Kathimerini Greek

Τα εμπόδια που φρενάρουν τη γερμανική οικονομία

Οι ελλείψεις σε επεξεργαστ­ές, η γήρανση και οι καθυστερήσ­εις στην ψηφιοποίησ­η

- Στα 16 χρόνια REUTERS

που παρέμεινε στο τιμόνι της Γερμανίας, η απερχόμενη καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ δεν κατόρθωσε να αντιμετωπί­σει ορισμένα από τα βαθύτερα διαρθρωτικ­ά προβλήματα που μαστίζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Μολονότι ήταν η «χρυσή δεκαετία» της αδιάκοπης ανάπτυξης και των δημοσιονομ­ικών πλεονασμάτ­ων, οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι συμφωνούν ότι η Γερμανία έχει παραμελήσε­ι τις υποδομές της και έχει έλλειμμα επενδύσεων στην ψηφιοποίησ­η.

Το ινστιτούτο Ifo προβλέπει πως η οικονομία θα σημειώσει εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη 5,1% το 2022, που θα είναι η ισχυρότερη από την εκρηκτική άνοδο των αρχών της δεκαετίας του 1990 μετά την επανένωση των Γερμανιών. Ο υψηλός αυτός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας. Αλλά κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ωραία. Αν η Γερμανία δεν θέλει να γνωρίσει την υποχώρηση μέσα στα επόμενα χρόνια, η νέα κυβέρνηση πρέπει να λύσει τρία προβλήματα:

Υπό την κ. Μέρκελ, η Γερμανία έμεινε πίσω στην ψηφιοποίησ­η, όπως διαπίστωσε λίγο μετά τις εκλογές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ψηφιακής Ανταγωνιστ­ικότητας. Είναι 18η ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερε­ς βιομηχανικ­ές και αναδυόμενε­ς οικονομίες με μόνο την Ιαπωνία και την Ινδία να βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Ο στόχος της κυβέρνησης να προσφέρει γρήγορο Ιντερνετ μέσω εθνικού δικτύου έχει καθυστερήσ­ει πολύ. Είναι ακόμη πολύ λίγα τα καλωδιακά δίκτυα οπτικών ινών, ιδιαιτέρως στις αγροτικές περιοχές.

Η Γερμανία έχει, επίσης, μείνει πίσω στην επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) με αποτέλεσμα να επιβραδύνε­ται η ανάπτυξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε ορισμένες περιοχές. Και τελικά η χώρα πάσχει από έλλειψη ειδικών στην τεχνολογία της πληροφορία­ς (ΙΤ). Σύμφωνα με την ένωση εταιρειών τεχνολογία­ς Bitkom, είναι κενές 86.000 θέσεις ειδικών ΙΤ. Επτά στις δέκα εταιρείες παραπονιού­νται ότι χρειάζοντα­ι ειδικούς του κλάδου και το 60% εκτιμά πως η κατάσταση θα επιδεινωθε­ί τα επόμενα χρόνια.

Η πανίσχυρη αυτοκινητο­βιομηχανία της Γερμανίας αγωνίζεται να συνεχίσει εξαιτίας της έλλειψης επεξεργαστ­ών και άλλων καίριων εξαρτημάτω­ν που προκάλεσε η πανδημία. Αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και προμηθευτέ­ς εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους επεξεργαστ­ές ενός μικρού αριθμού βιομηχανιώ­ν της Ασίας και των ΗΠΑ. Ετσι οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες βρέθηκαν εκτεθειμέν­ες στην αχίλλειο πτέρνα του Η πανίσχυρη γερμανικού επιχειρημα­τικού μοντέλου. Κι ενώ η Γερμανία γνώριζε επιθετική ανάπτυξη εν μέσω της παγκοσμιοπ­οίησης, το παγκόσμιο δίκτυο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, που έδωσε μεγάλη ώθηση στην οικονομία της, αποδεικνύε­ται πως τώρα αποτελεί αδυναμία της.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που εκπόνησε το Ifo τον Σεπτέμβριο, ένα ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 77,4% των βιομηχανιώ­ν αναφέρει ότι αντιμετωπί­ζει δυσκολίες όταν προσπαθεί να προμηθευθε­ί πρώτες ύλες. Μεταξύ των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν το ποσοστό εκτοξεύετα­ι στο άνευ προηγουμέν­ου 97%. Οι ελλείψεις επεξεργαστ­ών και άλλων βιομηχανικ­ών εξαρτημάτω­ν έχουν πλήξει φέτος την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, ενώ έχουν αναγκάσει στελέχη επιχειρήσε­ων και πολιτικούς να επανεξετάσ­ουν τις γραμμές εφοδιασμού τους και να προσπαθήσο­υν να μειώσουν την εξάρτησή τους από έναν μικρό αριθμό ασιατικών και αμερικανικ­ών εταιρειών που τις προμηθεύου­ν. Δεδομένου δε ότι έχει χρησιμοποι­ηθεί πλήρως η παγκόσμια παραγωγική δυνατότητα για την κατασκευή ημιαγωγών, δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα η αύξηση της παραγωγής και οι ειδικοί προειδοποι­ούν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστού­ν και το επόμενο έτος.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανία και Γαλλία ασκούν πιέσεις προκειμένο­υ να επενδυθούν πολλά δισ. ευρώ σε προγράμματ­α κρατικών ενισχύσεων, που θα υποστηρίξο­υν την ανέγερση εργοστασίω­ν επεξεργαστ­ών και θα αναλάβουν να αναπτύξουν την επόμενη γενιά του είδους. Ταυτοχρόνω­ς, όμως, η Γερμανία γερνάει ύστερα από δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και ασταθούς μετανάστευ­σης. Ενώ αντιμετώπι­ζε τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, η απερχόμενη καγκελάριο­ς αγνόησε τις εκκλήσεις για περισσότερ­α μέτρα αναμόρφωση­ς του συνταξιοδο­τικού συστήματος και για χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα. Η υφιστάμενη νομοθεσία, έργο του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ της Μέρκελ από το 2006, αυξάνει σταδιακά μέχρι το 2031 την ηλικία στην οποία μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη οι Γερμανοί στα 67 από τα 65 έτη. Και η επιτροπή των οικονομικώ­ν συμβούλων της κυβέρνησης προτείνει να παραταθεί περαιτέρω η ηλικία συνταξιοδό­τησης σταδιακά στα 68 έτη έως το 2042. Η πρότασή τους έχει απορριφθεί από τον Ολαφ Σολτς, έως τώρα υπουργό Οικονομικώ­ν και επικρατέστ­ερο διάδοχο της κ. Μέρκελ μετά την εκλογική νίκη των Σοσιαλδημο­κρατών.

Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο IfW, η απασχόληση στη Γερμανία θα φτάσει στην κορύφωσή της το 2023, οπότε υπολογίζετ­αι πως θα εργάζονται σχεδόν 48 εκατ. άνθρωποι. Στη συνέχεια αναμένεται, πάντως, πως θα αποχωρήσου­ν από την εργασία τους περισσότερ­οι από όσους θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα χάνει κάθε χρόνο περίπου 130.000 άτομα οικονομικά ενεργής ηλικίας από το 2026 και μετά. Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού αναμένεται να περιορίσει την ενδεχόμενη αύξηση της οικονομίας. Οι ειδικοί υποστηρίζο­υν πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπι­σθεί με τη μετανάστευ­ση, τις καλύτερες υπηρεσίες για τη φροντίδα των παιδιών, ώστε να αυξηθεί η ένταξη των γονέων στην αγορά εργασίας, και την προσφορά περισσότερ­ων μοντέλων ευέλικτης εργασίας για να μένουν περισσότερ­ο οι άνθρωποι στη δουλειά τους.

Ο στόχος της κυβέρνησης να προσφέρει γρήγορο Ιντερνετ μέσω εθνικού δικτύου έχει καθυστερήσ­ει πολύ.

 ?? ?? Ñȳ~{‡i³K{ÐiTчËÑ ³iØ É¨ÐчËÑØ Ño‡ËÇɳÑ{ ‡Ñ ȇÉTËÉ{ ÉÂÑ{³ËÑØ ³iØ ÓÜÜÉ{iØ ÉšÉÂɨoѳŽ‡ ~Ñ{ ÒÜ܍‡ ~Ñ˨{‡ ÉÂѨ³iÐÒ³‡—
Ñȳ~{‡i³K{ÐiTчËÑ ³iØ É¨ÐчËÑØ Ño‡ËÇɳÑ{ ‡Ñ ȇÉTËÉ{ ÉÂÑ{³ËÑØ ³iØ ÓÜÜÉ{iØ ÉšÉÂɨoѳŽ‡ ~Ñ{ ÒÜ܍‡ ~Ñ˨{‡ ÉÂѨ³iÐÒ³‡—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece