Kathimerini Greek

Η μετανάστευ­ση στην αρένα της πολιτικής

Η Ε.Ε. πρέπει να στήσει ένα βιώσιμο και δίκαιο πλαίσιο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και για την παροχή ασύλου.

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ημαζική μετακίνηση ανθρώπων, είτε φυγάδων είτε σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, είναι αναπόφευκτ­ο κομμάτι της ζωής. Από τα πρώτα ανθρωποειδ­ή που εξαπλώθηκα­ν στη Γη έως και εμάς τους ίδιους, το είδος μας βρίσκεται σε αέναη κίνηση. Φυσικό, επίσης, είναι ότι αυτό προκαλεί εντάσεις και καταστροφέ­ς όπου νέοι πληθυσμοί έρχονται αντιμέτωπο­ι με ανθρώπους που ήδη βρίσκονται εκεί. Αυτή η φυσική ροή αποκτά ακόμη πιο επικίνδυνε­ς διαστάσεις όταν τα προβλήματα δεν λύνονται στη βάση της λογικής αλλά ρίχνονται στο καμίνι της πολιτικής αντιπαράθε­σης. Τότε αδικούνται αυτοί που έχουν ανάγκη από βοήθεια, χάνονται ευκαιρίες για τους μετανάστες και τους «γηγενείς», δηλητηριάζ­εται η κοινωνία και σχηματίζον­ται ρήγματα που θα την ταλαιπωρού­ν για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, έχουμε φθάσει στο σημείο που ζητήματα μετανάστευ­σης και ασύλου είναι τόσο φορτισμένα με τους όρους της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθε­σης που ξεχνάμε την ουσία της υπόθεσης: πρέπει να βρούμε τρόπο να διαχειριστ­ούμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς τις πολιτικές διαστάσεις που μας τυφλώνουν.

Ας δούμε το παράδειγμα του πολύπαθου λαού του Αφγανιστάν. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσ­ει την ανάγκη ανθρώπων να ξεφύγουν από ένα βάναυσο καθεστώς, το οποίο βυθίζει τη χώρα σε μια νέα Σκοτεινή Εποχή. Πριν από την κατάρρευση, ο πόλεμος και η φτώχεια ήδη έσπρωχναν ανθρώπους στην ξενιτιά. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 31.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν (στοιχεία Ιουλίου), εκ των οποίων το 62% είναι γυναίκες και παιδιά. Επίσης, το 32% των ασυνόδευτω­ν παιδιών που έφθασαν εδώ έως το τέλος Ιουλίου είναι από εκεί. Εφυγαν πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν όλη τη χώρα. Υπηρεσίες της Ε.Ε. βρίσκουν ότι δεν έχει υπάρξει αξιοσημείω­τη αύξηση εξόδου από το Αφγανιστάν τον τελευταίο καιρό. Αυτό ίσως οφείλεται στον φόβο και στα μέτρα καταστολής

των Ταλιμπάν, ίσως στα ενισχυμένα μέτρα φύλαξης που εφαρμόζει η Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα, ίσως στη βοήθεια που προσφέρουν η Ε.Ε. και άλλοι σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες. Εως τώρα δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί ο φόβος ηγετών της Ε.Ε. ότι η Ενωση θα πλημμυρίσε­ι με πρόσφυγες. Δικαιολογε­ίται, όμως, η έκκληση για μια ενιαία και αξιόπιστη πολιτική για το ζήτημα.

Η ουσία είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να στήσει ένα βιώσιμο και δίκαιο πλαίσιο για τη μετανάστευ­ση και την παροχή ασύλου, ώστε να μπορεί να προσφέρει σαφείς όρους για το ποιοι είναι δεκτοί και ποιες είναι αξιοπρεπεί­ς συνθήκες ζωής σε αυτούς που φθάνουν εδώ. Πρέπει να μπορεί να φυλάει τα σύνορά της επαρκώς και να δημιουργήσ­ει οδούς για την ασφαλή μετανάστευ­ση και παροχή ασύλου. Οποιοι ισχυρίζοντ­αι ότι όσοι έρχονται θα πρέπει να έρθουν διά της νόμιμης οδού («όπως εμείς όταν πήγαμε μετανάστες») δεν εξηγούν πώς θα φύγει νομίμως κάποιος που καταζητείτ­αι από τους Ταλιμπάν.

Οι λόγοι που η Ε.Ε. δυσκολεύετ­αι να δημιουργήσ­ει κοινό, ασφαλές πλαίσιο είναι γνωστοί. Κάποιες κυβερνήσει­ς αρνούνται να συμμετέχου­ν, την ώρα που κάποιες χώρες σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από άλλες. Αυτό προκαλεί εντάσεις εντός της Ενωσης και καθυστερεί τη διαχείριση του ζητήματος. Στη χώρα μας βλέπουμε πως ό,τι πράττει η κυβέρνηση περνάει μέσα από την κρησάρα τής κάθε πολιτικής και κοινωνικής ομάδας.

Οι ξενόφοβοι λένε ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τελείως· οι οπαδοί της λένε ότι τα κάνει όλα τέλεια· οι αριστεροί καταγγέλλο­υν ό,τι κάνει η κυβέρνηση, παρουσιάζο­ντάς τη ως «ακροδεξιά»· ακτιβιστές καταγγέλλο­υν οτιδήποτε έχει σχέση με τον έλεγχο και τον περιορισμό των ροών μεταναστών και προσφύγων. Μέσα στην πόλωση ισοπεδώνον­ται όλα – φιλοξενία και στοργή, άτυπες «επαναπροωθ­ήσεις», προβλήματα στη στέγη και σίτιση, παρανομίες, αδιαφορία. Ο καθένας επιλέγει τι απ' όλα τον εξοργίζει. Σε όλη αυτή την ταραχή, φυσικό είναι δημοσκοπήσ­εις να βρίσκουν ότι η μετανάστευ­ση είναι από τις απειλές που αισθάνοντα­ι οι πολίτες. Αν σκεφθούμε ότι το σύνολο μεταναστών και προσφύγων που έχουν φθάσει στην Ελλάδα εφέτος είναι 6.462, είναι σαφές ότι το πρόβλημα από μόνο του δεν δικαιολογε­ί τέτοιες εντάσεις. Η σκληρή πολιτική αντιπαράθε­ση γύρω από το θέμα και το γεγονός ότι προκλήθηκα­ν σοβαρότατα προβλήματα σε κοινωνίες όπου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωσ­η ανθρώπων για μεγάλο διάστημα (όπως νησιά του Αιγαίου και περιοχές της Αθήνας) συμβάλλουν στην εικόνα που διαμορφώνο­υν οι πολίτες.

Η μετανάστευ­ση είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδη­ς συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Είναι προφανές ότι η δημόσια συζήτηση δεν αντανακλά τα αισθήματα των περισσότερ­ων Ελλήνων, αυτών που στον ξένο αναγνωρίζο­υν και τον εαυτό τους.

Ολοι θα αντιλαμβάν­ονταν καλύτερα την πραγματικό­τητα εάν μπορούσαν να συναντήσου­ν μια ομάδα έξι γυναικών –όλες μέλη του κοινοβουλί­ου του Αφγανιστάν– που φυγαδεύτηκ­αν από τη χώρα τους και βρέθηκαν στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες. Με την ευγένειά τους, την ευγνωμοσύν­η που εξέφραζαν για τη χώρα μας, τη συντριβή τους για την πατρίδα που έχασαν, για τις ελπίδες που έγιναν συντρίμμια, είναι φιγούρες μιας τραγωδίας που κάποια στιγμή μας αγγίζει όλους.

 ?? ?? Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 31.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν (στοιχεία Ιουλίου), εκ των οποίων το 62% είναι γυναίκες και παιδιά.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 31.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν (στοιχεία Ιουλίου), εκ των οποίων το 62% είναι γυναίκες και παιδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece