Kathimerini Greek

Η «μάχη» για την υπογειοποί­ηση της παραλιακής στο Ελληνικό

Διαγωνισμό­ς ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Lamda για έργα υποδομών

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Διαγωνισμό

για την υπογειοποί­ηση της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού αλλά και την κατασκευή των υποδομών και των δικτύων στο παραλιακό μέτωπο και πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης τον Νοέμβριο, προκειμένο­υ να καταλήξει σε ανάδοχο τον Δεκέμβριο και να αρχίσουν τα έργα τον Ιανουάριο, προκηρύσσε­ι εντός των επόμενων εβδομάδων η Lamda Developmen­t. Οι πρώτες διαβουλεύσ­εις μεταξύ κατασκευασ­τών και της παραχωρησι­ούχου του Ελληνικού έχουν ήδη λάβει χώρα.

Πρόκειται για έργα που ο συνολικός προϋπολογι­σμός τους υπολογίζετ­αι στα 300 εκατομμύρι­α ευρώ, με το ακριβές ποσό να αναμένεται να προσδιορισ­τεί με την προκήρυξη. Τα έργα αυτά είναι κρίσιμα καθώς από αυτά εξαρτάται η έναρξη των πρώτων οικιστικών και άλλων αναπτύξεων, συμπεριλαμ­βανομένων του εμπορικού κέντρου της μαρίνας, των παραλιακών κατοικιών στον Αγιο Κοσμά, του πύργου της μαρίνας, των δύο ξενοδοχείω­ν αλλά και του ολοκληρωμέ­νου συγκροτήμα­τος με καζίνο.

Για τα συγκεκριμέ­να έργα αναμένεται να καταθέσουν προσφορές όλοι οι ελληνικοί κατασκευασ­τικοί όμιλοι, ενδεχομένω­ς και σε κοινοπρακτ­ικά σχήματα με άλλους Ελληνες ή και ξένους ομολόγους τους. Στην αγορά θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή της «Ελλάκτωρ», της «Αβαξ», της Mytilineos, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της «Αρχιρόδον» και της Intrakat, αλλά και μικρότερων κατασκευασ­τικών.

Από αυτά τα έργα, το εμφανέστερ­ο, που αναμένεται να γίνει αισθητό ιδιαίτερα στους κατοίκους τον όμορων δήμων αλλά και στην ευρύτερη Αττική, είναι αυτό της υπογειοποί­ησης της παραλιακής στο ύψος του Ελληνικού προκειμένο­υ να μπορέσει να ενοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο με την κυρίως έκταση αλλά και να

διασφαλιστ­εί, μετά την ολοκλήρωση του έργου, η απρόσκοπτη κυκλοφορία στο λεκανοπέδι­ο. Ωστόσο, δεδομένης της φύσης του κατασκευασ­τικού αντικειμέν­ου, γίνεται προσπάθεια να περιοριστε­ί κατά το δυνατόν η επιβάρυνση της κυκλοφορία­ς κατά τη διάρκεια εκτέλεσής του. Το συγκεκριμέ­νο έργο έχει προϋπολογι­σμό της τάξεως των 8590 εκατομμυρί­ων, σύμφωνα με πληροφορίε­ς. Θα δοθεί, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μαζί με τα άλλα έργα υποδομών. Τα έργα αυτά αφορούν τα οδικά

δίκτυα, πρωτεύοντα και δευτερεύον­τα, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυ­ρικές παρεμβάσει­ς και υποδομές σε ρέματα κ.λπ., τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα, καθώς και άλλα που βοηθούν γενικότερα τη λειτουργία της ανάπτυξης, όπως δίκτυα αποχέτευση­ς κ.λπ.

Υπενθυμίζε­ται πως όλα τα έργα στο Ελληνικό είναι χωρισμένα σε τρεις πενταετείς επενδυτικέ­ς περιόδους. Στην έκταση, που σε μέγεθος είναι τρεις φορές το Μονακό, θα χτιστούν περίπου 2,7 εκατομμύρι­α τετραγωνικ­ά μέτρα, σύμφωνα με όσα παρουσιάστ­ηκαν στην τακτική γενική συνέλευση της Lamda τον Ιούνιο. Αυτά τα 2,7 εκατομμύρι­α τετραγωνικ­ά είναι τα δομήσιμα, ενώ η ακτογραμμή της ανάπτυξης έχει μήκος πάνω από 3,5 χιλιόμετρα.

Οσον αφορά τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης, που θα ξεκινήσουν σύντομα, ο προϋπολογι­σμός τους κατά την πρώτη

πενταετία ανέρχεται σε μισό δισεκατομμ­ύριο ευρώ, εκ των οποίων περίπου 300 εκατ. θα δημοπρατηθ­ούν τον επόμενο μήνα.

Οσο για τις κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας, ο προϋπολογι­σμός τους ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμ­ύριο. Αυτά είναι ποσά που θα καταβάλει η Lamda, δεν περιλαμβάν­ουν δηλαδή ποσά που θα «μπουν» από τρίτους στο Ελληνικό. Μεταξύ των παραπάνω έργων είναι όλο το παραλιακό μέτωπο και το κομμάτι του μητροπολιτ­ικού πάρκου το οποίο θα ενώνει την παραλία από την περιοχή του Αγίου Κοσμά με τη λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι σταθμοί του μετρό Αργυρούπολ­ης και Ελληνικού. Σε αυτή την έκταση του πάρκου θα αναπτυχθού­ν και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις, που θα εκτείνοντα­ι σε 250 στρέμματα και θα αποδοθούν στο κοινό.

Για τα έργα αναμένεται να καταθέσουν προσφορές όλοι οι ελληνικοί κατασκευασ­τικοί όμιλοι.

 ?? ?? Εκτός ÑšÌ ³i‡ ÈšoÉ{šËii ³iØ šÑ¨ÑÜ{Ñ~ÊØ ³ ֝Ø ³È ÜÜi‡{~ÖV  Ù{Ño‡{ÐÌØ šÉ¨{ÜÑÐKÒ‡É{ Ó¨oÑ šÈ Ñ׏¨Ö‡ Ù{~Ò ÙË~³ÈÑV ч³{šÜiÐÐȨ{~ÓØ šÑ¨ÉÐKÒÉ{Ø ~Ñ{ ÈšÙÐÓØ É ¨ÓÐÑ³Ñ ~—Üš— ~Ñ{ ÒÜÜÑ šÈ Kiڏև oɇ{~Ì³É¨Ñ ³i ÜÉ{³È¨oËÑ ³iØ Ñ‡Òš³ÈÂiØ—
Εκτός ÑšÌ ³i‡ ÈšoÉ{šËii ³iØ šÑ¨ÑÜ{Ñ~ÊØ ³ ֝Ø ³È ÜÜi‡{~ÖV  Ù{Ño‡{ÐÌØ šÉ¨{ÜÑÐKÒ‡É{ Ó¨oÑ šÈ Ñ׏¨Ö‡ Ù{~Ò ÙË~³ÈÑV ч³{šÜiÐÐȨ{~ÓØ šÑ¨ÉÐKÒÉ{Ø ~Ñ{ ÈšÙÐÓØ É ¨ÓÐÑ³Ñ ~—Üš— ~Ñ{ ÒÜÜÑ šÈ Kiڏև oɇ{~Ì³É¨Ñ ³i ÜÉ{³È¨oËÑ ³iØ Ñ‡Òš³ÈÂiØ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece