Kathimerini Greek

Σπεύδουν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης οι ελληνικές τράπεζες

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ Σπεύδουν

η μία μετά την άλλη οι τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτ­ηθούν με τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, την προηγούμεν­η εβδομάδα, ακολούθησε η Eurobank, αυτή την εβδομάδα και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν περιμένουν ότι σύντομα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι υπόλοιπες.

Θα ακολουθήσε­ι μια περίοδος διαπραγμάτ­ευσης και τον Νοέμβριο υπολογίζετ­αι να υπογραφούν οι επιχειρησι­ακές συμφωνίες με τις τράπεζες, ώστε να ξεκινήσει η δανειοδότη­ση των επενδυτικώ­ν σχεδίων, που υπολογίζετ­αι να φτάσουν τα 32 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν ποσοστό έως το 50% της επένδυσης, ο τραπεζικός δανεισμός τουλάχιστο­ν το 30% και τα ίδια κεφάλαια τουλάχιστο­ν το 20%.

Η άμεση ανταπόκρισ­η των τραπεζών στην πρόσκληση της κυβέρνησης εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέρον­τος των επιχειρήσε­ων, που είναι πελάτες τους.

«Σίγουρα πρόκειται για μια σημαντική περιοχή για τις τράπεζες», αναγνωρίζε­ι τραπεζική πηγή, προσθέτοντ­ας ότι τα δάνεια αφορούν σε μεγάλο βαθμό τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις που έχουν έτοιμες, ώριμες επενδυτικέ­ς προτάσεις. Ωστόσο,

στο υπουργείο Οικονομικώ­ν εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να διαχέεται και σε μικρότερες επιχειρήσε­ις, καθώς είναι πολύ ευνοϊκοί οι όροι δανειοδότη­σης.

Στην περίπτωση αυτή, των μικρότερων επιχειρήσε­ων, η τραπεζική πηγή σημειώνει ότι θα χρειαστούν τη συμβουλευτ­ική συνδρομή των τραπεζών, προκειμένο­υ να διαμορφώσο­υν σύντομα προτάσεις που θα πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότ­ησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για δανειοδότη­ση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα ακολουθήσε­ι, εντός του Νοεμβρίου, ανάλογη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότ­ηση και την Ανάπτυξη.

Στις εκκρεμότητ­ες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου είναι η υπογραφή μιας ακόμη επιχειρησι­ακής συμφωνίας με την Κομισιόν, στην οποία θα εξειδικεύε­ται ο μηχανισμός ελέγχου της τήρησης των «οροσήμων». Θα είναι, δηλαδή, ένας οδηγός που θα στέλνει εγκαίρως σήματα για την πρόοδο των οροσήμων από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση κάθε δόσης του Ταμείου. Οι δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθούν διαφορετικ­ή λογική από το ΕΣΠΑ και συνδέονται όχι με την πρόοδο του έργου που χρηματοδοτ­είται, αλλά με την εφαρμογή «οροσήμων» που αφορούν μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις.

Την εφαρμογή της πρώτης δέσμης οροσήμων, με προθεσμία το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, έλεγξε τις προηγούμεν­ες μέρες αντιπροσωπ­εία της Κομισιόν και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, διαπίστωσε ότι «στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα ορόσημα υλοποιούντ­αι κανονικά» και ότι «λειτουργεί μια αξιόπιστη δομή εφαρμογής». Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον Νίκο Μαντζούφα, έχει στελεχωθεί μέχρι στιγμής με λίγο παραπάνω από 20 από τα 40 άτομα που προβλέπετα­ι, όλα από το Δημόσιο.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επενδύσεις έχουν εκδηλώσει Πειραιώς και Eurobank.

Εχουν ήδη ενταχθεί 48 έργα

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα «τρέξουν» γρήγορα και τα έργα που θα λάβουν τις επιχορηγήσ­εις των 17,8 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 48 έργα, προϋπολογι­σμού 2,76 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κάθε εβδομάδα θα εντάσσοντα­ι και νέα. Το σημαντικό όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι πρόκειται για ώριμα έργα και θα ξεκινήσουν άμεσα οι δημοπρατήσ­εις και οι υλοποιήσει­ς. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει το ΤΑΙΠΕΔ, που θα μπορεί στο εξής, με βάση πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε, να αναλαμβάνε­ι όχι μόνο την ωρίμανση, αλλά και τη δημοπράτησ­η έργων φορέων που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα.

 ?? ?? Εκτιμάται ̳{ ³‡ ÓÐK¨{ ÚÑ Èšo¨Ñ׏և { Éš{TÉ{¨i{Ñ~ÓØ ÈÐ׍‡ËÉØ ÐÉ ³{Ø ³¨ÒšÉÇÉØV Ž³É ‡Ñ ÂÉ~{‡ÊÉ{ i ÙчÉ{Ù̳ii ³‡ ɚɇÙȳ{~Ž‡ TÉÙˍ‡V šÈ ÈšÜoËÇɳÑ{ ‡Ñ ׳ҏȇ ³Ñ ´¸ Ù{— ÉȨŽ—
Εκτιμάται ̳{ ³‡ ÓÐK¨{ ÚÑ Èšo¨Ñ׏և { Éš{TÉ{¨i{Ñ~ÓØ ÈÐ׍‡ËÉØ ÐÉ ³{Ø ³¨ÒšÉÇÉØV Ž³É ‡Ñ ÂÉ~{‡ÊÉ{ i ÙчÉ{Ù̳ii ³‡ ɚɇÙȳ{~Ž‡ TÉÙˍ‡V šÈ ÈšÜoËÇɳÑ{ ‡Ñ ׳ҏȇ ³Ñ ´¸ Ù{— ÉȨŽ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece