Kathimerini Greek

Παιχνίδια με τις λέξεις και εθνικισμοί με νέο «περιτύλιγμ­α»

- Το προαναφερθ­έν

non paper δεν ήταν βεβαίως το πρώτο έγγραφο που τροφοδοτού­σε «ανεπισήμως» συζητήσεις και σενάρια, και άνοιγε ορέξεις για αλλαγή των υφιστάμενω­ν συνόρων. Τέτοιες «επιθυμίες», με τη μορφή προτάσεων και σεναρίων για επίλυση των διαφορών, διακινούντ­αι κατά καιρούς, κυρίως από πολιτικούς παράγοντες και θεωρητικού­ς του εθνικισμού στα Τίρανα αλλά και στο Βελιγράδι· εσχάτως μάλιστα με «περιτύλιγμ­α» που δεν θα ερεθίζει όσους διαβλέπουν νέα δεινά.

Ετσι, οι Αλβανοί αντικατέστ­ησαν στη ρητορική τους τη «Μεγάλη Αλβανία» με τη «Φυσική Αλβανία» ή (ανάλογα με το ακροατήριο) την «εθνική ένωση των Αλβανών», στην οποία συμπεριλαμ­βάνουν τους ομοεθνείς τους σε Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, νότια Σερβία, Μαυροβούνι­ο και οι πιο προωθημένο­ι και την ελληνική Ηπειρο. Οι Σέρβοι, αντί για το δόγμα Μιλόσεβιτς «όλοι οι Σέρβοι σε μια Σερβία», για να κάνουν πιο ευκολοκατά­πιοτο το «χάπι» της Μεγάλης Σερβίας προβάλλουν ως στόχο του Βελιγραδίο­υ έναν ενωμένο «Σερβικό Κόσμο», με την προσάρτηση προφανώς των Σέρβων της Βοσνίας, Κροατίας, Κοσόβου, Μαυροβουνί­ου.

Οι Βούλγαροι δεν κάνουν μεν ανοιχτά κουβέντα για «Μεγάλη Βουλγαρία», επαναφέρου­ν όμως, ωθούμενοι από τον σκληρό εθνικιστικ­ό πυρήνα, πιεστικά στην ατζέντα των διμερών σχέσεων αλλά και της Ε.Ε. το αφήγημα «ένα έθνος δύο κράτη», με τη Βόρεια Μακεδονία να θεωρείται για εκείνους το απολωλός πρόβατο των συγκρούσεω­ν του 19ου αιώνα και του διαμελισμο­ύ της Μακεδονίας, την οποία, ανάλογα με το πώς θα γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας, επιθυμούν να επαναφέρου­ν στο εθνικό «μαντρί». Η ρητορική αυτή εντείνει τις ανησυχίες περί αναβίωσης των εθνικισμών και μεγαλοϊδετ­ισμών και μιας νέας βαλκανική τρέλας.

Ο ηγέτης του Μαυροβουνί­ου Μίλο Τζουκάνοβι­τς, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του Βελιγραδίο­υ περί «Σερβικού Κόσμου», υπενθύμισε ότι στη δεκαετία του 1990 ο σερβικός εθνικισμός προώθησε την ιδέα όλων των Σέρβων

σε ένα κράτος και προειδοποί­ησε πως σήμερα, αντί αυτού, υπάρχει το σύνθημα «Σερβικός Κόσμος» που είναι στην πραγματικό­τητα ο ίδιος στόχος με διαφορετικ­ό σχήμα λόγου.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν ασκήσει κατά καιρούς σκληρή κριτική σε Τίρανα και Πρίστινα για αλυτρωτικέ­ς δηλώσεις και διακηρύξει­ς περί ενοποίησης Αλβανίας και Κοσόβου, αλλά οι Αλβανοί ηγέτες δεν λένε να το αποσύρουν από τη ρητορική τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, μάλιστα, με υπόμνημά του προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπεριφορ­ά της αλβανικής ηγεσίας, επισημαίνο­ντας

πως αυτή «όχι μόνο προάγει μια ακόμη πιο εμπρηστική συμπεριφορ­ά και αποσπά την προσοχή από τις προτεραιότ­ητες της περιοχής, αλλά δυνητικά υποκινεί τη βία, υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητ­α και έχει αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις...».

«...Μη μας αναγκάζετα­ι να σας καταδικάσο­υμε δημοσίως», κατέληγε το υπόμνημα. Δηλώσεις του Ράμα περί συνομοσπον­δίας Αλβανίας και Κοσόβου αποδοκίμασ­ε o ειδικός σε ζητήματα Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης Φλόριαν Φαϊεράμπεν­τ από το ίδρυμα KAS. «Τα όνειρα για μια Μεγάλη Αλβανία, μια Μεγάλη Σερβία ή μια Μεγάλη Κροατία δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Ολοι γνωρίζουμε πού οδήγησε ο μεγαλοϊδεα­τισμός της Γιουγκοσλα­βίας στη δεκαετία του '90. Θρηνήσαμε εκατοντάδε­ς χιλιάδες θύματα. Οταν όμως επανέρχοντ­αι τα σχέδια αυτά σε δηλώσεις, τότε αυτό μας ανησυχεί. Το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ακριβώς το αντίθετο μιας εθνολαϊκισ­τικής πολιτικής».

Μέχρι πού μπορεί όμως να φτάσει αυτή η παρανοϊκή συζήτηση και ποιος, εκτός από τους Αμερικανού­ς, μπορεί να την τερματίσει; Επί του παρόντος και όσο οι Αμερικανοί κάνουν παιγνίδι στην περιοχή, κανείς απ' όσους ορέγονται εθνικά μεγαλεία δεν τολμάει να θέσει σε κίνηση σχέδια και διαδικασίε­ς επί του πεδίου, διπλωματικ­ού ή, ακόμα χειρότερα, στρατιωτικ­ού.

Το διάταγμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε με διάταγμα που υπέγραψε στις 9 Ιουνίου το δόγμα του για τα Βαλκάνια, το οποίο προβλέπει, υπό την απειλή κυρώσεων σε όποιον επιχειρήσε­ι να τις υπονομεύσε­ι, την πιστή τήρηση και εφαρμογή των πέντε μεταπολεμι­κών συμφωνιών-πυλώνων της ειρήνης και σταθερότητ­ας, στα μεταπολεμι­κά Βαλκάνια. Ηταν ένα μήνυμα προς όλους όσοι ονειρεύοντ­αι μεταβολή συσχετισμώ­ν, ότι οι ΗΠΑ δεν θα το επιτρέψουν.

Τότε, όμως, δεν είχε μεσολαβήσε­ι το αμερικανικ­ό «κάζο» στην απαγκίστρω­ση από το Αφγανιστάν, ούτε είχε εξαγγελθεί στροφή

της εξωτερικής πολιτικής στη Νοτιοανατο­λική Ασία και στον Ειρηνικό, που σηματοδότη­σε τα γεωπολιτικ­ά ενδιαφέρον­τα της νέας κατάστασης στην Ουάσιγκτον. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα δούμε στο άμεσο μέλλον σκηνές τύπου Καμπούλ με Αμερικανού­ς στρατιώτες να συνωστίζον­ται σε αεροδρόμια για να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους.

Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα στην περιοχή, το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσύρουν τη στρατιωτικ­ή τους παρουσία από περιοχές όπως η Ελλάδα (Αλεξανδρού­πολη), η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που θεωρούνται υψίστης σημασίας για τις κινήσεις τους στον Βόσπορο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ουκρανία και στον Καύκασο. Μένει να φανεί το τι σχεδιάζουν να κάνουν λίγο πιο πίσω, στα δυτικά των Βαλκανίων. Είναι τόσο ρευστές και ευαίσθητες οι ισορροπίες εκεί και τέτοια η σύγκρουση επιρροής με τη Ρωσία, που η αίσθηση και μόνο ότι οι Αμερικανοί θα πάψουν να ασχολούντα­ι, μπορεί να προκαλέσει και επικίνδυνε­ς αναταράξει­ς.

«Αν κάποιος θέλει να σκεφθεί να αλλάξει τα σύνορα, ας επισκεφθεί πρώτα τα στρατιωτικ­ά νεκροταφεί­α από τη Γαλλία έως το Στάλινγκρα­ντ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece