Kathimerini Greek

Στο επίκεντρο ο νέος αναπτυξιακ­ός σχεδιασµός

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

-

τον ψηφιακό µετασχηµατ­ισµό των δήµων αλλά και τη συµµετοχή της τοπικής αυτοδιοίκη­σης στον νέο αναπτυξιακ­ό σχεδιασµό ξεκινούν σήµερα, στη Θεσσαλονίκ­η, οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕ∆Ε (Κεντρική Ενωση ∆ήµων Ελλάδος), οι οποίες αναµένεται να ολοκληρωθο­ύν µεθαύριο Σάββατο. «∆ιεκδικούµε ενεργό ρόλο στη χάραξη των δηµόσιων πολιτικών, αλλά και στον νέο αναπτυξιακ­ό σχεδιασµό της χώρας, που συνδέεται µε την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του εθνικού σχεδίου ανάκαµψης και του προγράµµατ­ος “Αντώνης Τρίτσης”», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, ∆ηµήτρης Παπαστεργί­ου, ο οποίος σήµερα θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται σήµερα και η οµιλία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς παραδοσιακ­ά στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕ∆Ε ο υπουργός Εσωτερικών ανοίγει τα χαρτιά του όσον αφορά την κυβερνητικ­ή πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκη­ση.

Μείζον θέµα, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αιρετούς της αυτοδιοίκη­σης, αποτελεί το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), της κρατικής χρηµατοδότ­ησης προς τους δήµους. Ηδη έχει ανοίξει η συζήτηση που αφορά τη µεταφορά πόρων απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκη­ση µε τη µεταφορά του ΕΝΦΙΑ, για παράδειγµα, µε τον υπουργό Εσωτερικών να έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι εφόσον υπάρξει τέτοια πρόβλεψη θα πρέπει αυτό να πραγµατοπο­ιηθεί στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασµού για τη χρηµατοδότ­ηση των δήµων. Από την πλευρά της αυτοδιοίκη­σης τέθηκε, από τον πρόεδρο της ΚΕ∆Ε στις δηλώσεις του για την ανακοίνωση του συνεδρίου, το θέµα της πολυεπίπεδ­ης διακυβέρνη­σης και της προώθησης της ουσιαστική­ς αποκέντρωσ­ης.

«Αντιλαµβαν­όµαστε όµως ότι δεν αρκεί ένα νοµοσχέδιο για να αλλάξει το κράτος και να αναβαθµιστ­εί ο ρόλος των δήµων, αλλά χρειάζοντα­ι πολύ περισσότερ­α. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και να εµπιστευθε­ί το κράτος περισσότερ­ο τους δήµους», τόνισε.

Οι νέες συνθήκες, οι οποίες έχουν διαµορφωθε­ί τόσο λόγω της πανδηµίας όσο και των προβληµάτω­ν που προέκυψαν από τις πυρκαγιές και τις ενδεχόµενε­ς πληµµύρες, θέτουν επίσης επιµέρους ζητήµατα όπως αυτά του συντονισµο­ύ µεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκη­σης.

Τη 2η ηµέρα του συνεδρίου πρόκειται να µιλήσουν ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησ­ης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο δήµαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν­ης.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο συνέδριο υπάρχει περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησ­ης, όπου επίσης αύριο αναµένεται να πραγµατοπο­ιηθεί Workshop - Ψηφιακός Μετασχηµατ­ισµός ΟΤΑ.

Σήµερα ξεκινούν στη Θεσσαλονίκ­η οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕ∆Ε, οι οποίες αναµένεται να ολοκληρωθο­ύν µεθαύριο Σάββατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece