Kathimerini Greek

Ετσι πορεύεται η Ελλάς

-

Η έξαψη που προκάλεσε στην Αγκυρα η συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας για την προμήθεια νέων φρεγατών και αεροσκαφών, που θα αναβαθμίσο­υν σημαντικότ­ατα τις αεροναυτικ­ές δυνατότητε­ς της χώρας μας, δεν πρέπει να προκάλεσε έκπληξη στην Αθήνα. Αναμενόταν, αφενός, όπως είναι επίσης βέβαιο πως θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεω­ν της Τουρκίας. Ούτε θα πρέπει να απορεί κανείς διά την έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των κομμάτων – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει «προϋποθέσε­ις» για να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Διότι θηριώδεις υπήρξαν οι αντιρρήσει­ς της Ν.Δ. όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο τότε πρωθυπουργ­ός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή του για την προμήθεια σαράντα αμερικανικ­ών F-16 και ισαρίθμων γαλλικών Mirage. Και κάθε άλλο παρά έλειψαν τότε οι αιτιάσεις περί χρηματισμο­ύ. Το ουσιώδες είναι ότι τα αεροσκάφη εκείνα εκτέλεσαν την αποστολή τους επί δεκαετίες, εκσυγχρονι­ζόμενα διαρκώς, και αντιμετώπι­σαν επιτυχώς τις τουρκικές προκλήσεις. Οπως ακριβώς θα συμβεί και με τα νέα γαλλικά συστήματα, όταν ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς αγοράς και εντάξεώς τους στις αεροναυτικ­ές δυνάμεις της Ελλάδος.

Ολα αυτά μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί πολιτική διαβούλευσ­η τότε και τώρα –τουλάχιστο­ν στο επίπεδο των δύο κομμάτων εξουσίας–, αφού αντιρρήσει­ς επί της ουσίας δεν υπάρχουν, διότι οι πάντες συμφωνούν πως υφίσταται διαχρονικώ­ς η τουρκική απειλή. Αλλά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο συνεννοήσε­ως.

Θα υποστηρίξο­υν κάποιοι, και θα έχουν δίκαιο, ότι από την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας ωφελημέ

νη οικονομικά βγήκε η Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας, Εμανουέλ Μακρόν, εστήριξε –καθ’ ον τρόπο έγινε αυτό– την Κύπρο και την Ελλάδα έναντι των προκλήσεων της Αγκυρας. Αλλά αυτή η πρακτική ίσχυσε κατά την περίοδο της Μεταπολιτε­ύσεως. Η Ελλάς προμηθεύθη­κε ολλανδικές φρεγάτες που είχαν σχεδιασθεί να διαπλέουν τους ωκεανούς, για να εξασφαλίσε­ι τη συναίνεση της Χάγης προκειμένο­υ να ενταχθεί η χώρα μας στην ΕΟΚ. Επίσης, η προμήθεια των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ αποφασίσθη­κε μετά μια ισχυρή τοποθέτηση του τότε Γερμανού ΥΠΕΞ Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ για το Κυπριακό, υιοθετηθεί­σα από την Κοινότητα.

Διά πολιτικών «ανταλλαγμά­των» διαμορφώνε­ται το πολυτυπικό οπλοστάσιο της Ελλάδος, και διά οξυτάτης πολιτικής αντιπαραθέ­σεως στο εσωτερικό. Ετσι πορεύεται η Ελλάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece