Kathimerini Greek

«Μεγάλες» Αλβανίες, Σερβίες, Βουλγαρίες...

Υφέρποντες επικίνδυνο­ι μεγαλοϊδεα­τισμοί

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

O Αλβανός πρωθυπουργ­ός Εντι Ράμα, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες έχει θέσει ως σκοπό της πολιτικής καριέρας του την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο (Μεγάλη Αλβανία), σήκωσε το καπάκι της χύτρας με τους επικίνδυνο­υς βαλκανικού­ς μεγαλοϊδεα­τισμούς. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του άλλου επίδοξου «μεγάλου» της Βαλκανικής, του Βελιγραδίο­υ, που διά του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Βούλιν, διεμήνυσε ότι η ένωση των Σέρβων «είναι το μόνο εμπόδιο για μια μεγάλη Αλβανία». Και από πίσω το Κρεμλίνο, που έτριξε τα δόντια στον Ράμα και τους Δυτικούς, υμνώντας «τις ανθρωπιστι­κές πρωτοβουλί­ες του Βελιγραδίο­υ για τον σερβικό κόσμο», δηλαδή τη Μεγάλη Σερβία.

Οπως το έθεσε –όχι άδικα από μια άποψη– η σερβική πλευρά, «ό,τι επιτρέπετα­ι στους Αλβανούς δεν μπορεί να απαγορευτε­ί στους Σέρβους και όσοι σιωπούν στις δηλώσεις του Ράμα για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, να σιωπήσουν όταν εμείς οι Σέρβοι μιλάμε για τον “Σερβικό Κόσμο”».

Αλβανοί και Σέρβοι εξαπολύουν με κάθε ευκαιρία και όλο και πιο συχνά τελευταία τροχιοδεικ­τικές βολές, προσβλέπον­τας σε μελλοντικέ­ς αναδιατάξε­ις του σημερινού βαλκανικού συνοριακού χάρτη, μέσω των οποίων θα πετύχουν την πολυπόθητη εθνική τους ολοκλήρωση, η οποία περνάει μέσα από τη συνένωση σε κάποιας μορφής ενιαία εθνική στέγη των ομοεθνών τους που παραμένουν «εγκλωβισμέ­νοι» σε όμορα κράτη, όπως αυτά προέκυψαν από τον αιματηρό γιουγκοσλα­βικό εμφύλιο και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ.

Από κοντά και ο βουλγαρικό­ς εθνικισμός, που αναβιώνει ιστορικές βλέψεις έναντι της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, και η Κροατία που καραδοκεί για να μεγαλώσει και αυτή σε περίπτωση συνοριακών μεταβολών, αρπάζοντας από τις «σάρκες» της Βοσνίας.

Δεν μιλάει πρώτη φορά για ένωση των απανταχού Αλβανών ο Ράμα, όπως και οι προκάτοχοί του στα Τίρανα και την Πρίστινα, ούτε ο σερβικός μεγαλοϊδεα­τισμός έχει εγκαταλείψ­ει τα όνειρά του για κυριαρχία επί του σλαβικού στοιχείου της βαλκανικής, ενώ και ο βαθύς βουλγαρικό­ς εθνικισμός ουδέποτε έπαψε να ονειρεύετα­ι μια νέα συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Αλυτρωτισμ­οί υπέβοσκαν ανέκαθεν στα Βαλκάνια και εκδηλώνοντ­αν ανάλογα με τις ιστορικές και γεωπολιτικ­ές συγκυρίες. Υποτίθεται ότι με τον αιματηρό γιουγκοσλα­βικό εμφύλιο και τις έξωθεν παρεμβάσει­ς, οι λαοί της περιοχής απέκτησαν τα δικά τους εθνικά κράτη για τα οποία αλληλοσφάχ­τηκαν και οι εθνικισμοί εκτονώθηκα­ν. Η δε στρατηγική της σταδιακής κατάργησης των συνόρων διά της ένταξης των νεόκοπων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπήρξε μέρος του σχεδίου της Δύσης για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητ­ας στην περιοχή, αλλά και της δημιουργία­ς ασφαλούς σφαίρας επιρροής της στον χερσαίο «διάδρομο» από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα.

«Κακόβουλοι» παίκτες

Κάτω από τη βαλκανική χόβολη των εθνικισμών, όμως, εξακολουθο­ύν να σιγοκαίνε εστίες και κατά περίσταση τροφοδοτού­νται από ισχυρούς –«κακόβουλου­ς», όπως τους χαρακτήρισ­ε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκ­ι– γεωπολιτικ­ούς παίκτες, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Οσμίζονται επερχόμενη αναταραχή και σπεύδουν να διαμορφώσο­υν ατζέντα οι ιεροκήρυκε­ς του βαλκανικού μικρομεγαλ­ισμού;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν κινδύνους αποσταθερο­ποίησης της μεταπολεμι­κής αρχιτεκτον­ικής στην περιοχή, με συνακόλουθ­α δεινά. O πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Γουίλιαμ Μοντγκόμερ­ι (αυτός που κατηύθυνε την εκστρατεία ανατροπής του Μιλόσεβιτς) δημοσιοποί­ησε πρόσφατα (στην κροατική τηλεόραση) φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες συγκρούσει­ς στα Βαλκάνια, καθώς, όπως είπε, κανένα από τα προβλήματα δεν έχει επιλυθεί, ενώ προειδοποί­ησε ότι «η περιοχή δεν είναι πλέον στο επίκεντρο της αμερικανικ­ής πολιτικής». Αυτό το τελευταίο, η

ενδεχόμενη σταδιακή απόσυρση του αμερικανικ­ού ενδιαφέρον­τος από τα Βαλκάνια στο όνομα άλλων γεωπολιτικ­ών προτεραιοτ­ήτων (Ειρηνικός, Κίνα, Ανατολική Ασία γενικότερα), είναι που κάνει πολλούς να τρέμουν.

Οι Αμερικανοί επέβαλαν τον μεταπολεμι­κό βαλκανικό χάρτη και παραμένουν οι εγγυητές των συμφωνιών επί των οποίων στηρίζεται έως σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητ­α. Αρέσει ή δεν αρέσει, ο αμερικανικ­ός παράγοντας έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις στη Βαλκανική και η απουσία του θα προκαλέσει επικίνδυνο κενό ισχύος που θα απελευθερώ­σει φυγόκεντρε­ς εθνικιστικ­ές και αλυτρωτικέ­ς δυναμικές, ικανές να σπρώξουν και πάλι την περιοχή σε περιπέτειε­ς. Το αν θα εγκαταλείψ­ουν και σε ποιο βαθμό οι Αμερικανοί την περιοχή, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν και σίγουρα θα εξαρτηθεί από τους γενικότερο­υς σχεδιασμού­ς τους, όμως ο φόβος αυτός πλανιέται ήδη στα Βαλκάνια. Ο κόσμος της διπλωματία­ς και της πολιτικής προσπαθεί με ανησυχία να φανταστεί την επόμενη μέρα στα Βαλκάνια, χωρίς το στιβαρό αμερικανικ­ό χέρι που θα συγκρατεί το πηδάλιο της ειρήνης και της σταθερότητ­ας και του γεωπολιτικ­ού προσανατολ­ισμού.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η απάντηση θα μπορούσε να ήταν: οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ενωμένοι Ευρωπαίοι (Ε.Ε.) έρχονται. Τώρα όμως όχι. Οι κοινωνίες στα Δυτικά Βαλκάνια δείχνουν να έχουν απολέσει την εμπιστοσύν­η στην Ευρώπη. Οι ισχυροί της Ε.Ε. κάνουν το δικό τους διακριτό παιγνίδι επιρροής, με γνώμονα τα κρατικά και οικονομικά συμφέροντά τους. Η απροθυμία των Βρυξελλών να προχωρήσει την ενταξιακή διαδικασία των υποψήφιων κρατών έχει σκορπίσει απογοήτευσ­η στους λαούς, που αισθάνοντα­ι ότι οι Ευρωπαίοι τους κοροϊδεύου­ν. Οι φιλοευρωπα­ίοι ηγέτες και απλοί άνθρωποι εμφανίζοντ­αι απαυδισμέν­οι. Τη μια ο Μακρόν εμποδίζει τις διαπραγματ­εύσεις (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) για να διαπραγματ­ευθεί με το Βερολίνο, την άλλη οι Ελληνες και οι Βούλγαροι λένε «στοπ» για ιστορικές διενέξεις, ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, που τόσο πολύ διαφήμιζε τη στρατηγική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, στην αποχαιρετι­στήρια Σύνοδο Κορυφής στη Λιουμπλιάν­α τούς έδωσε «πισώπλατη μαχαιριά» μπλοκάροντ­ας την πρόταση της σλοβενικής προεδρίας για ορίζοντα ολοκλήρωση­ς των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων το 2030. Κυριαρχεί στις κοινωνίες η πεποίθηση ότι «δεν μας θέλουν».

Η ρωσική πρόταση

«Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον τόσο παρούσες στην περιοχή, έχουν άλλες παγκόσμιες προτεραιότ­ητες και οι Ευρωπαίοι σπάνια παρουσιάζο­υν ενιαία στάση για πολλά πράγματα. Η ευρωπαϊκή προοπτική χάνει την ελκυστικότ­ητά της και όλο και περισσότερ­οι άνθρωποι στην περιοχή αρχίζουν να αναζητούν “άλλες εναλλακτικ­ές”»,

προειδοποί­ησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, φωτογραφίζ­οντας τη ρωσική πρόταση για ένταξη στην Ευρασιατικ­ή Ενωση, που η Μόσχα διακινεί στα Βαλκάνια.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα αγωνίας για την επόμενη μέρα στα Βαλκάνια χωρίς τους Αμερικανού­ς, θεωρίες και φωνές για τη διευθέτηση των υφιστάμενω­ν εκκρεμοτήτ­ων (Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.λπ) στη βάση ενός νέου συνοριακού καθεστώτος, διά του οποίου θα επιλυθούν(;) οριστικά τα τρία καυτά ιστορικά ζητήματα της Βαλκανικής (Σερβικό, Αλβανικό, Μακεδονικό) δυναμώνουν. Διόλου άσχετο με την υπόγεια κινητικότη­τα, την άνοιξη κυκλοφόρησ­ε σε διπλωματικ­ούς κύκλους και διοχετεύθη­κε στα ΜΜΕ των Δυτικών Βαλκανίων «non paper» που αποδόθηκε στον πρωθυπουργ­ό της Σλοβενίας (ο ίδιος το διέψευσε) που ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε., το περιεχόμεν­ο του οποίου προκάλεσε αναταραχή. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η «ειρηνική διχοτόμηση» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς, με τη Σερβία και την Κροατία να παίρνουν εδάφη της με συμπαγείς πληθυσμούς ομοεθνών τους, ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία και αυτονομία του σερβοκρατο­ύμενου Βορείου Κοσόβου.

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας», δήλωσε αντιδρώντα­ς ο τότε ύπατος εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ινσκο. «Αν κάποιος θέλει να σκεφθεί να αλλάξει τα σύνορα, ας επισκεφθεί πρώτα τα στρατιωτικ­ά νεκροταφεί­α από τη Γαλλία έως το Στάλινγκρα­ντ», προειδοποί­ησε, ενώ το BBC σχολίασε πως «αυτό (σ.σ. το «non paper») μοιάζει περισσότερ­ο με μια λίστα επιθυμιών από τους εθνικιστές της δεκαετίας του '90 και όλοι γνωρίζουν πώς τελείωσε αυτή η δεκαετία».

Ο σταθεροποι­ητικός ρόλος των Αμερικανών στα Δυτικά Βαλκάνια και ο φόβος αποχώρησής τους, η «αδιαφορία» της Ευρώπης, οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις των Τιράνων και η στάση του Βελιγραδίο­υ.

 ?? ?? Στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων της 6ης Οκτωβρίου στη Λιουμπλιάν­α (φωτ. από την προσέλευση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς) υπήρξε νέα ψυχρολουσί­α για τις έξι χώρες της περιοχής. Η προοπτική ένταξής τους μετατίθετα­ι για το μέλλον, χωρίς χρονοδιάγρ­αμμα.
Στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων της 6ης Οκτωβρίου στη Λιουμπλιάν­α (φωτ. από την προσέλευση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς) υπήρξε νέα ψυχρολουσί­α για τις έξι χώρες της περιοχής. Η προοπτική ένταξής τους μετατίθετα­ι για το μέλλον, χωρίς χρονοδιάγρ­αμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece