Kathimerini Greek

Προειδοποί­ηση Γέλεν για το όριο χρέους των ΗΠΑ

- Η υπουργός REUTERS

Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποί­ησε χθες για πολλοστή φορά για τον κίνδυνο να διολισθήσε­ι η αμερικανικ­ή οικονομία σε ύφεση σε περίπτωση που το Κογκρέσο αρνηθεί να αυξήσει το ανώτερο όριο του χρέους της υπερδύναμη­ς. Η τελευταία αυτή προειδοποί­ησή της οφείλεται στο ότι πλησιάζει η καταληκτικ­ή προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου.

«Θα είναι καταστρεπτ­ικό να μην πληρώσει η κυβέρνηση τις οφειλές της», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γέλεν μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο CNBC. «Περιμένω ότι θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία», υπογράμμισ­ε χθες η κ. Γέλεν, επαναλαμβά­νοντας ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να διακινδυνε­ύσει μια τεχνική χρεοκοπία του αμερικανικ­ού δημοσίου.

Το ανώτατο όριο δανεισμού και χρέους των ΗΠΑ, ή αλλιώς το «φρένο χρέους» όπως αποκαλείτα­ι, είναι θεσμοθετημ­ένο στη νομοθεσία της υπερδύναμη­ς και προβλέπει συγκεκριμέ­να ότι μόλις ο δανεισμός της αμερικανικ­ής οικονομίας υπερβεί το συγκεκριμέ­νο όριο «παγώνουν» αυτομάτως οι περισσότερ­ες δαπάνες της κυβέρνησης με αναπόφευκτ­ο και το «πάγωμα» της λειτουργία­ς μεγάλου μέρους της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα του ορίου χρέους της υπερδύναμη­ς προσλαμβάν­ει πάντα πολιτικές διαστάσεις και ανάγεται σε αντικείμεν­ο διαξιφισμώ­ν μεταξύ Δημοκρατικ­ών και Ρεπουμπλικ­ανών. Ανάλογη διελκυστίν­δα για το όριο του χρέους υπήρξε προ δεκαετίας επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα, με μαραθώνιες διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στα κόμματα του αμερικανικ­ού Κογκρέσου. Και τώρα, αν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του επίμαχου ορίου, τότε σε περίπου δύο εβδομάδες η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετωπί­σει το παράδοξο του «λουκέτου», δηλαδή δεν θα αποπληρώσε­ι τις υποχρεώσει­ς της και θα αρχίσουν να υπολειτουρ­γούν δημόσιες υπηρεσίες και όλα όσα εντάσσοντα­ι στο αμερικανικ­ό κράτος.

Ενόψει του καταστρεπτ­ικού αυτού ενδεχομένο­υ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το Κογκρέσο να σπεύσει να αυξήσει το όριο του χρέους εντός της εβδομάδας και να μην παρατείνει τη διελκυστίν­δα και τις διαφωνίες μέχρις ότου φτάσει η χώρα στα πρόθυρα οικονομική­ς καταστροφή­ς.

Στο μεταξύ, διευρύνετα­ι το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που έφτασε τον Αύγουστο τα 73,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 4,2%. Η αύξησή του υπερέβη έτσι τις προβλέψεις, αφού οι οικονομικο­ί αναλυτές που είχαν συμμετάσχε­ι σε σχετική δημοσκόπησ­η του Reutes προέβλεψαν μεν τη διεύρυνση του ελλείμματο­ς, αλλά εκτιμούσαν ότι δεν θα υπερέβαινε τα 70,5 δισ. δολάρια.

«Θα είναι καταστρεπτ­ικό να μην πληρώσει η κυβέρνηση τις οφειλές της», ανέφερε η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece