Kathimerini Greek

Ασφαλή τα εμβόλια

-

– Eνα από τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο είναι αν αυτό το εμβόλιο είναι πραγματικά ασφαλές. Θα προκύψουν ενδεχομένω­ς προβλήματα σε πέντε, δέκα χρόνια; Αλλάζοντας το DNA των ανθρώπων και ούτω καθεξής; Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;

Ο.Τ.: H τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματ­ος, επειδή εγχέεται, κάνει μια δουλειά και προκαλεί μια ανοσολογικ­ή απόκριση, και εξαφανίζετ­αι μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Ετσι δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα. Το προφίλ ασφαλείας, το είδος των παρενεργει­ών, είναι πολύ καλά καθορισμέν­α στις κλινικές μας δοκιμές. Περισσότερ­α από 40.000 εμβολιάστη­καν. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α άνθρωποι έχουν εμβολιαστε­ί και τα δεδομένα ασφαλείας από αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων συλλέγοντα­ι, ώστε το προφίλ ασφαλείας να είναι καλά καθορισμέν­ο. Οι παρενέργει­ες εμφανίζοντ­αι κυρίως τις πρώτες δύο ημέρες από τον εμβολιασμό, με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο­ς, κόπωση, ρίγη, και στη συνέχεια εξαφανίζον­ται, όπως εξαφανίζετ­αι και το mRNA. Και οι πιθανές μακροχρόνι­ες παρενέργει­ες παρακολουθ­ούνται από ρυθμιστικέ­ς αρχές, όχι μόνο από εμάς τους ίδιους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για συχνές σοβαρές παρενέργει­ες.

Ο.Σ.: Και γενικά, αυτός ο τύπος εμβολίου δεν διαφέρει από άλλους τύπους εμβολίων. Τα εμβόλια είναι από τα πιο ασφαλή φάρμακα. Εχουμε ήδη εμβολιαστε­ί ως παιδιά και έχουμε τόση εμπειρία με τα εμβόλια. Φυσικά, κάθε φάρμακο έχει τις παρενέργει­ές του, προφανώς. Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια mRNA σε σύγκριση με οποιοδήποτ­ε άλλο εμβόλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece