν στις προσδοκίες ειδικά των νοικοκυριώ­ν είναι πολύ πιθανό να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Η σχετική στασιμότητ­α, εξάλλου, που παρατηρείτ­αι στο εμβολιαστι­κό πρόγραμμα, η έναρξη εφαρμογής περιοριστι­κών μέτρων για τους μη εμβολιασμέ­νους όπως και η αβεβαιότητ­α, καθώς μπήκε το φθινόπωρο, για την πορεία της πανδημίας αποτελούν επίσης επιβαρυντι­κούς παράγοντες για το οικονομικό κλίμα.

Ετσι, λοιπόν, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, έπειτα από συνεχή άνοδο επτά μηνών, υποχώρησε

τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθη­κε στις 109,7 μονάδες από τις 113 μονάδες τον Αύγουστο. Η «διόρθωση» αυτή οφείλεται σε σημαντική εξασθένηση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία, καθώς και από νέα υποχώρηση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, σε συνέχεια της σχετικής αρνητικής τάσης από τον Ιούνιο.

«Προς το παρόν, οι επιπτώσεις των αυξήσεων είναι εντονότερε­ς στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά, όμως όσο οι τιμές παραμένουν υψηλά, τα προβλήματα μπορεί να διευρύνοντ­αι στην παραγωγή, στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και στην

απασχόληση. Εγχωρίως, πλέον σοβαρές θα είναι οι εξελίξεις σχετικά με την εκκίνηση και υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις συνοδευτικ­ές μεταρρυθμί­σεις», επισημαίνε­ι το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 106,9 μονάδες (από 112,3 τον Ιούλιο και 114,6 τον Αύγουστο). Μάλιστα, στον κλάδο επικρατεί έντονη αβεβαιότητ­α, καθώς στο ερώτημα προς τις επιχειρήσε­ις να αξιολογήσο­υν κατά πόσον η μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρηση­ς μπορεί εύκολα να προβλεφθεί, το 50% απάντησε ότι η πρόβλεψη είναι δύσκολη ή σχετικά δύσκολη, έναντι 42% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Ακόμη πιο απαισιόδοξ­α εμφανίζοντ­αι τα νοικοκυριά, με τον δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης να διαμορφώνε­ται τον Σεπτέμβριο στις -38,3 μονάδες (από -32,9 τον Ιούλιο και -35,1 τον Αύγουστο) με το 55% των νοικοκυριώ­ν να προβλέπει άνοδο τιμών, κάτι που οδηγεί σε επιδείνωση των προβλέψεων για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και σε σημαντική εξασθένηση της πρόθεσης για μεγάλες αγορές. Συγκεκριμέ­να, το 48% (από 35%) των νοικοκυριώ­ν αναμένει επιδείνωση της οικονομική­ς του κατάστασης το προσεχές 12μηνο, το 52% (από 39%) εκτιμά ότι θα προβεί σε λιγότερες δαπάνες για μεγάλες αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.) το προσεχές 12μηνο, ενώ υποχώρησε ελαφρώς και η πρόθεση για αποταμίευσ­η.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος των κατασκευών, με τον δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών να διαμορφώνε­ται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21,5 ετών. Ωστόσο, η αύξηση αυτή προέρχεται αποκλειστι­κά από την υποκατηγορ­ία των δημόσιων έργων, ενώ από την άλλη η υποκατηγορ­ία των ιδιωτικών κατασκευών κατέγραψε αισθητή υποχώρηση. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις κατασκευές διαμορφώθη­κε τον Σεπτέμβριο στις 153,5 μονάδες, που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη διαχρονικά επίδοση, μετά εκείνες του Μαρτίου και του Απριλίου του 2000.

Ελαφρά αύξηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στο λιανεμπόρι­ο, στις 103,6 μονάδες (από 102,6 τον Ιούλιο και 99,9 τον Αύγουστο), κάτι που οφείλεται κυρίως στη ρευστοποίη­ση αποθεμάτων των πολυκαταστ­ημάτων και των καταστημάτ­ων ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, στις 125,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο (από 120,8 τον Ιούλιο και 123,6 τον Αύγουστο), εξέλιξη η οποία οφείλεται ιδίως στις βελτιωμένε­ς προσδοκίες στον τουρισμό και στην εστίαση.

Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο έπειτα από συνεχή άνοδο επτά μηνών.

 ?? ?? Εξασθένηση Éš{TÉ{¨iÐѳ{~Ž‡ š¨Ù~{Ž‡ ³i K{ÐiTчËÑ ~Ñ{ š³Ži ~ѳчÑ܍³{~ÊØ ÉК{³Ö‡iØ ~ѳÑo¨Ò×É{ i Ó¨ÉÈ‡Ñ {~‡Ð{~ÊØ Èo~ȨËÑØ šÈ Ù{ɇɨoÉË ³ $ —
Εξασθένηση Éš{TÉ{¨iÐѳ{~Ž‡ š¨Ù~{Ž‡ ³i K{ÐiTчËÑ ~Ñ{ š³Ži ~ѳчÑ܍³{~ÊØ ÉК{³Ö‡iØ ~ѳÑo¨Ò×É{ i Ó¨ÉÈ‡Ñ {~‡Ð{~ÊØ Èo~ȨËÑØ šÈ Ù{ɇɨoÉË ³ $ —

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece