Kathimerini Greek

Ευάλωτη σε κρίσεις η περίοδος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια

Μεγάλη πρόκληση η αποθήκευση της παραγωγής από ανανεώσιμε­ς πηγές

- Των DAVID R BAKER, STEPHEN SAPCZYNSKI, DAN MURTAUGH και RACHEL MORISON BLOOMBERG Η τρέχουσα

ενεργειακή κρίση δεν είναι παρά μόνον η πρώτη του είδους της που θα γνωρίσει η ανθρωπότητ­α ενώ επιχειρεί τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Θα ακολουθήσο­υν και άλλες, καθώς θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθε­ί η μετάβαση και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αποθηκευθε­ί ενέργεια από τις ανανεώσιμε­ς πηγές.

Οι ελλείψεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές από τη Βρετανία μέχρι την Κίνα εμφανίζοντ­αι, ενώ εκτοξεύετα­ι στα ύψη η ζήτηση μετά την πανδημία. Η ανθρωπότητ­α, όμως, αντιμετωπί­ζει εδώ και δεκαετίες ενεργειακέ­ς κρίσεις με ασταθείς τιμές και πρόβλημα ανεπάρκεια­ς. Η ειδοποιός διαφορά σήμερα είναι ότι οι πλουσιότερ­ες οικονομίες έχουν δρομολογήσ­ει ίσως τον πλέον φιλόδοξο μετασχηματ­ισμό των συστημάτων ενέργειας που έχουν επιχειρήσε­ι από την αυγή της εποχής του ηλεκτρισμο­ύ. Και δεν έχει βρεθεί εύκολος τρόπος για να αποθηκευτε­ί η ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμε­ς πηγές. Η μετάβαση στην καθαρότερη ενέργεια έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τα συστήματα ενέργειας περισσότερ­ο, όχι λιγότερο, ανθεκτικά. Η μεταβατική περίοδος, όμως, θα διαρκέσει δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων ο κόσμος θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, ακόμη κι αν σήμερα οι μεγαλύτερο­ι παραγωγοί τους αλλάζουν δραστικά στρατηγική. Στη δίνη αυτής της θεμελιώδου­ς αλλαγής, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα γίνεται πιο εύθραυστο και πιο ευάλωτο στο σοκ.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, μεσολάβησε ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας που εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου. Ετσι οδηγούνται στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ζήτηση από τις οικονομίες που ανακάμπτου­ν αυξήθηκε υπερβολικά γρήγορα. Κάτι ανάλογο θα είχε ενδεχομένω­ς συμβεί αν η πανδημία του κορωνοϊού είχε εκδηλωθεί πριν από 20 χρόνια.

Τώρα, όμως, η Βρετανία και η Ευρώπη βασίζονται σε ένα διαφορετικ­ό μείγμα πηγών ενέργειας. Εχουν δραματικά μειώσει τη χρήση λιθάνθρακα και τον έχουν αντικαταστ­ήσει σε μεγάλο βαθμό

από το φυσικό αέριο, που είναι καθαρότερο αλλά η εκτόξευση της ζήτησης μέσα στο έτος οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων του. Παράλληλα οι δύο άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, η αιολική και η υδροηλεκτρ­ική, έχουν παρουσιάσε­ι ασυνήθιστη μείωση καθώς ήσαν περιορισμέ­νοι οι άνεμοι και σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι βροχοπτώσε­ις σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στη Νορβηγία. Τα δεινά που πλήττουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη αποτελούν δυσοίωνη προειδοποί­ηση για το είδος των σοκ που μπορεί να υποστεί ολόκληρος ο πλανήτης. Ακόμη και με άφθονη και φθηνή ηλιακή και αιολική ενέργεια, πολλές γεωγραφικέ­ς ζώνες θα εξαρτώνται για πολλές δεκαετίες από το φυσικό αέριο και από άλλα ορυκτά καύσιμα. Και όμως, επενδυτές και εταιρείες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να αυξήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Ενεργειακο­ί κολοσσοί της Δύσης, από την ΒΡ μέχρι τη Royal Dutch Shell προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και οι αμερικανικ­ές σχιστολιθι­κές βιομηχανίε­ς αποφεύγουν την επέκτασή τους. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζετ­αι ακόμη περισσότερ­ο η ενέργεια που μπορεί να εξαχθεί.

Ο Τζεφ Κιούρι, αναλυτής της Goldman Sachs, αναφέρει την ανεπάρκεια επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα ως μέρος του προβλήματο­ς. Οι επενδυτές που κυνηγούν τις μεγάλες αποδόσεις από τις νέες επιχειρήσε­ις προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε εναλλακτικ­ές πηγές ενέργειας παρά σε ορυκτά καύσιμα. Ακόμη και ορισμένες βιομηχανίε­ς ορυκτών καυσίμων έχουν αρχίσει να επενδύουν στο μέλλον των χαμηλών εκπομπών καυσαερίων αντί να προσπαθούν να εντοπίσουν και να αντλήσουν περισσότερ­ο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπί­σουμε στο μέλλον θα είναι το πώς θα αποθηκεύου­με την αιολική και την υδροηλεκτρ­ική ενέργεια. Υφίστανται κάποιες λύσεις αλλά θα παρέλθουν

χρόνια προτού μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμ­ε στην απαιτούμεν­η κλίμακα.

Πολλές χώρες και εταιρείες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο υδρογόνο, καθώς το θεωρούν μέσο αποθήκευση­ς ενέργειας και καύσιμο κατάλληλο για τις μεταφορές και για τη βιομηχανία. Το υδρογόνο μπορεί να λειτουργήσ­ει ως καύσιμο σε τουρμπίνα ή ως μέσον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πάντα χωρίς εκπομπές καυσαερίων. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί σχεδόν οπουδήποτε υπάρχει νερό και μεγάλη ηλιοφάνεια ή ισχυροί άνεμοι. Η παραγωγή και εκμετάλλευ­ση πράσινου υδρογόνου βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού. Η ημέρα που το υδρογόνο θα στηρίξει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα είναι ακόμη μακριά. Βραχυπρόθε­σμα, αν ο χειμώνας είναι ήπιος στο βόρειο ημισφαίριο, οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσου­ν και θα αναπληρωθο­ύν τα αποθέματα. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, όμως, μας υπενθυμίζε­ι πως ακόμη και τώρα που ο κόσμος προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο ενεργειακό σύστημα, εξακολουθε­ί να εξαρτάται από το παλιό.

Πολλές χώρες και εταιρείες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο υδρογόνο, αλλά η παραγωγή και η εκμετάλλευ­σή του βρίσκονται ακόμη σε φάση σχεδιασμού.

 ?? ?? Ακόμη ~Ñ{ ÐÉ Ò×ڏ‡i ~Ñ{ ×Úi‡Ê iÜ{Ñ~Ê ~Ñ{ Ñ{Ü{~Ê É‡Ó¨oÉ{ÑV šÜÜÓØ oɍo¨Ñ×{~ÓØ ÇŽ‡ÉØ ÚÑ ÉÂѨ³Ž‡³Ñ{ o{Ñ šÜÜÓØ ÙÉ~ÑɳËÉØ ÑšÌ ³ ×È{~Ì ÑÓ¨{ ~Ñ{ ÑšÌ ÒÜÜÑ ¨È~³Ò ~ÑÖ{ÐÑ—
Ακόμη ~Ñ{ ÐÉ Ò×ڏ‡i ~Ñ{ ×Úi‡Ê iÜ{Ñ~Ê ~Ñ{ Ñ{Ü{~Ê É‡Ó¨oÉ{ÑV šÜÜÓØ oɍo¨Ñ×{~ÓØ ÇŽ‡ÉØ ÚÑ ÉÂѨ³Ž‡³Ñ{ o{Ñ šÜÜÓØ ÙÉ~ÑɳËÉØ ÑšÌ ³ ×È{~Ì ÑÓ¨{ ~Ñ{ ÑšÌ ÒÜÜÑ ¨È~³Ò ~ÑÖ{ÐÑ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece