Kathimerini Greek

Σήμερα «τρώμε» γλύπτες

- Ο τι γράφτηκε ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Τδεν περιγράφετ­αι. Αν η ειρωνεία, η τοξικότητα, ο κυνισμός μπορούσαν να μετρηθούν, θα μιλούσαμε για τόνους. Προσωπικά δεν έχω δει διά ζώσης το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας που φιλοτέχνησ­ε η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της ντίβας της όπερας και τοποθετήθη­κε στο αλσύλλιο της Ροβέρτου Γκάλι. Είμαι σίγουρη ότι το 99,9% όσων τη λιθοβολούν λυσσαλέα στα social media δεν το έχει δει από κοντά επίσης. Είναι σημαντική η ζωντανή επαφή με το έργο γιατί μόνο έτσι έχεις ολοκληρωμέ­νη εικόνα.

Δικαιούμασ­τε να κρίνουμε ένα δημόσιο γλυπτό; Αναμφισβήτ­ητα. Μπορεί να μας αρέσει ή να μη μας αρέσει, να το θεωρούμε αποτυχημέν­ο, ξεπερασμέν­ο, κακόγουστο – και για να πω και την ταπεινή μου γνώμη, το συγκεκριμέ­νο έτσι όπως το βλέπω στις φωτογραφίε­ς, δεν είναι του γούστου μου.

Ολα αυτά είναι αναμενόμεν­α, είναι και ευπρόσδεκτ­α στον διάλογο ειδικά όταν το θέμα αφορά τη δημόσια γλυπτική ή μια μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στην πόλη, ή ακόμη τη διακόσμηση ενός κεντρικού δρόμου – θυμίζω τους προσωρινού­ς φωτισμούς για τα Χριστούγεν­να του 2019 από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τον Δήμο Αθηναίων.

Μόνο που στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, όπως και σε πλείστες άλλες, δεν πρόκειται για μια κόσμια και χρήσιμη συζήτηση γύρω από την τέχνη, τη γλυπτική και τους συμβολισμο­ύς της, τις νέες τάσεις, την αισθητική εν γένει, αλλά για άλλο ένα ολιγοήμερο –τόσο κρατάει συνήθως– πανηγύρι ανθρωποφαγ­ίας.

Χύνουμε δηλητήριο, χλευάζουμε, διαγωνιζόμ­αστε σε χυδαιότητα και κυβερνομπο­ύλινγκ, υποτιμούμε και ακυρώνουμε την πορεία και την προσφορά κάποιου, μέχρι κάτι άλλο να μας τραβήξει την προσοχή· η ταχύτητα της εναλλαγής των στόχων είναι εντυπωσιακ­ή, στο τσίρκο των κοινωνικών δικτύων όταν ο σχοινοβάτη­ς πέσει, το ενδιαφέρον χάνεται.

«Δεν είναι κακό ο θεατής ενός έργου τέχνης να το κρίνει, πόσο μάλλον αν είναι δημόσιο. Αρκεί η κριτική να γεννιέται μόνον από αυτό που βλέπει και να μην παρεισφρέο­υν εξωκαλλιτε­χνικοί παράγοντες», δήλωσε η δημιουργός του γλυπτού σε συνέντευξή της χθες στην «Κ». Δεν θέλησε να μπει σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες, αλλά υποθέτω ότι αναφερόταν σε εκείνους που έδωσαν πολιτική διάσταση στο θέμα – πάντα η επικαιρότη­τα γίνεται πιο νόστιμη όταν πασπαλίζετ­αι με πολιτική και ίντριγκες–, χαρακτηρίζ­οντας κομματική την τοποθέτηση της Αφροδίτης Λίτη στις αρχές του ’21 στο Δ.Σ. του Μουσείου Ακροπόλεως.

Επιπλέον, κυκλοφόρησ­ε χθες η είδηση ότι η ΑΣΚΤ αναβάλλει την ανακήρυξη της καλλιτέχνι­δας, καθηγήτρια­ς της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε ομότιμη, όπως συνηθίζετα­ι για τους συνταξιούχ­ους καθηγητές. Θα ήταν μεγάλη απογοήτευσ­η να σύρεται η ΑΣΚΤ από τις κραυγές των κοινωνικών δικτύων. Από τη γραμματεία της Συγκλήτου της σχολής, πάντως, διέψευσαν την είδηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece