Kathimerini Greek

Κίνα και Ελλάδα, μια σχέση χιλιετιών

- Ίνα και Ελλάδα,

Κδύο από τους αρχαιότερο­υς πολιτισμού­ς, έχουν σχέση χιλιετιών, όπως πολύ ωραία αναδεικνύε­ται στο άρθρο του κ. Duncan Howitt-Marshall (e-Καθημερινή, Hyperlink https://www. ekathimeri­ni.com/culture/1168791/ parallel-space-meet-the-terracotta­warriors-in-greece/ 29.9.2021).

Με την ευκαιρία της θαυμάσιας ηλεκτρονικ­ής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου για τον Πήλινο Στρατό, στο πλαίσιο του Ετους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας, αξίζει να παραθέσουμ­ε για το ελληνικό κοινό μερικά αξιόλογα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμέν­ος με την Κίνα κατά την περίοδο της αρχαιότητα­ς. Λόγω της εκστρατεία­ς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της ύπαρξης του Δρόμου του Μεταξιού, των μεταναστευ­τικών κυμάτων και ανταλλαγών, αναπτύχθηκ­αν σημαντικές σχέσεις των δύο πολιτισμών.

Εκτός από τις διπλωματικ­ές σχέσεις της αρχαίας Κίνας με τα ελληνιστικ­ά βασίλεια της Κεντρικής Ασίας, υπάρχουν επίσης πολιτισμικ­οί δεσμοί. Πολλοί Κινέζοι μελετητές, συμπεριλαμ­βανομένου του Duan Qingbo, επικεφαλής αρχαιολόγο­υ του Μαυσωλείου του Πρώτου Αυτοκράτορ­α Τσιν, ήδη ανακοίνωσα­ν ότι θεωρούν πως ο Πήλινος Στρατός πιθανώς επηρεάστηκ­ε από την ελληνιστικ­ή τέχνη που επικρατούσ­ε στη Δύση την εποχή εκείνη και ότι υπήρχε επαφή μεταξύ της Κίνας και της Δύσης

πριν από το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού.

Αφότου ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Κεντρική Ασία το 330 π.Χ., οι Ελληνες άρχισαν να επεκτείνου­ν την κυριαρχία τους σε πολλά μέρη της ευρύτερης περιοχής. Με την εγκαθίδρυσ­η του ελληνοβακτ­ριανού βασιλείου το 250 π.Χ., άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία της τέχνης της Κεντρικής Ασίας. Η Βακτριανή είναι σημείο συνάντησης των ελληνικών και ανατολικών παραδόσεων, με αποτέλεσμα την «ελληνοβακτ­ριακή τέχνη».

Περί το 180 π.Χ., ο βασιλιάς του ελληνοβακτ­ριανού βασιλείου, Δημήτριος, εισέβαλε στην Ινδία. Από τότε, τα βορειοδυτι­κά εδάφη της αρχαίας Ινδίας ήταν υπό την κυριαρχία των Ελλήνων, μέχρι περίπου το 10 μ.Χ. Η γλυπτική τέχνη στα έργα από τερακότα που κληρονόμησ­αν μεταγενέστ­εροι καλλιτέχνε­ς Κουσάν μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη της πλαστικής τέχνης š{ÚчŽØ ɚi¨ÉÒ³i~É ÑšÌ ³i‡ ÉÜÜi‡{³{~Ê ³ÓT‡i ³È ɚ{~¨Ñ³ÖÉ ³i ÛÖi ³i‡ ɚTÊ É~ɡiV ~ÑÚŽØ ÈšÊ¨TÉ ÉšÑ×Ê ÐɳÑÂÖ ³iØ Ë‡ÑØ ~Ñ{ ³iØ ÛÖiØ š¨{‡ ÑšÌ ³ ɚËiЏ ҇{oÐÑ ³È Û¨ÌÐÈ ³È ɳÑÂ{Ö—

στην ινδοελληνι­κή περίοδο.

Αργότερα, οι Ινδο-Σκύθες και οι Ινδο-Πάρθοι που εισήλθαν διαδοχικά στη βορειοδυτι­κή Ινδία ένιωθαν περήφανοι που υιοθέτησαν τον ελληνικό πολιτισμό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη βορειοδυτι­κή Ινδία ενώθηκαν οι τρεις μορφές τέχνης: της Ελληνοβακτ­ριανής, της Σκυθικής και της Παρθικής.

Στη συνέχεια οι Κουσάν, που κατέλαβαν πολλά εδάφη της Κεντρικής Ασίας, υιοθέτησαν και διατήρησαν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού σε διάφορες μορφές, με αποτέλεσμα τα ελληνικά στοιχεία να ενσωματωθο­ύν στην τέχνη της Κεντρικής Ασίας με διάφορους

τρόπους – μεταξύ αυτών η ελληνοβουδ­ιστική τέχνη έγινε μεγάλος φορέας. H τέχνη αυτή που αναπτύχθηκ­ε την εποχή των Κουσάν (1ος αιώνας μ.Χ. - 4ος αιώνας μ.Χ.) είναι ιδιαίτερα σημαντική και άνθησαν πολλές σχολές ελληνοβουδ­ιστικής γλυπτικής.

Επειδή τα ελληνιστικ­ά βασίλεια στην Κεντρική Ασία και η αυτοκρατορ­ία των Κουσάν συνόρευαν με το σημερινό κινεζικό έδαφος, η ελληνική επιρροή μέσω της βουδιστική­ς τέχνης ή άλλων τρόπων περνάει στη δυτική Κίνα.

Στον βουδιστικό ναό M.5 (V), στο Μιράν, έναν αρχαίο οικισμό στη σημερινή επαρχία Σιντζιάνγκ

της Κίνας, κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση τα κατάλοιπα της ζωγραφισμέ­νης ζωφόρου στην οποία απεικονίζο­νται φτερωτές αγγελικές μορφές. Είναι απτή απόδειξη της ελληνιστικ­ής τάσης, όπως των πορτρέτων του Φαγιούμ. Τα μεγάλα μάτια και αετίσιες μύτες παρέχουν ενδείξεις για τις επιρροές από την αρχαία ελληνική τέχνη. Αυτά τα χερουβείμ ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακ­ά παραδείγμα­τα των πολιτιστικ­ών ανταλλαγών στον Δρόμο του Μεταξιού. Σύμφωνα με τον Βρετανό αρχαιολόγο Στάιν, χρονολογεί­ται το εύρημα στον 4ο αιώνα ή νωρίτερα. Επίσης:

Μια μορφή ενός φτερωτού λιονταριού (πιθανώς ένας γρύπας;) είναι ένα αγαπημένο μοτίβο στην εξελληνισμ­ένη Δυτική Ασία και στην Ελλάδα από πολύ νωρίς. Το ελληνικό φτερωτό λιοντάρι «μεταδόθηκε» από το Μιράν στις πιο ανατολικές περιοχές, της Κίνας.

Βαμβακερά υφάσματα έχουν εξαπλωθεί από την εξελληνισμ­ένη Δυτική Ασία μέχρι τη Νίγια, έναν άλλο αρχαίο οικισμό στη σημερινή επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας. Ενα από τα παλαιότερα βαμβακερά υφάσματα που ανακαλύφθη­καν στην Κίνα μέχρι σήμερα βρέθηκε στον τάφο της Νίγια και έχει κάποια ελληνικά στοιχεία: απεικονίζε­ι μια θεά να κρατάει το κέρας της Αμάλθειας – φαίνονται επίσης η ουρά και δύο πόδια ενός ζώου που είναι πιθανόν εκείνα του λέοντος της Νεμέας.

Στον χώρο της Σάμπουλ 14 χλμ. νοτιοανατο­λικά του αρχαιολογι­κού χώρου του Χοτάν, στη σημερινή επαρχία Σιντζιάνγκ της

Κίνας, σε τάφο των Σάκων βρέθηκε έργο ελληνιστικ­ής τέχνης. Ενα κομμάτι μάλλινου υφάσματος με απεικονίσε­ις ενός κενταύρου και ενός πολεμιστή με μια λόγχη και με χαρακτηρισ­τικά πιθανότατα Ελληνα στρατιώτη (Μουσείο Ουρούμτσι, Σιντζιάνγκ).

Μερικά ψηφιδωτά της ελληνιστικ­ής εποχής από την πόλη της Ρόδου και της Δήλου δείχνουν επίσης κενταύρους με παρόμοια πολύπλοκη κίνηση και την ίδια δραματική ένταση. Το χτένισμα του στρατιώτη θυμίζει εκείνο της ανδρικής μορφής του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσ­ού, και της προσωπογρα­φίας των γλυπτών του Χαλτσαγιάν στη Βακτριανή από την πρώιμη περίοδο των Κουσάν, στην οποία οι ελληνιστικ­ές επιρροές είναι εμφανείς.

Το πρόσωπο αποδόθηκε με έντονες σκιάσεις και χρήση πολυχρωμία­ς, όπως το ψηφιδωτό πορτρέτο μιας γυναίκας από την Πομπηία που δείχνει εξαιρετική ομοιότητα ύφους και έκφρασης. Ετσι η εικόνα είναι δυτικού στυλ, η χρονολόγησ­η του τάφου με ράδιο C14 είναι περίπου το 100 π.Χ., η εικόνα προφανώς ανήκει στην ελληνιστικ­ή περίοδο.

Καθώς η Κεντρική Ασία γειτνιάζει με την Κίνα, με την εξάπλωση του πολιτισμού και τα είδη τέχνης της Κεντρικής Ασίας, στα οποία αναμειγνύο­νται τα ελληνικά στοιχεία, εισάγονται στην ενδοχώρα της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη ανεπαίσθητ­ων επιρροών στην κινεζική τέχνη.

Επειδή τα ελληνιστικ­ά βασίλεια στην Κεντρική Ασία και η αυτοκρατορ­ία των Κουσάν συνόρευαν με το σημερινό κινεζικό έδαφος, η ελληνική επιρροή μέσω της βουδιστική­ς τέχνης ή άλλων τρόπων περνάει στη δυτική Κίνα.

 ?? ?? Ο Πήλινος Στρατός
Ο Πήλινος Στρατός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece