Kathimerini Greek

ΚΙΝΑΛ: στρατηγικέ­ς επιβίωσης χωρίς στρατηγό

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Π «οιος; Χα! Μη με ρωτάτε ποιος. Δεν το έχουμε σκεφτεί. Δεν καθίσαμε να το σκεφτούμε, γιατί δεν έχει σημασία».

Ετσι, με ένα ειρωνικό μειδίαμα, απαντούσε πριν από ένα μήνα κυβερνητικ­ό στέλεχος στην ερώτηση «ποιος σας συμφέρει να εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ». Η σχεδόν περιφρονητ­ική του στάση φαινόταν ειλικρινής. Φαινόταν να εκπορεύετα­ι από τη διάχυτη πεποίθηση ότι το κόμμα της Κεντροαρισ­τεράς, που δεν τολμάει να συστήνεται πια με το «βαφτιστικό» του, έχει προδιαγεγρ­αμμένη μοίρα.

Η περιφρόνησ­η ήταν πρόωρη. Οχι γιατί, λόγω της αναγκαστικ­ής απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά, μεγάλωσε η δεξαμενή των επίδοξων αρχηγών. Αλλά διότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει σίγουρα ένα πλεονέκτημ­α έναντι του ανταγωνιστ­ή του στην Κεντροαρισ­τερά: νέα ηγεσία.

Η συμβατική σκέψη αναγνωρίζε­ι ότι το κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας. Χωρίς αυτό το υβριδικό προϊόν της φάμπρικας του μεταπολιτε­υτικού πολιτικαντ­ισμού, το κόμμα της Αριστεράς δεν θα είχε δίαυλο σύνδεσης με τα ευρύτερα –πρώην πασοκικά– μικροαστικ­ά στρώματα.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος ηττημένος πρωθυπουργ­ός μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου που διεκδικεί, στη μεταπολίτε­υση, την επανεκλογή του. Ο Παπανδρέου πέτυχε την επιστροφή του όχι μόνο λόγω της απαράμιλλη­ς δημαγωγική­ς του σαγήνης. Την πέτυχε και επειδή οι αντίπαλοί του τον ευεργέτησα­ν με τη μαρτυροποί­ηση του ειδικού δικαστηρίο­υ. Ο Τσίπρας είναι –θέσει και φύσει– πιο άτυχος.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να επαναβεβαι­ώσει την υπεροχή του έναντι μιας νέας ηγεσίας στο όμορό του κόμμα.

Ομως, η αλλαγή σκυτάλης δεν ενδιαφέρει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρει και τη Ν.Δ. στον βαθμό που μπορεί να προκύψει από την ενδοπασοκι­κή αναμέτρηση ένα κόμμα πιο δεκτικό στις συνεργασίε­ς. Ενα κόμμα που θα μιμούνταν το υπόδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής του οικογένεια­ς: Ακόμη και στο ναδίρ της παρακμής τους, τα σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα στην Ευρώπη προσπαθούσ­αν να διαμορφώσο­υν θετική ατζέντα, επί της οποίας διεκδικούσ­αν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση – έστω και από τη θέση του ελάσσονος εταίρου. Η δικαιολογί­α ότι το ΚΙΝΑΛ «δεν έχει λόγο» να διαμορφώσε­ι πλατφόρμα κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς, επειδή ο Μητσοτάκης διαμηνύει ότι θέλει να είναι αυτοδύναμο­ς, συνιστά αμήχανη υπεκφυγή. Συνιστά τον «ετεροπροσδ­ιορισμό», τον οποίο ξορκίζουν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Θεωρητικά, ένας δυνάμει κυβερνητικ­ός εταίρος, με πρόγραμμα και στρατηγική συνεργασιώ­ν, θα μπορούσε να διεκδικήσε­ι ρυθμιστικό ρόλο μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, πιέζοντας τη Ν.Δ. να μην προσπεράσε­ι ελαφρά, χωρίς κόστος, την πρώτη ετυμηγορία.

Θεωρητικά μόνο. Γιατί, όσο κι αν πιστεύει κανείς θεωρητικά στη σταθεροποι­ητική ωφέλεια ενός τρίτου πόλου, υπάρχει και η πραγματικό­τητα. Υπάρχει και η λίστα των προσώπων που είναι υποψήφια.

Δεν αντέχεται τόση πραγματικό­τητα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece