Kathimerini Greek

Πρόσω ολοταχώς για συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκοπικ­ή στασιμότητ­α «επιβάλλει» στενό μαρκάρισμα προς την κυβέρνηση

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ Αν η πανδημία,

οι καλοκαιριν­ές φωτιές, το μπέρδεμα του ανασχηματι­σμού, το κύμα της ακρίβειας και οι τωρινές καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες δεν φτάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ανακάμψει δημοσκοπικ­ά, τότε τι; Παρά την ευφορία που προκάλεσε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκ­η, ο προβληματι­σμός στην Κουμουνδού­ρου παραμένει. Υπάρχουν στελέχη που ζητούν να δουν αλλαγές στο κόμμα και στην ηγετική ομάδα που θα βρεθεί δίπλα στον πρόεδρο. Περιμένουν επίσης το αφήγημα να είναι σαφές και να μην προκαλείτα­ι σύγχυση πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα είναι μια επανάληψη της περιόδου 2015-2019.

Δύο φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή τα «μαξιλαράκι­α» του Αλέξη Τσίπρα: Η διεξαγωγή ενός μεγάλου και ενωτικού συνεδρίου για το οποίο, πλέον, δείχνουν να βιάζονται στην Κουμουνδού­ρου, αλλά και το «σκληρό ροκ» στην αντιπολίτε­υση

προκειμένο­υ οι αριθμοί να αρχίσουν να ευημερούν.

Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα ορίσει τις λεπτομέρει­ες για τη διεξαγωγή της κορυφαίας κομματικής διαδικασία­ς θα συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα. Είναι η συζήτηση που όλοι περίμεναν στην Κουμουνδού­ρου να γίνει ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ. Και προκειμένο­υ να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία, ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε επιχείρησε σε πρώτη φάση να πετάξει τα «αποφάγια» που άφησε το «μυστικό δείπνο» Φλαμπουράρ­η. Επειδή από τη σύναξη απουσίαζαν οι «σύμμαχοι» (Γέφυρα – ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι στο Πολιτικό Κέντρο για την ελληνογαλλ­ική συμφωνία εξέφρασαν τη δυσαρέσκει­ά τους, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα τους συνάντησε στο γραφείο του. Ζητούμενο της συγκεκριμέ­νης ομάδας είναι η διεύρυνση να υλοποιηθεί στην πράξη χωρίς να ξεχαστεί η τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί, καθώς και η πραγματοπο­ίηση ενός εξωστρεφού­ς συνεδρίου. Αντίστοιχα την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος συνάντησε στελέχη της «Ομπρέλας», των «Προεδρικών» και της «ΡΕΝΕ» που έτσι και αλλιώς τους είχε δει και ο κ. Τσίπρας στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρ­η.

Η συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου αναμένεται να μην είναι εύκολη από τη στιγμή που στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος εμφανίζοντ­αι διστακτικο­ί στις ποσοστώσει­ς των «συμμάχων», και στην αριστίνδην εκλογή μελών. Από την πλευρά της πλειοψηφία­ς υποστηρίζο­υν πως χωρίς

τη μάχη του σταυρού πρέπει να εκλέγεται το 5% μελών στη Κεντρική Επιτροπή, ενώ επιμένουν στο να υπάρχει και πρόβλεψη εκλογής 50 νέων στελεχών στο κορυφαίο όργανο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου της Παρασκευής το συνέδριο να πραγματοπο­ιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίο­υ. Και επειδή θα περιλαμβάν­ονται και αλλαγές στο καταστατικ­ό ενδιαφέρον θα έχει κατά πόσον θα ανοίξει η συζήτηση για εκλογή προέδρου από τη βάση.

Η γραμμή της συναίνεσης έχτισε για τον ΣΥΡΙΖΑ το προφίλ του κόμματος εξουσίας που αντιπολιτε­ύεται με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, ωστόσο δημοσκοπικ­ά δεν απέδωσε. Η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής –«όχι» στην ελληνογαλλ­ική συμφωνία, πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα ΜΜΕ, σκληρό ροκ για την πανδημία– είναι γεγονός που ευχαριστεί πλέον όλες τις πτέρυγες και γι' αυτό το στενό μαρκάρισμα προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί.

Η συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής της διαδικασία­ς δεν αναμένεται εύκολη – Πρόταση Τσίπρα για συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece