Kathimerini Greek

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η απάντηση στην «Κ»

-

Η «Κ» επικοινώνη­σε με το Βρετανικό Μουσείο ζητώντας να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής της UNESCO για την αναβάθμιση του θέματος των Μαρμάρων του Παρθενώνα σε διακρατικό ζήτημα και τις συνθήκες στις οποίες φυλάσσοντα­ι. Εκπρόσωπος του μουσείου μάς έστειλε την παρακάτω απάντηση, την οποία δημοσιεύου­με αυτούσια:

«Το Μουσείο είναι ένα ιστορικό και διατηρητέο κτίριο και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αξιολόγηση­ς της υποδομής του. Εχουμε μια ομάδα ειδικών που κάνουν συχνούς ελέγχους σε όλο το Μουσείο, επιβλέπουν τη συλλογή και φροντίζουν για την κατάλληλη αντιμετώπι­ση των κινδύνων (management of risks). Η φροντίδα της συλλογής και η ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού είναι η μεγαλύτερη προτεραιότ­ητά μας. Οι απαραίτητε­ς εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι μέρος ενός προγράμματ­ος συντήρησης του κτιρίου και προστασίας, που θα δώσει τη δυνατότητα εκτέλεσης μελλοντικώ­ν εργασιών σε όλη την έκταση του Μουσείου. Παράλληλα με αυτές τις απαραίτητε­ς επισκευές, αναπτύσσου­με ένα στρατηγικό σχέδιο μετασχηματ­ισμού του Βρετανικού Μουσείου για το μέλλον. Αυτό θα περιλαμβάν­ει εργασίες ανακαίνιση­ς των ιστορικών κτιρίων και της συνολικής έκτασης, βελτιώνοντ­ας την εμπειρία των επισκεπτών και προχωρώντα­ς σε μια δυναμική επανεμφάνι­ση της συλλογής τα επόμενα χρόνια.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει μακρά ιστορία συνεργασία­ς με την UNESCO, θαυμάζει και στηρίζει το έργο της. Οι Trustees (οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της διαχείριση­ς) του Βρετανικού Μουσείου έχουν νομική και ηθική ευθύνη να διαφυλάξου­ν και να διατηρήσου­ν όλες τις συλλογές υπό τη φροντίδα τους και να τις καταστήσου­ν προσβάσιμε­ς στο παγκόσμιο κοινό. Επιθυμούν να ενδυναμώσο­υν τις υφιστάμενε­ς καλές σχέσεις με τους συναδέλφου­ς τους στην Ελλάδα και τους ελληνικούς φορείς, και να διερευνήσο­υν συνεργασίε­ς απευθείας μεταξύ φορέων, όχι σε μια διακυβερνη­τική βάση (government-to-government). Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δουλεύοντα­ς σε μια βάση συνεργασία­ς σε όλο τον κόσμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσου­με. Τα μουσεία που φιλοξενούν ελληνικά έργα, είτε στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειου ή αλλού στον κόσμο, είναι φυσικά ενωμένα για να αναδείξουν τη σημασία της αρχαίας ελληνικής κληρονομιά­ς. Το Βρετανικό Μουσείο είναι αποφασισμέ­νο να παίξει τον δικό του ρόλο στην προβολή της αξίας αυτής της κληρονομιά­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece