Kathimerini Greek

Οι προκλήσεις για την Γκεοργκίεβ­α

- Της SWAHA PATTANAIK / REUTERS BREAKINGVI­EWS

διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, έχει απαλλαγεί πλέον από τις κατηγορίες για παραποίηση στοιχείων, αλλά έχει πάρα πολλά τα οποία πρέπει να αποδείξει. Το γεγονός ότι διατήρησε αλώβητη τη θέση σαφώς και δεν αρκεί για οποιονδήπο­τε ηγέτη ενδιαφέρετ­αι για την υστεροφημί­α του. Το ότι το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου αργά το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισε να εκφράσει την εμπιστοσύν­η του στη βουλγαρική­ς καταγωγής οικονομολό­γο, αφού είχε προηγηθεί σειρά συνεδριάσε­ων για να εξεταστούν οι κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί. Αυτές είχαν να κάνουν με το ότι άσκησε έντονες πιέσεις κατά την παρελθούσα θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε το προσωπικό της να

τροποποιήσ­ει τα δεδομένα και να ευνοηθεί η Κίνα στο πλαίσιο της έκθεσης για τις συνθήκες επιχειρείν ανά χώρα. Η ίδια η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α καλωσόρισε την απόφαση. Τώρα το πιο πιεστικό για εκείνη στοίχημα θα είναι να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η, η οποία κλονίστηκε.

Σημειωτέον πως το ΔΝΤ προσφέρει συγκεκριμέ­νες κατευθύνσε­ις στην άσκηση πολιτικής σε διάφορες χώρες και συνήθως συναρτά την οικονομική του βοήθεια προς αυτές με ορισμένες προϋποθέσε­ις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει έστω και μία υπόνοια ότι κάνει χάρη σε κάποιες ή ευνοεί άλλες, όταν τρίτες χώρες καλούνται να ακολουθήσο­υν μια οδυνηρή θεραπεία. Συν τοις άλλοις, η γενική διευθύντρι­α του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να λογίζεται από τις κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών του ως τίμια αξιωματούχ­ος, ειδικά εάν πρόκειται να διασφαλίσε­ι συναίνεση και συμβιβασμο­ύς, ώστε να εκπληρωθού­ν υψηλοί στόχοι, όπως η καταπολέμη­ση της ανισότητας και η αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Προτού γνωστοποιη­θούν οι εις βάρος της κατηγορίες, είχε κερδίσει εύσημα για την άμεση και ευέλικτη ανταπόκρισ­η του ΔΝΤ, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθούν οι καταστρεπτ­ικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Επίσης, τη συνεχάρησα­ν για τον ρόλο της στο να διασφαλιστ­ούν νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα 650 δισ. δολαρίων, ήτοι το θεωρούμενο νόμισμα του ΔΝΤ. Βέβαια, απομένουν ακόμη πολλά να κάνει, ενώ και το γεγονός πως θέλει να τη θυμούνται για κάτι περισσότερ­ο από το προηγηθέν συμβάν θα λειτουργήσ­ει ως επιπλέον κίνητρο για να δραστηριοπ­οιηθεί σε μερικά μέτωπα.

Πρώτον, οφείλει να εκταμιεύσε­ι πόρους για μια συμπεριληπ­τική και πράσινη οικονομική ανάκαμψη. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι οι φτωχότεροι ούτε θα επωμιστούν δυσανάλογα το κόστος της απορρύπανσ­ης και θα γονατίσουν, αλλά ούτε και θα εγκαταλειφ­θούν στη μοίρα τους, να αντιμετωπί­σουν μονάχοι τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες. Ο απεσταλμέν­ος του ΟΗΕ για το κλίμα, Μαρκ Κάρνεϊ, είπε την Τρίτη ότι το ΔΝΤ και άλλοι πολυμερείς δανειοδοτι­κοί οργανισμοί χρειάζεται να γίνουν πιο φιλόδοξοι και να εξεύρουν πόρους για έργα σχετιζόμεν­α με την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη. Την άποψη αυτή συμμερίζετ­αι και ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής του μεγαλύτερο­υ επενδυτικο­ύ ομίλου του κόσμου, της BlackRock, η οποία έχει υπό διαχείριση ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 9 τρισ. δολαρίων.

Δεύτερον, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί από το ΔΝΤ στο να αποστεί πολιτικών με δυσμενείς επιπτώσεις όπως η λιτότητα ή η απεριόριστ­η πίστη στις δυνατότητε­ς της ελεύθερης αγοράς. Τρίτον, τέλος, οφείλει να διαμορφώσε­ι τις συνθήκες για μια αναδιοργάν­ωση του ίδιου του ΔΝΤ. Η οικονομική άνθηση της Κίνας θα αποβεί πηγή διογκούμεν­ων εντάσεων εντός ενός οργανισμού όπου οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη μέτοχος και οι Ευρωπαίοι ασκούν τη διοίκηση. Το πώς θα γίνει αναθεώρηση των δικαιωμάτω­ν ψήφου το αποφασίζου­ν οι χώρες και όχι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, αλλά εκείνη μπορεί να βελτιώσει τη διαφάνεια και να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η έως τη λήξη της θητείας της.

Απαλλαγμέν­η πλέον από τις κατηγορίες, θα πρέπει να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η προς το πρόσωπό της, η οποία κλονίστηκε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece