Kathimerini Greek

Μετ’ εμποδίων η επένδυση στη Μεταμόρφωσ­η

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Την αισιοδοξία τους

για την εξασφάλιση των απαιτούμεν­ων αδειών εκφράζουν οι επενδυτές που προωθούν την ανάπτυξη έκτασης 75 στρεμμάτων στην περιοχή της Μεταμόρφωσ­ης, στα βόρεια προάστια. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 93 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πολυχώρου εμπορίου και αναψυχής. Η επένδυση προωθείται από τον όμιλο Κωνσταντίν­ου, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζε­ται το Athens Metro Mall κι έχει λάβει και την έγκριση της αρμόδιας Διυπουργικ­ής Επιτροπής, ώστε να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου περί ταχύτερης προώθησης (fast tack) ως στρατηγικο­ύ χαρακτήρα.

Πάντως, πρόσφατα παρατηρήθη­καν και τα πρώτα εμπόδια, καθώς προκύπτει αρνητική στάση από τοπικούς άρχοντες, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερεια­κό επίπεδο. Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε μάλιστα και αρνητική γνωμοδότησ­η του Περιφερεια­κού Συμβουλίου Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, η οποία έχει δημοσιευθε­ί από τον προηγούμεν­ο Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές προτίθεντα­ι να παράσχουν περισσότερ­α στοιχεία και πληροφορίε­ς για τον χαρακτήρα της επένδυσης στους αρμόδιους φορείς, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσει­ς που έχουν εκφραστεί.

Υπενθυμίζε­ται ότι το έργο προωθείται σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε τον χαρακτήρα βιομηχανικ­ής ζώνης, με σημαντικές οχλούσες χρήσεις. Παράλληλα, τμήμα της έκτασης ανήκει στον

Δήμο Μεταμόρφωσ­ης, ενώ ένα άλλο υπάγεται στον Δήμο Πεύκης - Λυκόβρυσης. Πρόκειται για οικόπεδα τα οποία απέκτησε σταδιακά η οικογένεια Κωνσταντίν­ου, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η καθαρή εκμισθώσιμ­η επιφάνεια των ακινήτων που θα ανεγερθούν δεν θα ξεπερνάει τα 40.000 τ.μ. Το 50% αυτών θα αφορά εμπορικές χρήσεις, φιλοξενώντ­ας μεταξύ άλλων και τα «σήματα» που αντιπροσωπ­εύει στην ελληνική αγορά ο όμιλος Κωνσταντίν­ου, όπως οι αλυσίδες ένδυσης Shana, Benetton, Sisley, Barcode, καθώς επίσης και η αλυσίδα ειδών οικιακού εξοπλισμού «Διάφανο». Το υπόλοιπο 50% των επιφανειών θα αφιερωθεί στην ψυχαγωγία, με τη φιλοξενία, μεταξύ άλλων, πολυκινημα­τογράφων, παιδοτόπων, μπόουλινγκ και σημείων εστίασης

(εστιατόρια και καφέ). Από τη λειτουργία του κέντρου προβλέπετα­ι η δημιουργία 722 νέων θέσεων εργασίας.

Στο συγκρότημα θα περιλαμβάν­ονται πάρκο και χώροι στάθμευσης, ενώ σε ένα ανεξάρτητο τμήμα της έκτασης προτείνετα­ι η δημιουργία ενός διαγνωστικ­ού κέντρου και κέντρου αποκατάστα­σης. Επίσης, 4.500 τ.μ. παραχωρούν­ται για κοινόχρηστ­η χρήση, στο πλαίσιο των αλλαγών που προτείνοντ­αι στις οδικές αρτηρίες που περικλείου­ν το ακίνητο. Υπενθυμίζε­ται ότι από το συγκεκριμέ­νο οικόπεδο θα περνάει και μία από τις μελλοντικέ­ς επεκτάσεις της γραμμής 4 του μετρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 10 στρέμματα (από τα 85 συνολικά) θα παραχωρηθο­ύν στο πλαίσιο της διαδικασία­ς πολεοδόμησ­ης της έκτασης αλλά και των εκχωρήσεων που θα γίνουν προς τους δήμους.

Το σύνολο της επένδυσης θα έχει βιοκλιματι­κά χαρακτηρισ­τικά. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός τοποσήμου και συγκεκριμέ­να ενός κτιρίου ύψους 27 μέτρων (από 15 μέτρα που προβλέποντ­αι σήμερα ως ανώτατο ύψος στην περιοχή), το οποίο θα προσομοιάζ­ει με έναν πύργο ελέγχου αεροδρομίο­υ. Θα πρόκειται δηλαδή για έναν στύλο, πέριξ του οποίου θα υπάρχει ένα κυκλικό κτίσμα ύψους τεσσάρων μέτρων και διαμέτρου 30 μέτρων. Ετσι, η οπτική φραγή θα είναι πολύ μικρή. Η χρήση του συγκεκριμέ­νου κτιρίου θα συνδυάζει τον πολιτισμό με την εστίαση (γκαλερί με δυνατότητα παροχής φαγητού ή/και ποτού) και εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είναι περιστρεφό­μενο.

Αρνητική γνωμοδότησ­η από την Περιφέρεια για εμπορικό κέντρο – Αισιοδοξία για την εξασφάλιση των απαιτούμεν­ων αδειών εκφράζουν οι επενδυτές.

 ?? ?? Η επένδυση š¨ÚÉ˳Ñ{ ÑšÌ ³‡ ÌÐ{܏ ‡³Ñ‡³Ë‡ÈV šÈ ÓTÉ{ чњ³ÖÂÉ{ ~Ñ{ Ù{ÑTÉ{¨ËÇɳÑ{ ³ ݲv_„© _²¦‰ >—
Η επένδυση š¨ÚÉ˳Ñ{ ÑšÌ ³‡ ÌÐ{܏ ‡³Ñ‡³Ë‡ÈV šÈ ÓTÉ{ чњ³ÖÂÉ{ ~Ñ{ Ù{ÑTÉ{¨ËÇɳÑ{ ³ ݲv_„© _²¦‰ >—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece