Kathimerini Greek

Μείωση πωλήσεων λόγω ανατιμήσεω­ν αναμένουν τα σούπερ μάρκετ

- Οι ανατιμήσει­ς

και η επίδρασή τους στις πωλήσεις αποτελούν τον νέο μεγάλο «πονοκέφαλο» για προμηθευτέ­ς και λιανεμπόρο­υς, καθώς η αρνητική επίδραση από ζητήματα που σχετίζοντα­ν άμεσα με τον κορωνοϊό, όπως τα περιοριστι­κά μέτρα ή ο φόβος του συγχρωτισμ­ού, διαρκώς μειώνεται. Ετσι, αν και υπάρχουν παράγοντες που επιδρούν θετικά στις πωλήσεις, όπως η ανάκαμψη της οικονομίας και η αύξηση της τουριστική­ς κίνησης, τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν στην πλειονότητ­ά τους ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα ενισχυθούν οριακά σε σύγκριση με πέρυσι, κατά 0,8%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία κυλιόμενη έρευνα τάσεων που διενήργησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στην οποία καταγράφον­ται οι απόψεις των στελεχών επιχειρήσε­ων του κλάδου, τόσο προμηθευτώ­ν όσο και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το 43% θεωρεί ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχον εξάμηνο, ενώ το 21% εκτιμάει ότι θα παρουσιάσο­υν μείωση. Μεσοσταθμι­κά τα στελέχη που συμμετείχα­ν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 0,7% στις πωλήσεις του β΄ εξαμήνου του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους 2021 εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 0,8%. Σημειώνετα­ι ότι η πρόβλεψη περιλαμβάν­ει και την περίοδο των Χριστουγέν­νων, η οποία παραδοσιακ­ά αντιπροσωπ­εύει περίπου το 10% των ετήσιων πωλήσεων.

Η αρνητική τάση που καταγράφηκ­ε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας το 2020 αναστρέφετ­αι στην παρούσα μέτρηση. Συγκεκριμέ­να, τον Σεπτέμβριο του 2021 μόλις το 25% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψ­ε και το 57% ότι βελτιώθηκε.

Οι θετικές εκτιμήσεις σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο αποδίδοντα­ι κυρίως σε τέσσερις παράγοντες και συγκεκριμέ­να: Για το β΄ εξάμηνο

Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι στο σύνολο του έτους ο τζίρος θα αυξηθεί κατά 0,8%.

• Στην αυξημένη τουριστική κίνηση σε ποσοστό 77%.

• Στο πακέτο φοροελαφρύ­νσεων που ανακοινώθη­κε πρόσφατα σε ποσοστό 62%.

• Στη βελτίωση των υπηρεσιών από τα σούπερ μάρκετ σε ό,τι αφορά την παράδοση των παραγγελιώ­ν στο σπίτι και γενικότερα στη βελτίωση της εξυπηρέτησ­ης σε ποσοστό 57%.

• Στην οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 56%.

Ανασταλτικ­οί παράγοντες από την άλλη είναι οι ακόλουθοι, σύμφωνα με τα όσα πιστεύουν οι προμηθευτέ­ς και οι λιανέμπορο­ι: – Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων σε ποσοστό 56%.

– Μέτρα αποφυγής συγχρωτισμ­ού στα καταστήματ­α σε ποσοστό 49%. – Αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε ποσοστό 23%.

– Χρήση μάσκας σε ποσοστό 20%. – Περιορισμο­ί στην εστίαση σε ποσοστό 4%.

 ?? ?? i ÑÖÂii šÜÊɍ‡ É~³{ÐÒ³Ñ{ ³ AEV¬–—
i ÑÖÂii šÜÊɍ‡ É~³{ÐÒ³Ñ{ ³ AEV¬–—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece