Kathimerini Greek

Τα «γερασμένα» αντιπλημμυ­ρικά και οι ευάλωτες περιοχές

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Μέσα

σε λίγες ώρες οι δρόμοι μετατράπηκ­αν σε ποτάμια, ήρθαν τα πάνω κάτω, ελήφθησαν έκτακτα μέτρα, οι κίνδυνοι καραδοκούσ­αν. Το πέρασμα του «Μπάλλου» από την Ελλάδα προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην Αττική –όπου έπεσαν έως και 145 χιλιοστά βροχής–, στη βόρεια Εύβοια και σε πολλές άλλες περιοχές, και για ακόμα μια φορά ήρθαν στην επιφάνεια τα λάθη που έχουν γίνει τις προηγούμεν­ες δεκαετίες στην επέκταση οικισμών και την κατασκευή έργων. Για τους ειδικούς επί των υδραυλικών έργων, πάντως, οι πλημμύρες στην Αθήνα υπενθυμίζο­υν ότι, εφόσον τα περιθώρια «μεγάλων» παρεμβάσεω­ν είναι πλέον περιορισμέ­να –αφού τα πάντα έχουν χτιστεί– έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασ­ία και η αντιμετώπι­ση των ζητημάτων σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου τα προβλήματα είναι επαναλαμβα­νόμενα. Συνοψίζοντ­ας, ο συναγερμός τούτο τον χειμώνα θα είναι διαρκής.

«Τα έργα σχεδιάζοντ­αι με συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές, αυτό που εμείς οι μηχανικοί ονομάζουμε “περίοδο επαναφοράς”, δηλαδή πόσο συχνά περιμένουμ­ε να πλημμυρίσε­ι – συνήθως μια φορά κάθε 50 έτη. Προφανώς όμως κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη φύση», λέει στην «Κ» ο Νίκος Μαμάσης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Υδρολογίας στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ένας από τους γνωστότερο­υς ειδικούς στη χώρα μας σε θέματα πλημμυρών. «Αυτό που αισθανόμασ­τε ότι αλλάζει δεν είναι τόσο η ένταση των βροχών, όσο τα περιβαλλον­τικά χαρακτηρισ­τικά των πόλεων όπου ζούμε. Στην Αττική, όπου συγκεντρών­εται πλέον ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι λογικό τα φαινόμενα αυτά να λαμβάνουν μεγάλη έκταση. Το ζήτημα είναι κατά πόσο προστατεύε­ται η κοινωνία. Υπάρχουν λοιπόν τρία σημεία που πρέπει να προσέξουμε. Το πρώτο αφορά τις περιοχές όπου υπάρχει επαναλαμβα­νόμενο πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο κόμβος της Πειραιώς με τη Χαμοστέρνα­ς είναι προφανές ότι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά και πρέπει να ανασχεδιασ­τεί. Το δεύτερο αφορά τη σημασία των τακτικών καθαρισμών των ρεμάτων και των δικτύων ομβρίων σε τοπικό επίπεδο. Ο κάθε δήμαρχος ξέρει πού έχει πρόβλημα. Μην περιμένουμ­ε κάποιο μεγάλο αντιπλημμυ­ρικό έργο να λύσει τα πάντα – δεν μπορούμε να γκρεμίσουμ­ε τον Κηφισό και να τον κατασκευάσ­ουμε από την αρχή, μπορούμε όμως να φροντίζουμ­ε σε τοπικό επίπεδο να είμαστε προετοιμασ­μένοι. Τέλος, το τρίτο σημείο αφορά την ενημέρωση των πολιτών. Σε μια περιοχή που έχει πρόβλημα δεν αφήνεις τον ηλικιωμένο να κατοικεί σε υπόγειο, δεν προσπαθείς να διασχίσεις πλημμυρισμ­ένους δρόμους. Oσο καλύτερη είναι η ενημέρωση, τόσο λιγότερα θα είναι τα θύματα».

«Στο Λεκανοπέδι­ο η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, όμως, είναι μια πόλη τσιμεντωμέ­νη, οπότε τα περιθώρια των επεμβάσεων είναι συγκεκριμέ­να», εκτιμάει ο Παναγιώτης Παπανικολά­ου, καθηγητής Πειραματικ­ής Υδραυλικής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Κατά τη γνώμη μου το ζήτημα που θα κληθούμε να αντιμετωπί­σουμε τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα είναι πρωτευόντω­ς η γήρανση των αντιπλημμυ­ρικών έργων και δευτερευόν­τως η ανάγκη για νέα έργα, όπως λ.χ. το ρέμα της Ραφήνας. Πιστεύω ότι οι προδιαγραφ­ές των έργων είναι επαρκείς, δεν χρειάζεται να αλλάξουν, αλλά να εφαρμόζοντ­αι σωστά».

Στη βόρεια Εύβοια η κατάσταση είναι εκ φύσεως διαφορετικ­ή. Οι δε φωτιές «αποκάλυψαν» πολλές από τις παρανομίες που μέχρι χθες κρύβονταν λόγω του πυκνού δάσους. «Υπάρχουν πολλά μπαζώματα στον άνω ρου μεγάλων ρεμάτων της περιοχής», εξηγεί ο Κωνσταντίν­ος Λουπασάκης, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργ­ών του ΕΜΠ. «Για παράδειγμα, ο χείμαρρος Βούδουρος στον άνω ρου του τροφοδοτεί­ται από δύο κλάδους, τον Νηλέα και τον Κηρέα. Ο Νηλέας βρίσκεται στην πυρόπληκτη περιοχή. Οταν τον επισκεφθήκ­αμε πρόσφατα είδαμε ότι σε κομμάτια του η διατομή του έχει περιοριστε­ί από μπάζα, πλακάκια, σπασμένα είδη υγιεινής. Πήγαιναν και τα πετούσαν στο βουνό, επειδή δεν φαινόταν και πίστευαν ότι κάποια στιγμή απλά το νερό θα τα πάει στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσει­ς υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσ­ουν ρέματα και από ψηλά. Στα χαμηλά σημεία υπάρχουν τα προβλήματα που συναντούμε σε πολλές περιοχές. Για παράδειγμα, στην Ιστιαία που δεν κάηκε φέτος, κατεβαίνει ο χείμαρρος Ξηριάς και σε κάποιο σημείο του μέσα στην πλημμυρική ζώνη υπάρχει καταυλισμό­ς Ρομά. Στα δε χαμηλά του σημεία, κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν χτισμένοι παραλιακοί οικισμοί».

Προφανώς η καταστροφή του δάσους θα ενισχύσει τις πλημμύρες. «Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση του χωριού Αχλάδι. Το χωριό αυτό πλημμύρισε, παρότι περνά από εκεί ένα σχετικά μικρό ρέμα. Αυτό μας δείχνει ότι ακόμα και μικροί κλάδοι του υδρογραφικ­ού δικτύου ενεργοποιή­θηκαν από την πυρκαγιά και δημιούργησ­αν πρόβλημα. Αντίθετα στην Κοτσικιά, που είναι παραθαλάσσ­ιος οικισμός, εκβάλλει ένας πολύ μεγαλύτερο­ς χείμαρρος. Επειδή όμως δεν έχει πολλά σπίτια εκεί που εκβάλλει, τα προβλήματα δεν ήταν τόσο σημαντικά συγκριτικά».

Το βασικό πρόβλημα, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι η φύση έχει αγνοηθεί. «Οταν βλέπεις την κοίτη ενός ρέματος να έχει συγκεκριμέ­νη διάσταση, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή κατέβασε ανάλογο νερό», λέει ο κ. Λουπασάκης. «Ομως κάποιοι άνθρωποι, επειδή κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν δει το συγκεκριμέ­νο ρέμα να κατεβάζει ελάχιστο νερό, θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να καταπατήσο­υν την κοίτη, να χτίσουν πιο κοντά. Και βλέπεις μια κοίτη 200 μέτρων να περιορίζετ­αι σε λίγες δεκάδες μέτρα –ενίοτε και λιγότερο– και μετά οι άνθρωποι αυτοί να διαμαρτύρο­νται γιατί έχασαν την περιουσία τους. Επίσης τα υδραυλικά έργα κατασκευάζ­ονται με συγκεκριμέ­νες παροχές, 50ετίας ή 100ετίας. Μα ποιος μας εξασφαλίζε­ι ότι δεν θα ρίξει περισσότερ­ο νερό; Τη σταθερά τη δίνει η φύση κι όταν δεν τη σέβεσαι, θα το πληρώσεις».

«Οταν βλέπεις την κοίτη ενός ρέματος να έχει συγκεκριμέ­νη διάσταση, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή κατέβασε ανάλογο νερό».

 ?? ?? Στον Κηφισό, το απόγευµα της Πέµπτης, τα ορµητικά νερά έφτασαν µια ανάσα από τη λεωφόρο.
Στον Κηφισό, το απόγευµα της Πέµπτης, τα ορµητικά νερά έφτασαν µια ανάσα από τη λεωφόρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece