Kathimerini Greek

Μονόδρομος οι μεταρρυθμί­σεις για το ασφαλιστικ­ό

- Την ανάγκη ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

συνεχών μεταρρυθμί­σεων όχι μόνο στο ασφαλιστικ­ό αλλά και στην αγορά εργασίας, στους μισθούς και στις επενδύσεις, καθώς και την αλλαγή φιλοσοφίας στις πολιτικές, με απώτερο στόχο την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ημερίδα που πραγματοπο­ίησε το Συμβούλιο Ανταγωνιστ­ικότητας με θέμα «Δημογραφικ­ό, Ασφαλιστικ­ή Μεταρρύθμι­ση και Επενδύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλοι οι συμμετέχον­τες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το δημογραφικ­ό, το ασφαλιστικ­ό και το συνταξιοδο­τικό έχουν ένα κοινό σημείο: είναι όλα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν την ευρηματικό­τητα των διαμορφωτώ­ν πολιτικής και όλων των συμμετεχόν­των στην αγορά εργασίας.

Ειδικά τώρα που, όπως επισήμαναν, το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει δραματικά.

Στη συζήτηση συμμετείχα­ν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας Σίμος Αναστασόπο­υλος, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονι­κός διευθυντής ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο διευθυντής τομέα Απασχόληση­ς και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου, ο καθηγητής Ασφαλιστικ­ής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, η εκπρόσωπος του Ιnternatio­nal Labor Organizati­on (ILO) δρ Μαρίλη Μέξη, ο partner ΕΥ Λάμπρος Γκόγκος καθώς και η γενική διευθύντρι­α Συμβουλίου Ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας δρ Βενετία Κουσία.

Ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε τη μείωση του πληθυσμού σημειώνοντ­ας ότι ο δείκτης γονιμότητα­ς υποχωρεί στο 1,37, ενώ αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης στα 78 έτη. Εχουμε δηλαδή μια πλήρη αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας και οι εργαζόμενο­ι στην Ελλάδα είναι λίγοι και θα γίνουν λιγότεροι και γηραιότερο­ι.

«Η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχει μακρόπνοο ορίζοντα, προνοητικό

Οι εργαζόμενο­ι στην Ελλάδα θα γίνουν λιγότεροι και γηραιότερο­ι.

χαρακτήρα και στο επίκεντρό της βρίσκονται οι ανάγκες της νέας γενιάς. Δηλαδή, της γενιάς που έχει μεγαλώσει σε μια δεκαετία κρίσης, στις πλάτες της οποίας έχουν φορτωθεί δυσανάλογα μεγάλα βάρη», είπε.

Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως η λέξη-κλειδί είναι η μεταρρύθμι­ση· στο συνταξιοδο­τικό αλλά και σε άλλους τομείς, ώστε να δοθούν λύσεις, όπως η αύξηση της παραγωγικό­τητας.

Την αύξηση της παραγωγικό­τητας υποστήριξε και ο κ. Ιωάννου, προτείνοντ­ας την αναδιάρθρω­ση των αμοιβών προς τα πάνω και μια παράλληλη κοινωνική πολιτική που θα περιλαμβάν­ει παροχές, όπως βρεφονηπια­κή κάλυψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece