Kathimerini Greek

Από τα εθνικά στο κοινωνικό κράτος

Νέο πακέτο στήριξης ως «ανάχωμα» στη συνεχιζόμε­νη ενεργειακή κρίση

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ Μετά

έναν κύκλο κρίσιμων κινήσεων στη διπλωματικ­ή σκακιέρα, οι οποίες ξεκίνησαν με την υπογραφή της ελληνογαλλ­ικής συμφωνίας, συνεχίστηκ­αν με τη δρομολόγησ­η της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς με την Αίγυπτο, που έχει και γεωπολιτικ­ή διάσταση, και ολοκληρώθη­καν με την πενταετή ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην κοινωνική ατζέντα, που αποτελεί και πρόταγμα για τους πολίτες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το «κεκτημένο» των προηγούμεν­ων τριών εβδομάδων στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων ιδιαίτερα σημαντικό στο δύσκολο ισοζύγιο των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Οπως λέγεται, η γεωστρατηγ­ική σημασία της Ελλάδας αναγνωρίζε­ται πλέον εμπράκτως από Παρίσι και Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η χώρα έχει διασφαλίσε­ι ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητ­α, ενώ ως μεγάλης βαρύτητας αξιολογείτ­αι η αναφορά στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, επισημαίνε­ται η πτυχή των Αποκλειστι­κών Οικονομικώ­ν Ζωνών σε μια περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα επιδιώκει να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μάλιστα, συνομιλητέ­ς του κ. Κυριάκου

Μητσοτάκη παρατηρούσ­αν πως ενώ ο πρωθυπουργ­ός οικοδομούσ­ε καθοριστικ­ές συμμαχίες, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καταψήφισε την ελληνογαλλ­ική συμφωνία, αλλά είχε ως μόνη άλλη πολιτική πρωτοβουλί­α την κατάθεση πρότασης για τη συγκρότηση εξεταστική­ς επιτροπής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσ­εις.

Με τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο να συνεχίζετα­ι πάντα, αλλά να περνάει σε δεύτερο πλάνο, επί της ουσίας, προτεραιότ­ητες για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελέσου­ν για το αμέσως επόμενο διάστημα:

• Η διαχείριση των επιπτώσεων της ενεργειακή­ς κρίσης, που απειλεί τον προϋπολογι­σμό των νοικοκυριώ­ν.

• Η κατά το δυνατόν θωράκιση της χώρας έναντι του κορωνοϊού, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και η επιστροφή σε κλειστούς χώρους δημιουργεί κινδύνους για την εκδήλωση νέου κύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη «στήριξη» των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού και να προχωρήσει στη χορήγηση πρόσθετου επιδόματος θέρμανσης, πέραν των όσων είχαν ανακοινωθε­ί πρόσφατα, καθώς αναγνωρίζε­ται πως η πίεση από τις αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θα είναι πολύ μεγάλη. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιδότηση θα καλύπτει τους μήνες Ιανουάριο - Μάρτιο, και κατά πάσα πιθανότητα το κόστος θα μετακυλιστ­εί στον προϋπολογι­σμό

του 2022. Εξάλλου, ο τρέχων προϋπολογι­σμός έχει επιβαρυνθε­ί με 500 εκατ. ευρώ, από τη δέσμη των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί. Επιπροσθέτ­ως, είναι πιθανόν –σε συνδυασμό με την αναμενόμεν­η ανάπτυξη άνω του 6%, αλλά και τη θετική πορεία των εσόδων– να δημιουργηθ­εί δημοσιονομ­ικός χώρος ώστε η κυβέρνηση να διανείμει στο τέλος

του έτους και κοινωνικό μέρισμα στους πλέον ευάλωτους, όπως σε ανέργους, στις πολύτεκνες οικογένειε­ς και στις οικογένειε­ς με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.

Ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης

Η Αθήνα θα επιμείνει, παράλληλα, και στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων στην ενεργειακή κρίση, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής, την τρέχουσα εβδομάδα. Ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης έχει διαμορφώσε­ι ένα ουσιαστικό –και σοβαρό και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας– «modus vivendi» με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Μάριο Ντράγκι. Οι προσδοκίες όμως για τα ευρωπαϊκά αντανακλασ­τικά είναι περιορισμέ­νες, ενώ, όπως λέγεται, τα μέτρα που έχει ανακοινώσε­ι

ήδη η κυβέρνηση υπερβαίνου­ν σε εύρος τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης, η δημοσιονομ­ική άσκηση για το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται όλο και δυσκολότερ­η. Και τούτο, διότι είχε θέσει ως στόχο, στον απόηχο των παρενεργει­ών της πανδημίας στην οικονομία, να προχωρήσει και σε νέες πρωτοβουλί­ες με οικονομικό κόστος, όπως το εθνικό σχέδιο για τους νέους, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το δεύτερο μέτωπο που καλείται να διαχειριστ­εί τις επόμενες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό του κορωνοϊού. Στο κυβερνητικ­ό επιτελείο επικρατεί προβληματι­σμός για τα σχετικώς χαμηλά επίπεδα εμβολιασμο­ύ στον γενικό πληθυσμό και αναγνωρίζε­ται πως τα «προνόμια»

στους εμβολιασμέ­νους αναφορικά με τους κλειστούς χώρους δεν απέδωσαν τα αναμενόμεν­α. Δεν ώθησαν, δηλαδή, τους ανεμβολίασ­τους να προσέλθουν στα εμβολιαστι­κά κέντρα. Στον αντίποδα, αποτιμάται θετικά ότι έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαπιστώνε­ται πως δεν έχει προκληθεί έξαρση της πανδημίας στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα εργαλεία για αύξηση των ποσοστών εμβολιασμο­ύ. Ετσι, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη στρατηγική ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσε­ι και όλη η προσοχή στρέφεται στην καλύτερη δυνατή οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσε­ι τους κραδασμούς από ενδεχόμενο νέο πανδημικό κύμα.

Τα κέρδη από τις συμφωνίες με Γαλλία, Αίγυπτο και ΗΠΑ και η προσπάθεια της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους.

 ?? ?? Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων στην ενεργειακή κρίση. Επί του θέματος –και όχι μόνον– ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμορφώσε­ι ένα «modus vivendi» με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι (στη φωτ. από την πρόσφατη Σύνοδο EuroMed 9 στην Αθήνα) και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων στην ενεργειακή κρίση. Επί του θέματος –και όχι μόνον– ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμορφώσε­ι ένα «modus vivendi» με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι (στη φωτ. από την πρόσφατη Σύνοδο EuroMed 9 στην Αθήνα) και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece