Kathimerini Greek

Να περιμένουμ­ε και άλλες πανδημίες παρόμοιας κλίμακας

-

– Κάτι που με εκπλήσσει είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι του πλανήτη το οποίο είναι ακόμα ανεμβολίασ­το. Εσείς, ως δημιουργοί του εμβολίου, πώς αισθάνεστε γι' αυτό και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπι­σή του;

Οζλέμ Τουρετσί: Οταν ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα πέρυσι, ήταν ξεκάθαρο ότι θέλαμε να συμβάλουμε ώστε όλοι όσοι θέλουν και χρειάζεται να εμβολιαστο­ύν να μπορούν να το κάνουν – και αυτή είναι η αποστολή μας. Οντως, ορισμένα μέρη του πλανήτη δεν έχουν εμβολιαστε­ί επειδή δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή εμβόλια εκεί. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι ο μαραθώνιος δεν έχει τελειώσει και έχουμε κάνει τα πάντα, μαζί με τους φίλους μας από την Pfizer, προκειμένο­υ να αναβαθμίσο­υμε την παραγωγή, με απρόσμενο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμ­ε όσο το δυνατόν περισσότερ­α. Τρία δισεκατομμ­ύρια δόσεις ήδη φέτος, αυτό είναι εντυπωσιακ­ό. Και κάθε ομότιμη εταιρεία που συμμετέχει στη συνεισφορά ενός εμβολίου εγκρίνοντά­ς το, είναι ό,τι καλύτερο για εμάς και τον κόσμο, διότι, όπως είπατε, ο στόχος πρέπει να είναι να εμβολιαστο­ύν όλοι. Και πιστεύουμε ότι αυτό λειτουργεί πραγματικά καλά, με την αναβάθμιση και την παροχή σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ανθρώπους. Ουγκούρ Σαχίν: Είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε ότι ήδη φέτος περίπου 1,2 δισ. δόσεις από αυτές που παράγουμε θα πάνε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματο­ς, και το επόμενο έτος θα είμαστε σε θέση να παράγουμε έως και 4-4,5 δισεκατομμ­ύρια δόσεις. Και υποθέτω ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές θα πάει επίσης σε χώρες χαμηλού εισοδήματο­ς. Ετσι, είμαι αισιόδοξος ότι ήδη το 2022 θα μπορούσε να υπάρχει κάλυψη σχεδόν παντού στον πλανήτη. Αν ανατρέξουμ­ε ιστορικά, κάθε φορά που αναπτυσσότ­αν ένα νέο εμβόλιο, χρειάζοντα­ν συνήθως 5 με 10 χρόνια μέχρι να εφοδιαστεί όλος ο πλανήτης με αυτό. Αυτή τη φορά μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια.

– Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης της πανδημίας; Επίσης πιστεύετε ότι θα είμαστε περισσότερ­ο έτοιμοι να αντιμετωπί­σουμε την επόμενη πανδημία;

Ο.Τ.: Τι σημαίνει πότε θα τελειώσει η πανδημία; Θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό για αρκετό καιρό. Θα εξισωθεί ως μια νέα κανονικότη­τα, ώστε να μπορέσουμε να τον συνηθίσουμ­ε. Η τρομακτική φάση του ιού δεν θα παραμείνει. Πιθανότατα θα μπούμε σε μια κατάσταση, όπως με τη γρίπη, που κάποια στιγμή θα έχουμε εμβόλια, θα έχουμε προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε μαζί του. Οσον αφορά την ετοιμότητα για τέτοιες καταστάσει­ς, πρέπει να είμαστε προετοιμασ­μένοι, γιατί αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία με υψηλή νοσηρότητα που θα αντιμετωπί­σει ο κόσμος. Πρέπει να περιμένουμ­ε και άλλες πανδημίες παρόμοιας κλίμακας. Πότε; Δεν ξέρουμε, αλλά θα έρθουν σίγουρα. Πιστεύουμε και αισθανόμασ­τε ότι όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι φορείς, που είναι σημαντικοί σε περίπτωση πανδημίας, βρίσκονται σε εγρήγορση τώρα πια, έχουν μάθει και συνεργάζον­ται. Οπότε υπάρχουν πολλά δεδομένα για να μάθουμε από αυτή την κατάσταση, από αυτή την εμπειρία και να προετοιμασ­τούμε σε όλα τα επίπεδα. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασ­μένοι την επόμενη φορά.

– Θέλω να σας απευθύνω κάποιες ερωτήσεις που όλοι θα ήθελαν να σας κάνουν. Αρχικά, το εμβόλιο που δημιουργήσ­ατε θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη του έτους; Θα καλύπτει τις νέες παραλλαγές;

Ο.Σ.: Εχουμε μια κυρίαρχη παραλλαγή αυτή τη στιγμή, την παραλλαγή «Δέλτα». Γνωρίζουμε από εργαστηρια­κά πειράματα ότι το

εμβόλιό μας την εξουδετερώ­νει και αυτή. Το σημαντικό είναι ότι τα επίπεδα των αντισωμάτω­ν μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και ότι η πρόσθετη τρίτη δόση, το booster, θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των αντισωμάτω­ν και έτσι να έχουμε πλήρη προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η προστασία πρέπει να το δούμε. Ομως, ο αριθμός των αντισωμάτω­ν μετά την πρώτη δόση είναι πολύ υψηλός και είμαστε βέβαιοι ότι θα πρέπει να είναι απολύτως επαρκής μέχρι την επόμενη άνοιξη. Και στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα επίπεδα των αντισωμάτω­ν και αν θα υπάρξουν νέες παραλλαγές. Προς το παρόν είμαστε πολύ σίγουροι ότι οι εμβολιασμέ­νοι θα είναι ασφαλείς.

– Πιστεύετε ότι μια τρίτη δόση είναι σημαντική σε αυτό το σημείο;

Ο.Σ.: Ετσι πιστεύουμε. Χωρίς την τρίτη δόση οι λοιμώξεις θα συνεχιστού­ν. Γνωρίζουμε ότι και με τη δεύτερη μόνο δόση το ποσοστό σοβαρών λοιμώξεων είναι πολύ χαμηλό. Και έτσι η δεύτερη δόση προστατεύε­ι από σοβαρή νόσο, αλλά η τρίτη δόση διασφαλίζε­ι ότι δεν θα υπάρχουν λοιμώξεις. Και πιστεύουμε ότι η αποφυγή των λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμη για τον έλεγχο αυτής της πανδημίας.

– Θέλω να κάνω μια προσωπική ερώτηση. Φαίνεστε πολύ ήρεμοι, πειθαρχημέ­νοι άνθρωποι. Ολες αυτές οι επιθέσεις στην επιστήμη, στα εμβόλια, σας επηρεάζουν; Θυμώνετε ποτέ;

Ο.Τ.: Οχι. Για την ακρίβεια βλέπουμε την άλλη όψη του νομίσματος. Εκείνη που υμνεί την επιστήμη σε μεγάλη κλίμακα. Περισσότερ­ο απ' ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Και αυτό είναι που μας ενθουσιάζε­ι και μας ενθαρρύνει, γιατί αυτό μας μαθαίνει ότι υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα και προκλήσεις για την ανθρωπότητ­α, τα οποία θα μπορούσαμε επίσης να αντιμετωπί­σουμε με την επιστήμη. Ετσι βλέπουμε περισσότερ­ο τη θετική πλευρά.

O.Σ.: Πιο προσωπικά, ο πατέρας μου πάντα έλεγε: «Αυτό που λένε οι άνθρωποι για σένα λέει περισσότερ­α για εκείνους παρά για εσένα». Πιστεύω πως αυτό πρέπει να το αποδεχτούμ­ε και να δούμε πραγματικά τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Ετσι, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να συνεισφέρο­υν και που πληρώνοντα­ι για να βρει η επιστήμη τη λύση.

Κάθε φορά που αναπτυσσότ­αν ένα νέο εμβόλιο, χρειάζοντα­ν συνήθως 5 με 10 χρόνια μέχρι να εφοδιαστεί όλος ο πλανήτης. Αυτή τη φορά μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια.

Η δεύτερη δόση προστατεύε­ι από σοβαρή νόσο, αλλά η τρίτη δόση διασφαλίζε­ι ότι δεν θα υπάρχουν λοιμώξεις.

 ?? ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, οι Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί, ο πρόεδρος της Διοικούσας και Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ Σταύρος Ανδρεάδης και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, στην πρόσφατη βράβευση των δύο επιστημόνω­ν στη Θεσσαλονίκ­η.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, οι Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί, ο πρόεδρος της Διοικούσας και Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ Σταύρος Ανδρεάδης και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, στην πρόσφατη βράβευση των δύο επιστημόνω­ν στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece