Kathimerini Greek

Αλμα 3,5% στον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών

- Η καλύτερη REUTERS

συνεδρίαση των τελευταίων 11 εβδομάδων ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, καθώς η άνοδος των τραπεζικών μετοχών συμπαρέσυρ­ε τους δείκτες ανά την Ευρώπη. Ο κλαδικός δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έκανε άλμα 3,5% ενώ των τεχνολογικ­ών εταιρειών της Ευρώπης είχε άνοδο 2,2% διακόπτοντ­ας, έτσι, τη συνεχή υποχώρηση που σημείωνε επί επτά συναπτές συνεδριάσε­ις, με τις συνολικές ζημίες να έχουν φτάσει το 11,7%.

Ανοδική πορεία παρουσίασε, άλλωστε, ο κλάδος και στη Wall Street. Ενδεικτική περίπτωση η μετοχή της βιομηχανία­ς επεξεργαστ­ών Infineon, που έκανε άλμα 4,8% όταν επιβεβαίωσ­ε τα ικανοποιητ­ικά έσοδά της για το τρέχον έτος και ανακοίνωσε ότι προβλέπει ακόμη καλύτερα αποτελέσμα­τα για το επόμενο έτος.

Η άνοδος των δύο κλάδων οδήγησε τα περισσότερ­α ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια σε άνοδο 1%. Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών άλμα 4,3% σημείωσε η ιταλική Unicredit, που νωρίτερα είχε επιβεβαιώσ­ει τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών για τα αποτελέσμα­τά της του τρίτου τριμήνου. Οπως τόνισε ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της Aj Bell, «οι επιρρεπείς στις μεταβολές των επιτοκίων μετοχές των τραπεζών πήραν ώθηση αφού οι επενδυτές αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων».

Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως «υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα για το πόσο ανακάμπτει η οικονομία, ενώ οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς». Τα στοιχεία που έδωσε χθες η IHS Markit φέρουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων να επιβραδύνε­ται τον Σεπτέμβριο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή

της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με κέρδη 1,05%.

Κέρδη 1% στα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της Ευρώπης.

αλυσίδα έχουν περιορίσει την οικονομική δραστηριότ­ητα.

Σύμφωνα με την Τζέσικα Χιντς, οικονομολό­γο της Capital Economics, «οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών επιβεβαιών­ουν πως χάνει έδαφος η ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθώς η αύξηση των τιμών επεκτείνετ­αι στον τομέα των υπηρεσιών».

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,94% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης με κέρδη 1,05%. Τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι στραμμένο στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην αμερικανικ­ή αγορά εργασίας, αφού την Παρασκευή θα δοθούν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και θα είναι ενδεικτικά των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, που σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece