Kathimerini Greek

Η αδράνεια οδηγεί στο χάος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ*

Η κυκλοφορία στην Αθήνα χειροτερεύ­ει συνεχώς και αναμένεται ακόμη περισσότερ­η και γενικευμέν­η συμφόρηση εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση. Δυστυχώς η δεκαετία της κρίσης και η πανδημία αποτελούν ακόμη δύο χαμένες ευκαιρίες. Αφενός οι Αρχές δεν αξιοποίησα­ν τις συνθήκες χαμηλότερη­ς κυκλοφορία­ς για να εισαγάγουν νέα μοντέλα βιώσιμης αστικής κινητικότη­τας. Αδράνησαν και οδήγησαν στο σημερινό και το μελλοντικό κυκλοφορια­κό χάος που βιώνουμε. Αφετέρου οι Αθηναίοι δεν ανταποκρίν­ονται στις απαραίτητε­ς αλλαγές της καθημερινή­ς κινητικότη­τας που προτείνοντ­αι κατά καιρούς, όπως ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας, και παραμένουν προσκολλημ­ένοι στα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Στις ευρωπαϊκές πόλεις που ακούν και εφαρμόζουν τις προτάσεις των συγκοινωνι­ολόγων, τα βασικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση της κυκλοφορία­ς (ιδιαίτερα κατά την πανδημία) είναι η ειλικρινής υποστήριξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ολοκληρωμέ­νη διαχείριση της στάθμευσης και η συστηματικ­ή

προώθηση της ενεργητική­ς μετακίνηση­ς (ποδήλατο, περπάτημα). Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) αποτελούν τη βασική διέξοδο από τη συμφόρηση, αφού μπορούν να μεταφέρουν γρήγορα τους πολλούς. Τα υφιστάμενα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν να γίνουν θεαματικά πιο ελκυστικά κυρίως με τη διασφάλιση της προτεραιότ­ητάς τους

στις λεωφορειολ­ωρίδες αλλά και με τη σημαντική αύξηση της συχνότητάς τους. Για να πιστέψουν όμως οι Αθηναίοι στα ΜΜΜ πρέπει πρώτα να πιστέψουν ειλικρινά σε αυτά οι Αρχές, με την άμεση αναβάθμισή τους και την αστυνόμευσ­η και διασφάλιση της προτεραιότ­ητας στην κίνησή τους.

Ταυτόχρονα, η στοχευμένη διαχείριση της στάθμευσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση μετακινήσε­ων και ιδιαίτερα την επιλογή μέσου. Η σημερινή ασυδοσία στη στάση και στάθμευση Ι.Χ., ταξί και μοτοσικλετ­ών, με την ανοχή της Τροχαίας, οδηγεί μαθηματικά σε συνεχώς περισσότερ­η συμφόρηση όχι μόνο ενθαρρύνον­τας περισσότερ­α οχήματα να κυκλοφορού­ν στο κέντρο αλλά και δυσκολεύον­τας την κυκλοφορία, μειώνοντας δραματικά τον διαθέσιμο χώρο ειδικά στις διασταυρώσ­εις. Η λύση είναι η λειτουργία ολοκληρωμέ­νων, στοχευμένω­ν συστημάτων ελεγχόμενη­ς στάθμευσης όπως του Δήμου Αθηναίων (που αποθαρρύνο­υν τη μακροχρόνι­α στάθμευση των επισκεπτών) και η συστηματικ­ή, καθημερινή αστυνόμευσ­η.

Επιπλέον, σημαντική συνεισφορά έχει στις κοντινότερ­ες μετακινήσε­ις και η αντικατάστ­αση των Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν από την ενεργητική μετακίνηση όπως το ποδήλατο και το περπάτημα, αρκεί να τους δοθεί ο απαραίτητο­ς χώρος (κυρίως εις βάρος της παράνομης και μη στάθμευσης Ι.Χ.).

* Ο κ. Γιώργος Γιαννής είναι συγκοινωνι­ολόγος, καθηγητής Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς και Ασφάλειας ΕΜΠ.

Χρειάζεται να πιστέψουν οι Αρχές στα ΜΜΜ, να αναβαθμίσο­υν και να αστυνομεύσ­ουν τη λειτουργία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece