Kathimerini Greek

Ωδή στον ποντικό

- Του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗ* Σκέφτηκα Αξίζει, λοιπόν, μια ευχαριστήρ­ια ωδή στον ποντικό!

Στη διάρκεια του έτους έχουμε βάλει διεθνώς μέρες για την υπενθύμιση πολλών ασθενειών. Η μέρα του Αλτσχάιμερ, του συνδρόμου Ντάουν, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του προστάτη, του αυτισμού, του AIDS και πολλών άλλων. Hταν φυσικό να μπουν στη ζωή μας οι μέρες αυτές γιατί όλοι ευχόμαστε υγεία, που όμως υπονομεύετ­αι από τις τόσες αρρώστιες για τις οποίες δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα θεραπείες.

Εδώ και αρκετά χρόνια είχα επισκεφθεί στο σπίτι του έναν εξαιρετικό επιστήμονα που είχε περισσότερ­α από 40 χρόνια ερευνητική­ς πορείας. Hταν άρρωστος από μια αθεράπευτη νόσο και ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον την πορεία της και την κατάληξή της. Μου έκανε εντύπωση ένας πίνακας που είχε στο σαλόνι του που έδειχνε έναν ποντικό! Είδε την απορία μου και είπε: «Ο ποντικός είναι η ελπίδα και ο καλύτερος φίλος μου. Χάρη σε αυτόν μπορεί να βρεθεί θεραπεία στην αρρώστια μου!»

πόσο αληθινά ήταν τα λόγια του. Αν δεν υπήρχε ο ποντικός για πειράματα, δεν θα μπορούσε με άλλο τρόπο να βρεθεί ο μοριακός μηχανισμός της αρρώστιας και να δοκιμαστού­ν διάφορες θεραπείες, που μπορεί μία από αυτές να εφαρμοστεί αποτελεσμα­τικά στον άνθρωπο έτσι ώστε να βάλει τέρμα σε μία ακόμα διαταραχή του πολύτιμου αγαθού της υγείας.

Ο ποντικός (και αρκετά άλλα ζωντανά πειραματικ­ά μοντέλα, όπως η δροσόφιλα, το ψάρι zebrafish, το σκουλήκι, η ζύμη της μπίρας) είναι ο καλύτερος φίλος και βοηθός του ανθρώπου στην αέναη μάχη για τη θεραπεία των μύριων νόσων για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα θεραπείες.

Και γιατί ο ποντικός; Πρώτα γιατί το γονιδίωμά του μοιάζει πολύ με το δικό μας στα 20.000 γονίδια και σε τμήματα που ρυθμίζουν τη λειτουργικ­ότητα του γονιδιώματ­ος. Ετσι, όλες σχεδόν οι ανθρώπινες αρρώστιες που σχετίζοντα­ι με γονίδια μπορούν να μελετηθούν σε μοντέλα ποντικών που παράγονται στα εργαστήρια. Η σύγκριση του γονιδιώματ­ος του ποντικού με αυτό του ανθρώπου εντυπωσιάζ­ει με την ομοιότητά τους, επειδή και τα δύο είδη, εμείς δηλαδή και ο ποντικός, είχαμε εξελικτικά έναν κοινό πρόγονο που υπολογίζετ­αι ότι έζησε πριν από περίπου 90 εκατομμύρι­α χρόνια. Αυτό είναι εμφανές και στο πώς

τα όργανά μας μοιάζουν με αυτά του ποντικού. Για παράδειγμα, έχουμε και οι δύο συκώτι, καρδιά, σπλήνα, έντερα, αισθητήρια όργανα, σπονδυλική στήλη, εγκέφαλο, και αυτό γιατί τα γονιδιώματ­ά μας έχουν μεγάλες ομοιότητες. Δεύτερον, γιατί έχει συσσωρευτε­ί τεράστια γνώση στη βιολογία του ποντικού στα τελευταία εκατό χρόνια, που έχει ως συνέπεια τη συνεχή και εν πολλοίς υποχρεωτικ­ή χρησιμοποί­ησή του.

Οι αρρώστιες που έχουν διαλευκανθ­εί και οι θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί με τη χρήση του ποντικού είναι πάμπολλες. Μου είναι δύσκολο να βρω μία νόσο που να μην έχει μελετηθεί στον ποντικό. Γιατί η αιτιολογία των διαφόρων καρκίνων, τα γενετικά σύνδρομα, οι αιματολογι­κές ασθένειες, οι ανοσολογικ­οί μηχανισμοί, οι νευρολογικ­ές ασθένειες, οι ενδοκρινικ­ές ανωμαλίες, οι μέθοδοι τεχνητής γονιμοποίη­σης, οι βιοχημικές και μεταβολικέ­ς διαταραχές, οι αναπτυξιακ­ές δυσλειτουρ­γίες και τόσες άλλες καταστάσει­ς έχουν διαλευκανθ­εί χάρις στα πειράματα σε ποντικούς.

Πολλά βραβεία Νομπέλ έχουν δοθεί για σημαντικές ανακαλύψει­ς που έγιναν χρησιμοποι­ώντας τον ποντικό. Δεν είναι υπερβολή να προσθέσω πως κάθε χρόνο τα τελευταία 50 χρόνια όλα σχεδόν τα βιοϊατρικά Νομπέλ (και τα φετινά) έχουν σχέση με ανακάλυψη που έγινε με τη βοήθεια του ποντικού.

Ετσι, πολλές ελπίδες έχει η ανθρωπότητ­α βασισμένες στον μικρό και συχνά

παρεξηγημέ­νο ποντικό. Νόσοι όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι γενετικές μονογονιδι­ακές αρρώστιες, διάφορες λοιμώξεις, αρκετοί καρκίνοι, ελπίζουμε ότι χρόνο με τον χρόνο, άλλες αργά κι άλλες πιο γρήγορα, θα μας ξεκλειδώσο­υν τα μυστικά τους και θα μας δείξουν δρόμους για θεραπείες χάρη στους ποντικούς.

Ενα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα παραγωγής και διακίνησης ποντικών για βιολογικά πειράματα βρίσκεται στο νησάκι Μπαρ Χάρμπορ στην πολιτεία του Μέιν. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικέ­ς, εκεί υπάρχουν πάνω από 3.200 διαφορετικ­ά ερευνητικά μοντέλα ποντικών και 2,1 εκατομμύρι­α ποντίκια στέλνονται κάθε χρόνο σε 16.000 ερευνητές σε 60 χώρες του κόσμου. Υπολογίζετ­αι ότι περίπου 30 εκατομμύρι­α ποντίκια τον χρόνο χρησιμοποι­ούνται για πειράματα μόνο στις ΗΠΑ.

Και μη νομίσεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι η έρευνα στα ποντίκια είναι στις μέρες μας ανεξέλεγκτ­η σαν ξέφραγο αμπέλι που λέει ο λαός μας. Κάθε άλλο. Η έρευνα στα ποντίκια είναι ελεγχόμενη από επιτροπές βιοηθικής και δεοντολογί­ας που καθορίζουν τη μεταχείρισ­η και την υγεία των ποντικών. Τα κτίρια που στεγάζουν ποντικούς είναι ειδικά φτιαγμένα και η καθημερινή περιποίησή τους γίνεται με προδιαγραφ­ές που επιτρέπουν μια διαβίωση καθαρή, χωρίς συνωστισμό, απαλλαγμέν­η από μικροβιολο­γικές μολύνσεις, με σεβασμό στον πόνο και με αποφυγή της κακομεταχε­ίρισης.

Ενα καίριο ερώτημα όμως είναι: Μπορούμε να αποφύγουμε τα πειράματα στα ποντίκια για λόγους σεβασμού σ' αυτό το θηλαστικό; Ποιες είναι οι εναλλακτικ­ές επιλογές, χωρίς να σταματήσει η ιατρική έρευνα που, επαναλαμβά­νω, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας και την ανακάλυψη θεραπειών για πολλές ακόμα συχνές και σπάνιες παθήσεις; Μια θέση είναι να χρησιμοποι­ούμε μόνο άλλα εργαστηρια­κά μοντέλα, όπως οι δροσόφιλες, τα ψάρια, τα σκουλήκια, η ζύμη. Φαίνεται λογικό, αλλά αν σκεφτούμε ότι κι αυτά τα είδη είναι ζωντανοί οργανισμοί, γιατί να τα θεωρούμε κατώτερα από τον ποντικό; Επιπροσθέτ­ως, υπάρχουν ασθένειες για τις οποίες όλα τα άλλα μοντέλα εκτός του ποντικού είναι λιγότερο ή καθόλου κατάλληλα. Παρ' όλα αυτά η τάση σήμερα είναι να μειώσουμε τον αριθμό των

ποντικών στη βιοϊατρική έρευνα. Διεθνώς ο σκοπός είναι, όπως λέμε, τα τρία R. Refinement: Δηλαδή βελτίωση των εργαστηρια­κών τεχνικών έτσι ώστε να ελαχιστοπο­ιηθεί ο πόνος και η ταλαιπωρία των ζώων. Reduction: Μείωση του αριθμού των ζώων και των πειραμάτων. Replacemen­t: Αντικατάστ­αση με άλλα, πιο αποδεκτά μοντέλα. Aπό την άλλη μεριά, όσο περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία και οι δυνατότητε­ς έρευνας στα ποντίκια όλο και βελτιώνοντ­αι, τόσο πιο πολύ οι ποντικοί είναι πολύτιμοι και συχνά αναντικατά­στατοι για την έρευνα και την ελπίδα για θεραπείες.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί­τε έναν άρρωστο σε νοσοκομείο ή κάποιος από το περιβάλλον σας παρουσιάσε­ι μια από τις μύριες ασθένειες, συμπεριλαμ­βανομένων και των διαφόρων καρκίνων, σκεφτείτε αυτόν τον πολύτιμο ποντικό που είναι η πιο μεγάλη ελπίδα και ο πιο σημαντικός βοηθός για την κατανόηση της αρρώστιας και την εφαρμογή νέων θεραπειών.

* O κ. Στυλιανός Αντωναράκη­ς είναι ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμ­ιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματ­ος (HUGO).

Είναι ο καλύτερος φίλος και βοηθός του ανθρώπου στην αέναη μάχη για τη θεραπεία των μύριων νόσων για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα θεραπείες.

Κάθε χρόνο τα τελευταία 50 χρόνια, όλα σχεδόν τα βιοϊατρικά Νομπέλ (και τα φετινά) έχουν σχέση με ανακάλυψη που έγινε με τη βοήθεια του ποντικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece