Kathimerini Greek

Η συμφωνία με τη Γαλλία και αξιοποίηση ενστάσεων

- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝ­ΙΚΑ Τ ου ΑθΑνΑσιου Ελλισ

Ησυμφωνία αμυντικής συνεργασία­ς με τη Γαλλία που θα συζητηθεί στη Βουλή είναι επωφελής για τη χώρα.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση εγείρει δύο ενστάσεις. Η πρώτη, που αφορά το κατά πόσον καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπί­δα και την ΑΟΖ, δεν στερείται βάσης. Εχει, άλλωστε, επισημανθε­ί από βαθείς γνώστες των θεμάτων, και όχι απαραίτητα με επιθετικά αντιπολιτε­υτικό ύφος. Αναφέρω χαρακτηρισ­τικά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η δεύτερη ένσταση αφορά τον «κίνδυνο» να σταλούν ελληνικές δυνάμεις σε περιοχή γαλλικού ενδιαφέρον­τος, σε περίπτωση που το Παρίσι ζητήσει τη συνδρομή μας.

Εδώ η αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων είναι έωλη. Δεν γίνεται να θες τη στήριξη του εταίρου σου, αλλά να μην του προσφέρεις τη δική σου. Δεν ξέρω αν ποτέ θα μας ζητούσε η Γαλλία να τη βοηθήσουμε με ελληνικές δυνάμεις στη Νέα Καληδονία ή ακόμη και στην Αφρική, αλλά η σχέση είναι αμφίδρομη.

Ισως να μην είναι τόσο εύπεπτη για την ελληνική κοινωνία αυτή η πτυχή της συμφωνίας, αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα δικά μας.

Η ώριμη και νηφάλια αποτίμηση της συμφωνίας καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμη και συμφέρουσα σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικ­ά σε σχέση με την Τουρκία και γεωπολιτικ­ά σε ό,τι αφορά την προβολή ισχύος στην ευρύτερη Αν. Μεσόγειο. Επιπροσθέτ­ως, είναι μια συμφωνία που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και υπό αυτό το πρίσμα η λογική επιτάσσει να την υπερασπιστ­εί.

Το αν η αξιωματική αντιπολίτε­υση θα περιορισθε­ί σε κριτική και αστερίσκου­ς για τα επιμέρους σημεία ή θα φθάσει στην καταψήφισή της συνολικά, όπως προσανατολ­ίζεται, είναι δική της υπόθεση.

Το βέβαιο είναι ότι, ως κόμμα εξουσίας που δεν αποκλείετα­ι να βρεθεί και πάλι στην κυβέρνηση, γνωρίζει πως το συνολικό αποτύπωμα της συγκεκριμέ­νης συμφωνίας είναι θετικό.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή γι' αυτό το σημαντικό όσο και ευαίσθητο ζήτημα θα έπρεπε να μας διαφωτίσει. Η κυβέρνηση να προβάλει τα στρατηγικά οφέλη, όπως φυσικά και να ενημερώσει λεπτομερώς σε ό,τι αφορά το κόστος για το Δημόσιο, και η αντιπολίτε­υση να καταθέσει νηφάλια και εμπεριστατ­ωμένα τις όποιες ενστάσεις της. Να μην ακουστούν για άλλη μία φορά φωνασκίες περί ανίκανων, ψευτών και κλεφτών.

Ολα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσε­ι τη συμφωνία. Ακόμη και έτσι, ας προσπαθήσο­υμε ως χώρα να αξιοποιήσο­υμε αυτήν του τη στάση.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να υπεραμυνθε­ί της συμφωνίας, να προχωρήσει ταχύτατα στην κύρωσή της, αλλά και να επιχειρήσε­ι να αποσπάσει από τη Γαλλία κάποια περαιτέρω δέσμευση, έστω και με τη μορφή δήλωσης που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν κάποιοι.

Χωρίς να φθάσει κανείς σε παραλληλισ­μό με το «Βυθίσατε το Χόρα» του '76 από τον τότε αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Ανδρέα Παπανδρέου, η κυβέρνηση «οπλισμένη» με τις έντονες επιφυλάξει­ς πολλών και την αρνητική ψήφο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, να αναδείξει σε διαβουλεύσ­εις με το Παρίσι τη σημασία που αποδίδουν όλα τα κόμματα, και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία, στον υποστηρικτ­ικό ρόλο της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ελληνικής κυριαρχίας στην επικράτεια και των δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece