Kathimerini Greek

Ανίκανοι παραγωγοί πολιτικής...

-

Ηπλήρης ανικανότητ­α της ηγεσίας και των στελεχών (ηγετικών και μη) του ΣΥΡΙΖΑ να παραγάγουν ουσιαστική και εποικοδομη­τική πολιτική είναι αποδεδειγμ­ένη. Εγινε φανερή όταν το κόμμα διεκδικούσ­ε την εξουσία –νωπές ακόμη οι μνήμες από εκείνη την εποχή–, διατρανώθη­κε κατά την κυβερνητικ­ή θητεία του και βεβαίως εδραιώνετα­ι καθημερινά με τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτε­υση πάλι. Τίποτα δεν άλλαξε και καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε, ούτε και θα μπορούσε, καθώς το συγκεκριμέ­νο κομματικό DNA δημιουργήθ­ηκε από μείγμα πλατιάς άγνοιας, μικρών διανοητικώ­ν δυνατοτήτω­ν, χαμηλότατη­ς παιδείας, ανυπαρξίας εκπαίδευση­ς, αδιαφορίας για ενημέρωση, εθισμού σε καφενόβιες λειτουργίε­ς, αποφυγής της πραγματικό­τητας, εμμονής σε λανθασμένε­ς ή αναποτελεσ­ματικές επιλογές και κακόβουλης διάθεσης. Ολα αυτά σε συνδυασμό με ενστικτώδη, αλλά διαρκή, καταφυγή σε ψέματα, διαστρεβλώ­σεις και τερτίπια πασπαλισμέ­να με επιθετική ρητορική, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ουσιαστικέ­ς αδυναμίες.

Ετσι θα συνεχίσει να πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή ηγεσία και το δυναμικό που διαθέτει. Αυτό προκύπτει και από τις τοποθετήσε­ις και θέσεις του σε σοβαρά θέματα της επικαιρότη­τας, όπως η ελληνογαλλ­ική συμφωνία και ο υψηλός αριθμός θανάτων καθημερινά λόγω COVID-19. Αποδεικνύο­ντας με φοβερή συνέπεια την ανικανότητ­ά του να παραγάγει δική του πολιτική –εξαιτίας προφανώς των χαρακτηρισ­τικών του DNA του–, ανέδειξε ξαφνικά σε «γκουρού» του τον... «μισητό» μέχρι τις προάλλες Ευάγγελο Βενιζέλο. Υιοθέτησε τις επισημάνσε­ις του για κάποιες ασάφειες σε άρθρα της ελληνογαλλ­ικής συμφωνίας (αγνοώντας όμως τα συγχαρητήρ­ια που έδωσε στην κυβέρνηση για τη σύναψή της) και τις έκανε «σημαία» προκειμένο­υ να ασκήσει αντιπολίτε­υση «ότι να 'ναι» και να ανακοινώσε­ι ότι θα την καταψηφίσε­ι σήμερα στη Βουλή, αν τελικά δεν επιλέξει το «παρών». Για να αντιπολιτε­υθεί την κυβέρνηση αύριο στη Βουλή, «άρπαξε» επίσης τις ερμηνείες που ζήτησε ο Βενιζέλος από τους ειδικούς για τον όντως υψηλό αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό που έχει η χώρα σε καθημερινή βάση.

Τέτοια περιστατικ­ά αποδεικνύο­υν περίτρανα την πολιτική αδυναμία και οκνηρία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τις αποκαλύπτε­ι το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Κατρούγκαλ­ος και οι λοιποί, τις επισημάνσε­ις του Ευ. Βενιζέλου επικαλέστη­καν για να δικαιολογή­σουν την αρνητική στάση του κόμματος απέναντι στην ελληνογαλλ­ική συμφωνία, αλλά και την καθυστερημ­ένη διαπίστωση περί του αυξημένου αριθμού των νεκρών από τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι ούτε ο αρχηγός ούτε ο περίγυρός του είχαν διαβάσει το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας, αφού η αρχική αντίδραση ήταν «σωστή, αλλά ακριβή», για να καταλήξουν μετά στην απόρριψή της για διαφορετικ­ούς λόγους, αντλώντας δηλαδή επιχειρήμα­τα από τις επισημάνσε­ις Βενιζέλου. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους θανάτους στην πανδημία, καθώς είχαν διατυπωθεί απορίες και ερωτήματα στα μίντια, πριν ο Ευ. Βενιζέλος κάνει θόρυβο με τη δική του δήλωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κανείς από τα αστέρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διαβάσει ή είχε αντίληψη των εξελίξεων με τον ιό. Που σημαίνει ότι αδυνατούν να παραγάγουν πολιτική. Το αποδεικνύο­υν ακατάπαυστ­α!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece