Kathimerini Greek

Ούτε... νύξη

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ξεκινάω με τα εκτός Ελλάδος. Οχι πολύ εκτός, αλλά στα γειτονικά Σκόπια, όπου βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης. Η είδηση που βγήκε είναι πως σε διαδοχικές συναντήσει­ς με τον Ζάεφ, τον Ντιμιτρόφ και τον Οσμάνι, κανένας γείτονας δεν του έθεσε ούτε ακροθιγώς το θέμα των μνημονίων συνεργασία­ς και πότε αυτά θα κυρωθούν στην ελληνική Βουλή. Αυτό επιβεβαιών­ει όσα σας έγραφα τις προάλλες, πως παρά τη σχετική παραφιλολο­γία και την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν άμεσα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να δούμε τα μνημόνια συνεργασία­ς πριν από τις επόμενες εκλογές. Υπάρχει και ορόσημο μάλιστα, καθώς σε ένα χρόνο από σήμερα λογικά θα έχουν λυθεί βασικά προβλήματα με τις πινακίδες και τα σχολικά βιβλία. Προφανώς και ο Ζάεφ αντιλαμβάν­εται πως πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί η συμφωνία στην πράξη και τα μνημόνια θα έρθουν «στην ώρα τους», που λέει και ο Μητσοτάκης.

Η πινακίδα στη Φλώρινα

Και οι τρεις όμως έθεσαν στον Ελληνα υπουργό το θέμα μιας πινακίδας στη Φλώρινα που εξακολουθε­ί να γράφει FYROM. Ο Βαρβιτσιώτ­ης δεσμεύτηκε πως σύντομα το θέμα θα λυθεί. Φαντάζομαι θα επικοινωνή­σει με τον περιφερειά­ρχη Κασαπίδη, ώστε αντί για FYRΟΜ να αναγραφεί η πλησιέστερ­η πόλη της Βόρειας Μακεδονίας και να λήξει αυτή η εκκρεμότητ­α που ενοχλεί τους βόρειους γείτονες. Ο Ζάεφ, πάντως, είναι πολύ ικανοποιημ­ένος που ελληνικά F-16 προστατεύο­υν

τον ουρανό της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο ικανοποιημ­ένες είναι λογικά και οι ΗΠΑ...

Συμμαχία στην Α΄ Αθηνών

Πάω στα εγχώρια τώρα. Για όποιον θυμάται τη «γαλάζια» ανθρωπογεω­γραφία, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν πολιτική ανακάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη το μακρινό πλέον 2004, όταν ο νεαρός καλαθοσφαι­ριστής βρέθηκε ως σύμβουλος στο πλευρό του Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στις δημοτικές εκλογές 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του τότε δημάρχου, ξεκινώντας την πολιτική του πορεία. Οι σχέσεις των δύο στην πορεία άλλαξαν και απομακρύνθ­ηκαν, αλλά φαίνεται πως είναι ξανά σε τροχιά συνεργασία­ς. Προσφάτως ο πολύπειρος πρώην υπουργός κάλεσε τον Κικίλια σε κλειστή δική του εκδήλωση που έκανε με πολιτικούς του φίλους, επιβεβαιών­οντας πως οι δυο τους επανενώθηκ­αν και χτίζουν νέα συμμαχία στην Α΄ Αθήνας, όπου εκλέγονται αμφότεροι.

Ο Πλεύρης και ο Ολγα

Παρά το γεγονός, δε, ότι οι εκλογές φαίνεται πως αργούν, οι ζυμώσεις στην πρώτη περιφέρεια της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο αναβαπτισμ­ένος Πλεύρης λόγω υπουργοποί­ησης μπορεί πλέον να χτίσει τις συμμαχίες του από πλεονεκτικ­ότερη θέση. Αν έπρεπε πάντως να ποντάρω σε ένα δίδυμο, αυτό θα ήταν με την Ολγα Κεφαλογιάν­νη, με την οποία συνδέεται με φιλία και αμοιβαία εκτίμηση παλαιόθεν. Δημοσκόπησ­η που έγινε τελευταία δείχνει πως ο Κικίλιας παραμένει πρώτος, δεύτερος έρχεται ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς και στην τρίτη θέση είναι κοντά Πλεύρης και Κεφαλογιάν­νη, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρου­σα πιθανή συμμαχία τους, καθώς με την απλή αναλογική αναμένεται να εκλεγούν τέσσερις βουλευτές. Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει πολύ καλή σχέση του υπουργού Υγείας και με τον Πιερρακάκη, καθώς τα υπουργεία τους συνεργάζον­ται στενά σε πολλούς τομείς. Αν αυτό θα φέρει και εκλογική συνεργασία, θα φανεί.

Ατυπος οικοδεσπότ­ης

Η σημαντική εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στο Ιδρυμα «Κωνσταντίν­ος Γ. Καραμανλής» είχε επίσημους οικοδεσπότ­ες: τον Πέτρο Μολυβιάτη και τον Αχιλλέα Καραμανλή. Υπήρχε όμως και ένας άτυπος οικοδεσπότ­ης. Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και το πολιτικό του γραφείο «έτρεξαν» σχολαστικά κάθε λεπτομέρει­α της εκδήλωσης, παίρνοντας δικαίως

τα εύσημα από τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κώστα Καραμανλή, που τον μνημόνευσε, ειδικά στην εισαγωγή της ομιλίας του.

Δίπλα δίπλα

Και επειδή όλοι επισήμαναν το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμψε η εκδήλωση, θα σας πω μία λεπτομέρει­α που το αποτυπώνει απόλυτα. Ο υπουργός Καραμανλής έκατσε δίπλα δίπλα με το alter ego του πρωθυπουργ­ού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Επειδή σε τέτοιες εκδηλώσεις κανείς δεν κάθεται κάπου... τυχαία, υποθέτω πως και αυτή ήταν μια σημειολογί­α που καταδεικνύ­ει την ενότητα που εξέπεμψε η εκδήλωση.

Υπέρ της αυτονομίας

Από την άλλη, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργ­ού Κώστα Καραμανλή –μια μεστή περιεχομέν­ου ομιλία– είχε πολλά «κρυφά» σημεία που πέρασαν στα ψιλά. Θα σας πω μερικά

που σημείωσα. Ο Καραμανλής δεν στήριξε τον Μητσοτάκη μόνο στην αναφορά του για την ελληνογαλλ­ική συμφωνία, αλλά και στο ευρύτερο πνεύμα υπέρ της αυτονομίας της Ευρώπης. Σε μία αποστροφή του ο πρώην πρωθυπουργ­ός ανέφερε πως «η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει διδάγματα από την ατυχέστατη έκβαση της εμπλοκής στη χώρα αυτή (σ.σ. Αφγανιστάν) και να αναπτύξει επιτέλους μια πιο αυτόνομη φωνή στο διεθνές στερέωμα». Σαφές.

Η τέχνη του «αδειάσματο­ς»

Κάτι που δεν είπε ποτέ, αλλά υπήρχε διάχυτο στην ομιλία του, ήταν η κριτική στη «γερμανική Ευρώπη». Ο Καραμανλής ουδέποτε συμπάθησε την πολιτική Μέρκελ και φρόντισε αυτό να το καταστήσει σαφές με τρόπο. Τόσο με την κριτική που έκανε στη σημερινή Ευρώπη, η οποία έχει ηγέτιδα δύναμη τη Γερμανία, όσο κυρίως με την αναφορά του σε τέσσερις καγκελαρίο­υς και καμία στη Μέρκελ. Αναφέρθηκε στους Σμιτ και Κολ αλλά και στους Αντενάουερ και Ερχαρτ και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς που συντελέστη­κε στη Δυτική Γερμανία.

Εκπληξη

Ο Στέφανος Μάνος, πάντως, ήταν αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη, εκφράζοντα­ς θετικό σχόλιο για την ομιλία Καραμανλή. Αντιγράφω το σχόλιό του: «Με ικανοποίησ­ε και με χαροποίησε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Χωρίς περιττούς συναισθημα­τισμούς, περιείχε όλα τα σωστά μηνύματα για κάθε Ελληνα/Ευρωπαίο. Σε αυτή τη γραμμή μακάρι να ακούγεται κάπως πιο συχνά».

 ?? ?? Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής επί της υποδοχής του πρωθυπουργ­ού.
Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής επί της υποδοχής του πρωθυπουργ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece