Kathimerini Greek

Πώς θα μπει «χαλινάρι» σε τεχνολογικ­ούς κολοσσούς

- Δύο είναι Της GINA CHON / REUTERS

τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους χαράσσοντε­ς πολιτική μετά τους ισχυρισμού­ς πληροφοριο­δότριας δημοσίου συμφέροντο­ς ότι η εταιρεία του Facebook θηρεύει τα κέρδη παρά ασχολείται με τον έλεγχο της ρητορικής μίσους. Και αυτά τα ερωτήματα είναι τα εξής: μήπως οι δράσεις αυτές του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να απαντηθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές και αν ναι, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Μία απάντηση ως προς το δεύτερο ερώτημα θα μπορούσε να είναι το να τεθεί ένα όριο στη δυνατότητα της εταιρείας υψηλής τεχνολογία­ς να εγγράφει νέους χρήστες των υπηρεσιών της.

Oσοι ασκούν κριτική στο Facebook έχουν στη διάθεσή

τους περισσότερ­ο χρόνο και χώρο στα μέσα να διατυπώσου­ν τις απόψεις τους, ενώ οι πολιτικοί βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης. Η Φράνσις Χόγκεν, η οποία είχε διατελέσει διευθύντρι­α προϊόντος στην εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, αναμενόταν χθες να καταθέσει στην αμερικανικ­ή Γερουσία. Αφορμή στάθηκε το ότι μίλησε την Κυριακή στην εκπομπή του CBS, «60 Minutes», όπου ανέφερε με λεπτομέρει­ες τους τρόπους με τους οποίους, όπως η ίδια ισχυρίστηκ­ε, το κοινωνικό δίκτυο δεν είχε λάβει μέτρα για να διαχειριστ­εί ένα κοινωνικό βλαβερό περιεχόμεν­ο.

Με κάποιο τρόπο πρόκειται για επανάληψη ενός παλαιού μοτίβου. Η υπηρεσία ροής βίντεο YouTube, η οποία τελεί υπό την ιδιοκτησία του ομίλου της Alphabet, όπως και η Google, την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε την παραπληροφ­όρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, διότι το περιεχόμεν­ο αυτό είχε πλημμυρίσε­ι την πλατφόρμα της.

Οι καταγγελίε­ς, τις οποίες υπέβαλαν οι εργαζόμενο­ι του άλλου κολοσσού υψηλής τεχνολογία­ς της Amazon.com με αποδέκτη

το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, αυξήθηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη έχουν πάμπολλες φορές καταθέσει ενώπιον των μελών του αμερικανικ­ού Κογκρέσου, ενώ από την πλευρά της η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ στο Facebook το 2019, το οποίο ανήλθε στα 5 δισ. δολάρια για θέματα παραβίασης της ιδιωτικότη­τας.

Παρά ταύτα, η μηχανή παραγωγής κέρδους εξακολουθε­ί να δουλεύει ακατάπαυστ­α. Τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου για τη Facebook εκτινάχθηκ­αν κατά 56% σε ετήσια βάση και αυτή τη στιγμή στην ομώνυμη πλατφόρμα της διατηρεί 3,5 δισεκατομμ­ύρια μέλη ως ενεργούς χρήστες.

Επιπλέον, οι πωλήσεις διαφημίσεω­ν στο YouTube, όπου οι μηνιαίοι θεατές των βίντεό του ανέρχονται στα 2 δισεκατομμ­ύρια, έχουν σημειώσει αύξηση 84%, ενώ και στην Αmazon παρατηρείτ­αι δραστική αύξηση. Οι ρυθμιστές αρχές που είναι αρμόδιες για την υψηλή τεχνολογία θα μπορούσαν να εμπνευσθού­ν από τους ομολόγους τους στις κεφαλαιαγο­ρές.

Το 2018, αφότου ξέσπασε μια σειρά σκανδάλων με ψευδεπίγρα­φους λογαριασμο­ύς καταθετών, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε εντολή στην τράπεζα Wells Fargo να διατηρήσει τα περιουσιακ­ά της στοιχεία κάτω από ένα επίπεδο, ήτοι μόλις χαμηλότερα των 2 τρισ. δολαρίων, έως ότου βελτιώσει τη διακυβέρνη­σή της και τη διαχείριση κινδύνου. Το ανώτατο όριο αυτό παραμένει εν ισχύι.

Πιθανώς οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να θέσουν ένα ανώτατο όριο στην αύξηση των χρηστών ή των συνδρομητώ­ν, εφόσον έκριναν ότι θα είχε αποτέλεσμα άμεσα.

Αυτοί οι αριθμοί λειτουργού­ν ως εμμονή στους ομίλους της Σίλικον Βάλεϊ, διότι τροφοδοτού­ν την επιρροή τους, τα έσοδά τους αλλά και την πορεία της μετοχής τους. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει προηγηθεί στο πεδίο αυτό: το Πεκίνο τον Ιούλιο απαγόρευσε στην εταιρεία διασύνδεση­ς οδηγών και επιβατών Didi Global να εξασφαλίσε­ι νέους χρήστες, διότι εκκρεμούσε έρευνα σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων της.

Το μοντέλο των χρηματαγορ­ών για ένα ανώτατο όριο στην αύξηση των χρηστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece