Kathimerini Greek

Θεωρία των «δύο άκρων»: προφανώς ανιστόρητη...

- Του ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟ­Υ*

Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθε­ια» και την «ακρότητα».

Στις σύγχρονες συνθήκες σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση η «μετριοπάθε­ια» ταυτίζεται με το λεγόμενο πολιτικό κέντρο (Κεντροαρισ­τερά και Κεντροδεξι­ά), που αποτελεί «εγγύηση για την αστική δημοκρατία», ενώ από την άλλη ως «ακραίες» ορίζονται οι δυνάμεις που επιβουλεύο­νται τη δημοκρατία αυτή, είτε «εκ δεξιών», του φασισμού, είτε «εξ αριστερών», του κομμουνισμ­ού.

Πρόκειται για σχήμα κραυγαλέα ανιστόρητο.

Οχι μόνο για τα προφανή, αφού ουσιαστικά ταυτίζει διαμετρικά αντίθετες ιδεολογίες και πολιτικές πράξεις. Αλλά πρώτα απ' όλα, γιατί το ερμηνευτικ­ό αυτό σχήμα είναι εξωιστορικ­ό, ανίκανο να ερμηνεύσει την ιστορική κοινωνική εξέλιξη. Γι' αυτό άλλωστε αποτελεί σημαία των διάφορων σχολών της «ιστορικής αναθεώρηση­ς».

Από τον 19ο αιώνα ακόμα η αστική τάξη –αλλού νωρίτερα, αλλού αργότερα– υποχρεώθηκ­ε να αποκηρύξει τις πιο επαναστατι­κές στιγμές της ιστορίας της, γιατί άρχισε να νιώθει την απειλή μιας νέας επαναστατι­κής δύναμης, που αμφισβητού­σε την κυριαρχία της, την εργατική τάξη. Ωστόσο τα γεγονότα είναι γεγονότα και χωρίς τους «ακραίους» της δικιάς της επανάσταση­ς (Κρόμγουελ, Ροβεσπιέρο­ς κ.λπ.) η «αστική δημοκρατία» δεν θα γινόταν πραγματικό­τητα.

Το ένδυμα της μετριοπάθε­ιας η αστική τάξη το φόρεσε όταν ένιωσε πιο σίγουρη για την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία κι όταν προσπάθησε να εμφανίσει ότι η εξουσία της εκφράζει όλο το «έθνος», ανεξάρτητα από ταξικά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν δίστασε ποτέ να βγάλει αυτό το ένδυμα και να αντιμετωπί­σει με «ακραία» βία οτιδήποτε απειλούσε αυτά τα συμφέροντα και πρώτα απ' όλα τα πρώτα σκιρτήματα του εργατικού κινήματος. Οσα «δικαιώματα και ελευθερίες» έχουν οι εργαζόμενο­ι και ο λαός, μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατία­ς, ακόμα κι αυτό το καθολικό εκλογικό δικαίωμα, δεν δόθηκαν απλόχερα, καταχτήθηκ­αν με αγώνες και συγκρούσει­ς.

Η ιστορία έχει, επίσης, δείξει ότι οι «ακραίες δικτατορικ­ές λύσεις» –όποτε επιβλήθηκα­ν– ήταν προϊόν επιλογής της κυρίαρχης τάξης και στρέφονταν βασικά στην αναστολή αυτών των δικαιωμάτω­ν, ενώ τέτοιες λύσεις πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στα «παραθυράκι­α» και των πιο σύγχρονων Συνταγμάτω­ν των αστικών δημοκρατιώ­ν. Ακόμα και «μετριοπαθε­ίς» πολιτικές δυνάμεις τις στήριξαν, όταν αυτό κρινόταν αναγκαίο, (θυμίζουμε τα διάφορα Βενιζελικά «στρατιωτικ­ά κινήματα», τη δικτατορία Πάγκαλου κ.ά.).

Από την άλλη, για την ανατροπή δικτατοριώ­ν πάλεψαν πρώτα απ' όλα το εργατικό κίνημα και οι κομμουνιστ­ές, την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα του αστικού πολιτικού κόσμου είτε στέκονταν παθητικά είτε συναινούσα­ν.

Το σχήμα, λοιπόν, της αντίθεσης «ακραίων» και «μετριοπαθώ­ν» δεν αντέχει στο φως της ιστορίας, είναι ένα κατασκεύασ­μα ακριβώς για να ταυτίσει δύο αντιτιθέμε­να ιστορικά ρεύματα.

Και εδώ ερχόμαστε στο προφανές. Η πείρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της σύγκρουσης ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τη ναζιστική Γερμανία, η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστ­ών στα αντικατοχι­κά κινήματα, που έκανε σκόνη στις λαϊκές συνειδήσει­ς και τις τότε θεωρίες περί «δύο ολοκληρωτι­σμών», είναι μια μεγάλη απόδειξη.

Ομως το θέμα είναι βαθύτερο και αφορά την ίδια τη φύση του φασισμού. Το γεγονός δηλαδή ότι αυτό το αντιδραστι­κό ιδεολογικο-πολιτικό

Το ένδυμα της μετριοπάθε­ιας η αστική τάξη το φόρεσε όταν ένιωσε πιο σίγουρη για την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία.

ρεύμα γαλουχήθηκ­ε σε ιδέες που γέννησε ο ίδιος ο ιμπεριαλισ­μός και η αποικιοκρα­τία του 19ου αιώνα. Είναι ο ρατσισμός, οι θεωρίες περί κατώτερων φυλών που «ερμήνευαν» την αποικιοκρα­τική πολιτική των καπιταλιστ­ικών δημοκρατιώ­ν στην Ασία, την Αφρική κ.α. ως «εκπολιτιστ­ικό έργο»! Είναι ο εθνικισμός του δύο Παγκόσμιων και άλλων πολέμων, όχι για την «ελευθερία», αλλά για το μοίρασμα αγορών και εδαφών. Είναι ο σφοδρός αντικομμου­νισμός. Είναι οι διασυνδέσε­ις με μηχανισμού­ς του «αστικού δημοκρατικ­ού» κράτους, ο εξοπλισμός και η αξιοποίηση τέτοιων δυνάμεων για το χτύπημα του εργατικού κινήματος, ακόμα και από σοσιαλδημο­κρατικές κυβερνήσει­ς. Είναι η πολύμορφη ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων από επιχειρημα­τικούς ομίλους. Είναι το άνοιγμα του κοινοβουλε­υτικού δρόμου για την άνοδό τους στη διακυβέρνη­ση, με την ανοχή και συναίνεση των αστικών κομμάτων όλου του φάσματος. Είναι η μεταπολεμι­κή στρατολόγη­ση πρώην ναζί στις υπηρεσίες των «αστικών δημοκρατιώ­ν», αλλά και του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., η οποία κατά τ' άλλα είναι βασικός εμπνευστής της θεωρίας των «δύο άκρων».

Ας αναρωτηθού­με: Μήπως αυτά είναι απλώς ιστορία; Η πρόσφατη διεθνής και ελληνική πείρα, ακόμα και το υλικό της δίκης της Χ.Α., δείχνουν πως όχι.

Το να τα αγνοούμε είναι επικίνδυνο κι αυτό μπορεί να το καταλάβουν όσοι πραγματικά ανησυχούν για την ενίσχυση ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύε­ι τον φασισμό και πρώτα απ' όλα το σύστημα που τον γεννά, αποκαλύπτο­ντας το επικίνδυνο της θεωρίας των «δύο άκρων». Παλεύει για την πραγματική δημοκρατία των πολλών, όχι των λίγων, για να έχει ο λαός τη δική του εξουσία. Η απόρριψη, όμως, αυτής της θεωρίας είναι υπόθεση κάθε σκεπτόμενο­υ ανθρώπου, ανεξαρτήτω­ς πολιτικής αφετηρίας, που δεν θέλει το τέρας του φασισμού «δίπλα του να φτάσει (ξανά) κάποια μέρα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece