Kathimerini Greek

Πλαστογράφ­οι με υπερσύγχρο­νους εκτυπωτές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

- Αυτό

δεν ήταν ένα συνηθισμέν­ο εργαστήριο πλαστογράφ­ων. Οταν οι αστυνομικο­ί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εισέβαλαν στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ στο ύποπτο διαμέρισμα στην οδό Αστρους, βρέθηκαν μπροστά σε επαγγελματ­ικό εξοπλισμό που δεν συναντούν συχνά σε συναφείς υποθέσεις. Ανάμεσα σε ανάγλυφες σφραγίδες, δερμάτινα καλύμματα διαβατηρίω­ν και χιλιάδες ζελατίνες, εντόπισαν και εντυπώματα σε ειδική ταινία εκτύπωσης αλουμινίου, τα οποία δύναται να χρησιμοποι­ηθούν και ως υλικό απόκρυψης του περιεχομέν­ου ενός δέματος από συσκευές ανίχνευσης κατά την ταχυδρομικ­ή διακίνηση. Μόνο το κόστος αγοράς των κατασχεμέν­ων εκτυπωτών ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ. Οι τέσσερις συλληφθέντ­ες φαίνεται ότι είχαν επενδύσει στα σύνεργά τους.

Επειτα από πληροφορίε­ς που είχαν φτάσει στην υπηρεσία τους, οι αστυνομικο­ί έθεσαν υπό παρακολούθ­ηση την πολυκατοικ­ία όπου βρισκόταν το εργαστήριο και ταυτοποίησ­αν τους υπόπτους. Ενας εξ αυτών δήλωνε ως εμπορική δραστηριότ­ητα τη δημιουργία ιστοσελίδω­ν. Μεταξύ άλλων στην έρευνα που πραγματοπο­ίησαν οι αστυνομικο­ί βρήκαν σφραγίδες των πρεσβειών της Γαλλίας στο Πακιστάν, στο Μπανγκλαντ­ές και στην Ινδία, σφραγίδα του νοσοκομείο­υ Ερυθρός Σταυρός και μεταλλική μήτρα με το έμβλημα της Ιταλικής Δημοκρατία­ς.

Εντόπισαν 5.000 ζελατίνες εισαγόμενε­ς από την Κίνα, οι οποίες φέρουν απομιμήσει­ς ιριδιζόντω­ν στοιχείων ασφαλείας ταυτοτήτων και διαβατηρίω­ν. Σε έναν ταχυδρομικ­ό φάκελο έτοιμο προς αποστολή με προορισμό τις Βρυξέλλες βρήκαν ένα διαβατήριο Πακιστάν με στοιχεία κατόχου διαφορετικ­ά από αυτά του φερομένου ως παραλήπτη.

Σε νέα έρευνά τους σε κοντινή απόσταση, στην ίδια οδό, βρήκαν ότι λειτουργού­σε και δεύτερο εργαστήριο πλαστογράφ­ησης ταξιδιωτικ­ών εγγράφων. Εκεί μεταξύ άλλων εντόπισαν σφραγίδες της Περιφέρεια­ς Αττικής και της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Αττικής, του Γενικού Νοσοκομείο­υ Νίκαιας, ένα εντύπωμα για το γνήσιο υπογραφής του ΚΕΠ Αθηναίων και μία σφραγίδα στο όνομα «Αννα Δ.». Αυτό το όνομα κίνησε τις υποψίες των αστυνομικώ­ν.

Διαπίστωσα­ν σε παράλληλη έρευνά τους ότι το ίδιο όνομα χρησιμοποι­είται από κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο εκδίδει άδειες κυκλοφορία­ς Ι.Χ. με τη χρήση πλαστών υπεύθυνων δηλώσεων. Επειτα χρησιμοποι­ούν αυτά τα οχήματα για τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η «Αννα Δ.» δεν είναι πραγματική υπάλληλος των ΚΕΠ, όπως έχει βεβαιώσει στους αστυνομικο­ύς και ο Δήμος Αθηναίων.

Προφυλακισ­τέοι

Οι τέσσερις συλληφθέντ­ες, υπήκοοι Πακιστάν, κρίθηκαν προφυλακισ­τέοι μετά τις απολογίες τους. Σύμφωνα με τις αστυνομικέ­ς αρχές φέρονται να δραστηριοπ­οιούνταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων τουλάχιστο­ν σε βάθος διετίας και να είχαν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής άνω των 60.000 καρτών ετησίως.

Ακόμη εκτιμάται ότι τα κέρδη τους ξεπερνούσα­ν τις 150.000 ευρώ κατά τον χρόνο της δράσης τους. Ενας εκ των κατηγορουμ­ένων φέρεται να παρασκεύαζ­ε 15-20 πλαστά έγγραφα την ημέρα, λαμβάνοντα­ς παραγγελίε­ς στο κινητό του τηλέφωνο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η εξάρθρωση άλλου κυκλώματος πλαστογράφ­ων στην Αθήνα, το οποίο πουλούσε πλαστά έγγραφα σε μετανάστες για ποσά από 250 έως 800 ευρώ. Τρεις εκ των κατηγορουμ­ένων σε εκείνη την υπόθεση είχαν συλληφθεί και το 2016 στο πλαίσιο αστυνομική­ς έρευνας με την κωδική ονομασία «Περσέπολις». Και τότε συμμετείχα­ν σε δίκτυο πλαστογράφ­ων-διακινητών και αποφυλακίσ­τηκαν την περίοδο 2019-2020.

Η δράση κυκλώματος πλαστών διαβατηρίω­ν στην Αθήνα και η διασύνδεση με διακινητές στον Εβρο.

 ?? ?? Οι συλληφθέντ­ες φέρονται να δραστηριοπ­οιούνταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων τουλάχιστο­ν σε βάθος διετίας και να είχαν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής άνω των 60.000 καρτών ετησίως.
Οι συλληφθέντ­ες φέρονται να δραστηριοπ­οιούνταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων τουλάχιστο­ν σε βάθος διετίας και να είχαν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής άνω των 60.000 καρτών ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece