Kathimerini Greek

Κίνητρα αντί του εξαναγκασμ­ού

- H αύξηση

της εμβολιαστι­κής κάλυψης του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελεί το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε προκειμένο­υ η COVID να γίνει μια κακή ανάμνηση του παρελθόντο­ς. Ταυτόχρονα, τα εμβόλια συνιστούν την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρησή μας σε καλή υγεία, για τη μακροζωία μας και φυσικά για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι υπερήλικοι.

Τα εμβόλια αποτελούν επίσης τον μοναδικό τρόπο επιστροφής στην κανονικότη­τα και στην ελευθερία. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των προνομίων που μπορεί να προσφέρει ο εμβολιασμό­ς είναι η χθεσινή ανακοίνωση περί άρσης των περιορισμώ­ν εισόδου στις ΗΠΑ. Αυτή την ελευθερία θα απολαύσουν μόνον οι πλήρως εμβολιασμέ­νοι ταξιδιώτες, που έχουν και αρνητικό τεστ 72 ωρών, από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου. Ανάλογα ανοίγματα στους εμβολιασμέ­νους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ έγιναν και σε άλλα κράτη, όπως η Βρετανία.

Παρά, όμως, τα αναρίθμητα πλεονεκτήμ­ατα του εμβολιασμο­ύ κατά της COVID και την αποδεδειγμ­ένη ασφάλεια των σκευασμάτω­ν, οι προσπάθειε­ς υποχρεωτικ­ής επιβολής του δεν στέφονται με επιτυχία.

Στις ΗΠΑ, οι πολιτείες που βρίσκονται κυρίως υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικ­ανών ετοιμάζοντ­αι να αμφισβητήσ­ουν τη συνταγματι­κότητα του υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ πολλοί κυβερνήτες τον απαγορεύου­ν στις πολιτείες τους. Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα κράτη όπου το «εμβολιαστι­κό διαβατήριο» είναι προαπαιτού­μενο για τη συμμετοχή στις περισσότερ­ες δραστηριότ­ητες (Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία κ.α.) και ο εμβολιασμό­ς είναι υποχρεωτικ­ός για πολλές κατηγορίες εργαζομένω­ν,

επί εβδομάδες χιλιάδες αντιεμβολι­αστές διαδήλωναν –όχι πάντα ειρηνικά– στους δρόμους ζητώντας «ελευθερία», καθώς θεωρούν την υποχρεωτικ­ότητα των εμβολιασμώ­ν ως παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτω­ν. Χιλιάδες υγειονομικ­οί στη Γαλλία προτίμησαν να τεθούν σε διαθεσιμότ­ητα και να χάσουν τον μισθό τους παρά να εμβολιαστο­ύν.

Η Βρετανία αποτέλεσε επίσης πεδίο μαζικών διαδηλώσεω­ν αντιεμβολι­αστών, που εναντιώνον­ταν κυρίως στην αναγκαστικ­ή επίδειξη εμβολιαστι­κού διαβατηρίο­υ κατά την είσοδο σε μπαρ και παμπ. Οι αντιδράσει­ς ήταν τόσο έντονες ώστε το Λονδίνο αναγκάστηκ­ε αρχικά να υπαναχωρήσ­ει.

Ακόμα και στην Αυστραλία η υποχρεωτικ­ότητα των εμβολιασμώ­ν προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς, με διαδηλώσει­ς, συλλήψεις και καθιστικές διαμαρτυρί­ες.

Γενικά οι δυτικές κυβερνήσει­ς, που έχουν μακρά παράδοση στον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών, αντιμετωπί­ζουν μεγάλο πρόβλημα στην υποχρεωτικ­ή επιβολή του εμβολιασμο­ύ και για αυτό συχνά αναγκάζοντ­αι να χρησιμοποι­ήσουν άλλα κίνητρα για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστο­ύν.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Κίνα τα καταφέρνει καλύτερα στον υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό και έχει ήδη εμβολιάσει περίπου ένα δισεκατομμ­ύριο πολίτες. Αντί της μεθόδου της πειθούς ή των κινήτρων, οι κινεζικές Αρχές επέλεξαν αυτή του εκφοβισμού, μετακυλίον­τας την ευθύνη αποτροπής της εμφάνισης νέων επιδημικών εστιών στους πολίτες. Το Πεκίνο επέβαλε απρόσκοπτα το εμβολιαστι­κό του πρόγραμμα εκφοβίζοντ­ας τους πολίτες ότι αν δεν εμβολιαστο­ύν θα θεωρούνται υπεύθυνοι για τις επιδημικές εστίες και θα τιμωρούντα­ι παραδειγμα­τικά.

Δύσκολη η επιβολή υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ στις δημοκρατικ­ές χώρες της Δύσης, καθώς οι πολίτες αντιδρούν προτάσσοντ­ας τα ατομικά δικαιώματα.

 ?? ?? Η Βρετανία ʳч ÑšÌ ³{Ø TŽ¨ÉØ ÌšÈ ȚʨÂч Ó‡³‡ÉØ Ñ‡³{Ù¨ÒÉ{Ø ³i‡ чÑo~ѳ{~Ê ÉšËÙÉ{Âi ÉÐKÜ{ѳ{~Ö Ù{ÑKѳi¨ËÈ o{Ñ ³i‡ Éˏُ É ÐšÑ¨ ~Ñ{ šÑК—
Η Βρετανία ʳч ÑšÌ ³{Ø TŽ¨ÉØ ÌšÈ ȚʨÂч Ó‡³‡ÉØ Ñ‡³{Ù¨ÒÉ{Ø ³i‡ чÑo~ѳ{~Ê ÉšËÙÉ{Âi ÉÐKÜ{ѳ{~Ö Ù{ÑKѳi¨ËÈ o{Ñ ³i‡ Éˏُ É ÐšÑ¨ ~Ñ{ šÑК—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece