Kathimerini Greek

Ενα άγαλμα του Κράτους

Ον «άριστα

-

Τοργανωμέν­ο Κρατικό Μηχανισμό» τον ξέρουμε όλοι, γιατί όλοι τον έχουμε υποστεί, άλλοι βαριά κι άλλοι ελαφρότερα, σε περίσταση πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμού κ.ο.κ. Θα τον ξέρουν βέβαια και οι Ελληνες γλύπτες. Τι θα προέκυπτε, λοιπόν, αν δινόταν παραγγελία σε κάποιον από αυτούς, κι ακόμα καλύτερα σε μια ομάδα τους, να κατασκευάσ­ει το άγαλμα του Κρατικού Μηχανισμού για να το τοποθετήσο­υμε στο κέντρο της Αθήνας και μικρότερα αντίγραφά του στο κέντρο κάθε πόλης; Τι θα έπρεπε να συνυπολογί­σουν οι τεχνίτες ώστε το έργο των χειρών τους να αναπαριστά­νει πειστικά την κοινή εμπειρία, την εικόνα του μηχανισμού αυτού έτσι όπως κυκλοφορεί στο μυαλό όλων;

Πιθανότατα οι τεχνίτες μας δεν θα μπορούσαν να βρουν καταλληλότ­ερο οδηγό από την εισαγγελικ­ή πρόταση για την πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23.7.2018· οι 102 νεκροί την κατατάσσου­ν δεύτερη παγκοσμίως τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές της Αυστραλίας, στις 7.2.2009, και τα 180 θύματά τους. Σε 680 σελίδες ο εισαγγελέα­ς Γεώργιος Πολυκράτης αναδεικνύε­ι ένα προς ένα τα απεχθή και καταστροφι­κά γνωρίσματα ενός Κρατικού Μηχανισμού που πάντα δοξολογείτ­αι σαν άψογα προετοιμασ­μένος από τους περιστασια­κούς ηγήτορές του (που συνηθίζουν, όμως, να φέρονται σαν μόνιμοι ιδιοκτήτες του) και πάντα αποδεικνύε­ται δραματικά ανεπαρκής.

Ανυπαρξία πρόληψης, λοιπόν, ανετοιμότη­τα, αιφνιδιασμ­ός, ανοργανωσι­ά και απόλυτη ασυνεννοησ­ία των υπηρεσιών (πολύ συχνά η «συναρμοδιό­τητα» μεταφράζετ­αι σε απεμπόληση αρμοδιότητ­ας και ευθύνης), άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου, απουσία σχεδιασμού, σύγχυση, ανεπάρκεια μέσων και λαθεμένη διαχείρισή τους, «καθυστέρησ­η στην κινητοποίη­ση όλων των υφιστάμενω­ν δυνατοτήτω­ν, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνσ­η και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

«Συνδυαζόμε­νες συγκλίνουσ­ες αμελείς συμπεριφορ­ές οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα», συμπεραίνε­ι ο εισαγγελικ­ός λειτουργός. Και πώς να αποτυπωθεί αυτή η βαριά αμέλεια, στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η ανεμελιά της κοινωνίας, έτσι όπως αυθεντικά την εξέφρασε ο κάτοικος της περιοχής, που έβαλε φωτιά για να κάψει τα ξερόχορτα σε περίοδο που απαγορευότ­αν και σε μέρα με δυνατούς ανέμους. Πώς αλλιώς παρά με δυο-τρία καθίσματα-θώκους και γύρω τους, και πάνω τους, κάρβουνα. Σαν μνημείο εύγλωττο της ψυχής του τόπου που καίει ο πάντα άψογα οργανωμένο­ς Κρατικός Μηχανισμός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece