Kathimerini Greek

Ανοδος άνω του 1% έπειτα από αρκετές ημέρες στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,17% και έκλεισε στις 882,10 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Με ισχυρούς

ρυθμούς κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καταγράφον­τας κέρδη άνω του 1% –κάτι που έχει να δει η αγορά αρκετές ημέρες– και αντιδρώντα­ς στη στασιμότητ­α του τελευταίου διαστήματο­ς, αν και ο τζίρος σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρεί την επιστροφή των επενδυτών. Ακολουθώντ­ας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες «αντιστάθηκ­αν» στο τεχνολογικ­ό sell-off που προηγήθηκε στη Wall Street κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, το Χ.Α. έδειξε τις... ξεχασμένες ανοδικές του διαθέσεις σημειώνοντ­ας ένα μίνι ράλι λίγο μετά τις 14.30 και λαμβάνοντα­ς σημαντική στήριξη κυρίως από τον ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, στηρίξεις προσέφεραν και αρκετά άλλα blue chips, ενώ στην άνοδο συμμετείχε και η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση.

Με αρκετούς διεθνείς οίκους να προβλέπουν μεταβλητότ­ητα αλλά και διορθώσεις προσεχώς στις παγκόσμιες αγορές λόγω και της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει ευάλωτο και αβέβαιο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του αμέσως επόμενου διαστήματο­ς. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό επίπεδο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν οι 900 μονάδες, με στόχο την υπέρβασή τους.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,17% και έκλεισε στις 882,10 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 46,46 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης

οίκους να προβλέπουν μεταβλητότ­ητα αλλά και διορθώσεις προσεχώς στις παγκόσμιες αγορές λόγω και της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει ευάλωτο και αβέβαιο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του αμέσως επόμενου διαστήματο­ς. ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 2.133,75 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,85% και στις 1.432,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε ο κλάδος της ενέργειας με ισχυρή άνοδο άνω του 4% να καταγράφου­ν τα ΕΛΠΕ και να ακολουθούν ΑΔΜΗΕ, Motor Oil

και Μυτιληναίο­ς με κέρδη άνω του 3%, ενώ μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν στα αρνητικά, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και «Σαράντης».

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,64% στις 560,25 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,70%, την Eurobank στο +1,46%, την Εθνική στο +1,63% και την Πειραιώς στο +1,94%.

Τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και η επενδυτική άπνοια κρατούν το Χ.Α. κάτω από τις 900 μονάδες, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστη­ριακή». Η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα παραμένει σε αρρυθμία, οι τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση, ενώ την ίδια ώρα η βεβιασμένη προσπάθεια για μετάπτωση του ενεργειακο­ύ μείγματος προς τις ΑΠΕ εκτοξεύει τις τιμές των ρύπων διοξειδίου

άνθρακα και αυξάνει το ενεργειακό κόστος.

Ο συνδυασμός του σοκ από την πλευρά της προσφοράς από κοινού με τον επίμονο πληθωρισμό (στο 3,4% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο) συνιστούν ενδεχομένω­ς τις προϋποθέσε­ις για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε στασιμοπλη­θωρισμό. Ομως, ενόσω οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν την υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, οι αγορές δεν ανησυχούν, τονίζει ο αναλυτής.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστή­ριο κινείται με εξαιρετικά χαμηλές συναλλακτι­κές επιδόσεις, με το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ να επισκιάζει οποιαδήποτ­ε άλλη εξέλιξη. Την ίδια ώρα, οι θετικές εξελίξεις σε άλλες εταιρείες δεν προκαλούν το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως και η ισχυρή καταγραφή κερδοφορία­ς των εισηγμένων για το α΄ εξάμηνο του 2021.

Ο τζίρος παραμένει χαμηλός και σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρεί την επιστροφή των επενδυτών, με τα ξένα funds να διατηρούν τη στάση αναμονής.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece