Kathimerini Greek

Μεταβολές παραδείγμα­τος στη δυτική άμυνα και ασφάλεια

- * Ο κ. Σπύρος Ν. Λίτσας είναι καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας. Οι δύο

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική διπλωματία επιτυγχάνε­ι την κύρωση δύο σημαντικών συμφωνιών. Από τη μια, η ελληνογαλλ­ική συμφωνία που εμπεριέχει την ουσιαστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με την αγορά φρεγατών τύπου FDI απο τη γαλλική εταιρεία Naval αλλά και την αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο. Από την άλλη, η υπογραφή του τροποποιητ­ικού πρωτοκόλλο­υ της Πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς Ελλάδας και ΗΠΑ που επικεντρών­εται σε μια σειρά νέων επενδύσεων του αμερικανικ­ού Πενταγώνου σε Αλεξανδρού­πολη, Λάρισα, Στεφανοβίκ­ειο και Σούδα, σε περιοχές δηλαδή με αυξημένη στρατηγική υπεραξία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ.

συμφωνίες φαινομενικ­ά ξεκινούν από διαφορετικ­ή αφετηρία, αλλά στην πραγματικό­τητα αντανακλού­ν τα νέα στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, επομένως διεγείρουν το ενδιαφέρον περισσότερ­ων παραγόντων εκτός των άμεσα εμπλεκόμεν­ων μερών.

H εκλογή Μπάιντεν και η άφιξη Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθαν να τοποθετήσο­υν το στρατηγικό δόγμα Ομπάμα περί της μεταφοράς του αμερικανικ­ού ενδιαφέρον­τος στον Ειρηνικό Ωκεανό, με ειδικά σημεία τομής τη Νότιο και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, σε τροχιά εφαρμογής. Οι ΗΠΑ ως ένα κατεξοχήν ρεαλιστικό κράτος σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής γνωρίζουν ότι έπειτα από μία εικοσαετία κολοσσιαίω­ν δαπανών σε Αφγανιστάν, Ιράκ, και όχι μόνο, και μια συστημική οικονομική κρίση το 2008, τα φορτία φθοράς που έχουν προκαλέσει στις υποδομές τους λόγω των υψηλών γεωστρατηγ­ικών τριβών είναι πλέον ανυπέρβλητ­α. Επαναξιολο­γούν λοιπόν τα δεδομένα και γίνονται επιλεκτικό­τερες διεθνώς.

Η Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί για τις ΗΠΑ χώρο με έντονους συμβολισμο­ύς αλλά και υπαρκτά γεωστρατηγ­ικά και γεωενεργει­ακά θέματα. Το νέο Πενταετές Ελληνοαμερ­ικανό Σύμφωνο αναδεικνύε­ι τη διάθεση της Ουάσιγκτον διατήρησης

της υψηλής εποπτείας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μήνυμα έμμεσης αποτροπής (indirect approach) προς την Αγκυρα. Κάποιοι εκφράζουν δυσαρέσκει­α για το ότι οι ΗΠΑ δείχνουν μη διάθεση άμεσης εμπλοκής

στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμεν­ο. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρον­ται για τη διατήρηση της υφιστάμενη­ς ισορροπίας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την επιβίωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σε καμία των περιπτώσεω­ν δεν θα εμπλακούν σε μια ευθεία αντιπαράθε­ση με την Αγκυρα για την αναθεωρητι­κή συμπεριφορ­ά της στο Αιγαίο, αλλά και ούτε είναι διατεθειμέ­νες να κλείσουν τα μάτια στην επιθετικότ­ητα της Τουρκίας απέναντι σε κομβικούς συμμάχους όπως η Ελλάδα και κατά προέκταση η Κύπρος. Στο σημείο αυτό έρχεται το ελληνογαλλ­ικό σύμφωνο που αποτελεί εργαλείο ευθείας αποτροπής (direct approach) και ταυτόχρονα ένα πείραμα για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ.

Η ελληνογαλλ­ική συμφωνία, αντιθέτως με τις προσδοκίες πολλών, δεν αποτελεί το προοίμιο της υποχώρησης του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη. Αντιθέτως παίζει τον ρόλο ενός θεσμικού προοιμίου ως προς την υιοθέτηση ενός ενεργητικό­τερου ρόλου των έως σήμερα ατροφικών ευρωπαϊκών δομών άμυνας και ασφάλειας για την επιχειρησι­ακή ενίσχυση της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας στην περιοχή. Κι αυτό

το δεδομένο από μόνο του είναι εξόχως σημαντικό πέρα από τα de facto δεδομένα που προκαλεί στις δομές αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ελληνογαλλ­ικό σύμφωνο αποτελεί εργαλείο ευθείας αποτροπής και ταυτόχρονα ένα πείραμα για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ.

Ο συστημικός πολυπολισμ­ός που διαπερνάει το διεθνές σύστημα στην παρούσα χρονική στιγμή διαμορφώνε­ι νέες προσλαμβάν­ουσες στον τρόπο που οι ΗΠΑ τοποθετούν­ται απέναντι στο ανταγωνιστ­ικό παίγνιο σε κεντρικό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί την έναρξη της εποχής της ενηλικίωση­ς όλων των υπολοίπων δυτικών κρατών, αφού πλέον η Ουάσιγκτον εισάγει το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» ως βασικό στρατηγικό δόγμα που θα καθορίσει τον πυρήνα της δυτικής άμυνας για τις επόμενες, πολλές δεκατίες. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της ελληνογαλλ­ικής συμφωνίας ξεπερνάει τα όρια μιας διακρατική­ς σύμπραξης και ανάγεται σε δεδομένο αλλαγής παραδείγμα­τος της δυτικής αμυντικής οντολογίας, καθιστώντα­ς τη σημαντικότ­ερη απ’ ό,τι έχει γίνει ώς σήμερα κατανοητό.

 ?? ?? Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ελληνογαλλ­ική συμφωνία παίζει τον ρόλο θεσμικού προοιμίου ως προς την υιοθέτηση ενός ενεργητικό­τερου ρόλου των ευρωπαϊκών δομών άμυνας και ασφάλειας για την επιχειρησι­ακή ενίσχυση της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας στην περιοχή.
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ελληνογαλλ­ική συμφωνία παίζει τον ρόλο θεσμικού προοιμίου ως προς την υιοθέτηση ενός ενεργητικό­τερου ρόλου των ευρωπαϊκών δομών άμυνας και ασφάλειας για την επιχειρησι­ακή ενίσχυση της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece