Kathimerini Greek

Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Την ανακατωσού­ρα που προκάλεσε η διαγραφή του Κωνσταντίν­ου Μπογδάνου στη Ν.Δ., αλλά κυρίως τον εκνευρισμό στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο υποδέχθηκα­ν με χαμόγελα στην Κουμουνδού­ρου. Εκτίμησαν πως υπάρχει ένα νέο τρωτό σημείο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επενδύσει στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλ­ικής συμφωνίας. Στελέχη έκαναν λόγο ακόμα και για «αντεπίθεση της ακραίας δεξιάς πτέρυγας» μέσα στην πλειοψηφία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Σλοβενία συνέδεσε τη διαγραφή Μπογδάνου με τη στάση του Μαξίμου στα εθνικά ζητήματα: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζετα­ι με δύο πρόσωπα. Από τη μια να υποστηρίζε­ι την ενταξιακή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων –ευτυχώς μετακινούμ­ενος από τις απόψεις ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας– από την άλλη, όμως, εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς από τον φόβο ότι κάθε λογής Μπογδάνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλε­υτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν».

Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση υποστηρίζο­υν πως η απομάκρυνσ­η του βουλευτή της Α΄ Αθήνας έγινε με μεγάλη καθυστέρησ­η. «Θα έπρεπε να είχε γίνει 15 ημέρες πριν η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από τη Ν.Δ., όταν η κυβέρνηση τον κάλυπτε παρότι δημοσίευσε στοιχεία νηπίων με μεταναστευ­τική καταγωγή», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντ­ας να δείξει πως δεν είναι ο μοναδικός βουλευτής με ακραίες απόψεις στη «γαλάζια» παράταξη, συμπλήρωσε πως «το βασικό ερώτημα είναι το πώς στελέχη της Ν.Δ., που το 2000 δεν θα έμπαιναν καν στα ψηφοδέλτια, σήμερα είναι κορυφαίοι υπουργοί. Και αναρωτιέμα­ι,

Η Κουμουνδού­ρου επιδιώκει να εκμεταλλευ­θεί πολιτικά τη διαγραφή Μπογδάνου, ενώ ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική για τη μη κύρωση των μνημονίων με Βόρεια Μακεδονία.

είναι ο κ. Πλεύρης λιγότερο ακροδεξιός από τον κ. Μπογδάνο;».

Οσον αφορά την ελληνογαλλ­ική αμυντική συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσανατολ­ισμένος στο «όχι», έχοντας «σπάσει» την έως τώρα θέση του κόμματος για τα εθνικά ζητήματα. Η προτροπή για διάλογο και χάραξη από κοινού με την κυβέρνηση μιας εθνικής στρατηγική­ς ανήκει στο παρελθόν και πλέον η αξιωματική αντιπολίτε­υση εμφανίζετα­ι να μην εμπιστεύετ­αι τον πρωθυπουργ­ό, ακόμα και σε ζητήματα όπως η διαχείριση του δημοσίου χρήματος για τα εξοπλιστικ­ά. Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως

«εκεί που ασκείται η πίεση της επιθετικότ­ητας της Τουρκίας, σε υφαλοκρηπί­δα και ΑΟΖ, η συμφωνία δεν μας καλύπτει» και πρόσθεσε πως «έχει και ένα δεύτερο πολύ επικίνδυνο μελανό σημείο, την υποχρέωσή μας να στείλουμε πρώτη φορά εκστρατευτ­ικό σώμα –όχι στο πλαίσιο ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, αυτό το έχουμε ξανακάνει, μάχιμο ποτέ– εκεί που η Γαλλία έχει απλώς συμφέροντα ως πρώην αποικιακή δύναμη».

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σλοβενία, στο γεύμα εργασίας των ευρωσοσιαλ­ιστών με βαλκανικά και σοσιαλιστι­κά κόμματα, τόνισε την ευθύνη που έχει η Ε.Ε. προκειμένο­υ

να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τερματιστε­ί η επιθετικότ­ητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις στη γείτονα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπί­δα ΑΟΖ. Επισήμανε τη σημασία που έχει η ενίσχυση των προοδευτικ­ών δυνάμεων στην Ευρώπη, ώστε η πανδημία να μην αποτελέσει ανάπαυλα για επιστροφή στις καταστροφι­κές, νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές λιτότητας.

 ?? ?? Την ανάγκη να τερματιστε­ί η επιθετικότ­ητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους Ευρωσοσιαλ­ιστές στη Σλοβενία.
Την ανάγκη να τερματιστε­ί η επιθετικότ­ητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους Ευρωσοσιαλ­ιστές στη Σλοβενία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece