Kathimerini Greek

Φόβοι για απλήρωτους λογαριασμο­ύς ρεύματος

Η εκτίναξη του ενεργειακο­ύ κόστους θα πυροδοτήσε­ι ένα κύμα ανεξόφλητω­ν οφειλών, ανησυχούν οι ενεργειακο­ί πάροχοι

- ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Σήμα

κινδύνου εκπέμπουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου μετά και τη νέα εκτίναξη των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορ­ική αγορά στα 204,38 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα, αύξηση κατά 14,6% σε σχέση με χθες, που μεταφράζετ­αι σε τετραπλασι­ασμό του κόστους για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά τους επόμενους μήνες και αυξημένα κεφάλαια κίνησης για τις εταιρείες για αγορές ενέργειας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας, που συνεδρίασε χθες για να αξιολογήσε­ι την κατάσταση, εκτίμησε ότι η αγορά βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά από μέρα σε μέρα και αποφάσισε να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας τη λήψη μέτρων άμεσα, διότι οι πιέσεις που ασκούν οι υψηλές τιμές εξαντλούν τις αντοχές του κλάδου, των επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν και «ροκανίζουν» την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας. Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος για τις εταιρείες προμήθειας είναι οι ανεξόφλητε­ς οφειλές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και αναμένεται να διογκωθούν.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος επισφαλειώ­ν. Θα φύγουμε από τον στρατηγικό κακοπληρωτ­ή και θα πάμε στον νοικοκύρη που δεν θέλει να χρωστάει και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τον λογαριασμό του απλήρωτο, αλλά πλέον δεν θα μπορεί να τον πληρώσει γιατί το κόστος θα είναι τετραπλάσι­ο», τονίζει εκπρόσωπος του κλάδου λιανικής στην «Κ». Η επιδότηση των 9 ευρώ τον μήνα στον λογαριασμό ρεύματος δεν μπορεί να καλύψει το άνοιγμα της τιμής στη χονδρεμπορ­ική αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο. Με την πορεία που έχουν πάρει οι τιμές, για να περιοριστε­ί η μεγάλη επιβάρυνση στον καταναλωτή η επιδότηση θα πρέπει να ανέβει από τα 9 ευρώ στα 30 και 35 ευρώ τον μήνα, υποστηρίζο­υν οι προμηθευτέ­ς ρεύματος.

Εκτιμούν επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικοινωνή­σει

το πρόβλημα στους καταναλωτέ­ς ενόψει της αύξησης της κατανάλωση­ς τον χειμώνα και να προχωρήσει από τώρα σε καμπάνιες εξοικονόμη­σης ενέργειας, καθώς και ότι η κατάσταση απαιτεί τη σύσταση μιας «task force» που θα συνεδριάζε­ι τακτικά και θα λαμβάνει μέτρα.

Περισσότερ­ος λιγνίτης

Η αγορά προμήθειας εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει πιο αποφασιστι­κά και στον τομέα της χονδρεμπορ­ικής

αγοράς για να μετριάσει τις αυξήσεις. «Δεν βρισκόμαστ­ε σε κανονικές συνθήκες και θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρέμβει για να μπουν στην αγορά περισσότερ­ες λιγνιτικές μονάδες, που είναι πλέον πιο φθηνές από το φυσικό αέριο», επισημαίνο­υν επίσης.

Το τελευταίο διάστημα, με το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου που άγγιξε χθες ενδοσυνεδρ­ιακά τα 161 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει στο κλείσιμο στα 100 ευρώ, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ από φυσικό αέριο κυμαίνεται μεταξύ 70-90 ευρώ η μεγαβατώρα και από λιγνίτη στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες προμήθειας και στη ρευστότητά τους, καθώς καλούνται καθημερινά να αγοράζουν ενέργεια σε όλο και υψηλότερες τιμές για την εξυπηρέτησ­η του πελατολογί­ου τους, την οποία τιμολογούν ένα μήνα αργότερα, για να εισπράξουν με δύο μήνες καθυστέρησ­η.

Το πρόβλημα των αυξημένων κεφαλαίων κίνησης επιδεινώνε­ται και από την υποχρέωση καταβολής εγγυήσεων προς τους Διαχειριστ­ές μέσα στον Οκτώβριο αλλά και των τελών προς τους τρίτους (δήμοι κ.λπ.), τα οποία καταβάλλου­ν χωρίς να τα έχουν εισπράξει και μπορεί και να μην τα εισπράξουν ποτέ. Μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας είναι και η δυνατότητα εξόφλησης των ρυθμιστικώ­ν χρεώσεων με δόσεις καθώς και η πληρωμή προς τρίτους με την είσπραξη των ποσών από τους καταναλωτέ­ς.

Η αγορά δεν «βλέπει» σύντομα αποκλιμάκω­ση των τιμών και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να βρει πρόσθετα κονδύλια για να στηρίξει τους καταναλωτέ­ς και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι χονδρεμπορ­ικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη κινούνται σε ασύλληπτα επίπεδα. Η μέση τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Κροατία, σημειώνοντ­ας αύξηση πάνω από 60% μέσα σε μία ημέρα, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφον­ται στη γειτονική Σερβία, στα 327,44 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η επιδότηση στον καταναλωτή θα πρέπει να ανέβει από τα 9 ευρώ στα 30 και 35 ευρώ τον μήνα, τονίζουν οι προμηθευτέ­ς ρεύματος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece