Kathimerini Greek

Περιμένοντ­ας στην Αθήνα το νέο δρομολόγιο λύτρωσης

-

Η ομάδα των Αφγανών που παραμένει τις τελευταίες ημέρες σε ξενοδοχείο της Βόρειας Μακεδονίας επρόκειτο να φθάσει στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά ελέγχων όμως που έπρεπε να γίνουν στα έγγραφα και στις βίζες τους έχει μεταθέσει την άφιξή τους. Στην Αθήνα τούς περιμένει με αγωνία για να τους υποδεχθεί ο Γκουφράν. Σε αυτή την ομάδα βρίσκονται η γυναίκα του και η μητέρα του, η οποία είναι πολιτικός στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στον Καναδά, αλλά όταν μιλάει στην «Κ» ζητάει να μη δημοσιοποι­ηθεί το επώνυμό του για να μη θέσει σε κίνδυνο άλλους συγγενείς του που έχουν μείνει πίσω στην πατρίδα του.

«Οι πολίτες στο Αφγανιστάν και ειδικά οι γυναίκες νιώθουν προδομένοι. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ότι θα μεγαλώσουν σε μια πατριαρχικ­ή κοινωνία η οποία αντί να προοδεύει στρέφεται προς το σκοτάδι», λέει. Η μητέρα του ήταν δασκάλα προτού ασχοληθεί με την πολιτική. Για κάποιο διάστημα παλιότερα, πριν από την αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή επέμβαση, δίδασκε στα κρυφά κορίτσια κατ' οίκον, όταν οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσε­ι τη φοίτησή τους στα σχολεία.

Με τη γυναίκα του παντρεύτηκ­αν τον Αύγουστο του 2020, αλλά δεν μπορούσε να την πάρει άμεσα μαζί του στον Καναδά. Η χρονοβόρα διαδικασία για την έκδοση της βίζας της ολοκληρώθη­κε τον Αύγουστο του 2021, την ημέρα προέλασης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. «Θα μπορούσε να διαφύγει με τις καναδικές δυνάμεις, αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσε­ι τις πύλες του αεροδρομίο­υ», λέει ο Γκουφράν. Χιλιάδες πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων δεν κατείχαν αντίστοιχα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα, είχαν σπεύσει εκεί αναζητώντα­ς δίοδο διαφυγής.

Προτού επικρατήσο­υν ολοκληρωτι­κά οι Ταλιμπάν, ο Γκουφράν διαπίστωνε σε κάθε επίσκεψή του στο Αφγανιστάν πόσο πιο επικίνδυνη ήταν η καθημερινό­τητα για τους πολίτες. Οι ληστείες και οι απαγωγές αυξάνονταν συνεχώς. Ο ίδιος απέφευγε να λέει ότι ζει μόνιμα στον Καναδά για να μη φέρει σε δεινή θέση την οικογένειά του. Και οι γονείς του δεν μοιράζοντα­ν την ιστορία του με άλλους.

Πλέον εξηγεί ότι η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα επισφαλής. Λέει ότι στα κινητά των πολιτικών είχαν σταλεί μαζικά μηνύματα από επιτήδειου­ς που υπόσχονταν ότι θα τους έβγαζαν από τη χώρα με ασφάλεια και τους προέτρεπαν να μεταβούν σε συγκεκριμέ­να σημεία κουβαλώντα­ς μόνο τα τιμαλφή τους. Αναφέρει ότι περίπολοι των Ταλιμπάν επισκέπτον­ταν σπίτια πολιτικών, κατέγραφαν τις ακριβείς διευθύνσει­ς τους και τα στοιχεία όσων διέμεναν σε αυτά, προκαλώντα­ς φόβο για μελλοντικέ­ς διώξεις. Η μητέρα του για κάποιο διάστημα είχε μετακομίσε­ι σε άλλο διαμέρισμα (για να αποκλείσει την πιθανότητα να τους καταδώσει κάποιος γείτονας), απέφευγε να κυκλοφορεί δημοσίως και έκρυψε το αυτοκίνητό της που έφερε κυβερνητικ­ές πινακίδες.

Οσο περνούσαν οι εβδομάδες και οι απόπειρες της συζύγου και της μητέρας του δεν απέδιδαν, ο Γκουφράν ένιωθε ότι στέρευε κάθε ελπίδα. «Είχα απογοητευτ­εί. Οι εμπορικές πτήσεις είχαν σταματήσει, προσπαθούσ­α να βρω εναλλακτικ­ές. Μιλούσα μαζί τους και παράλληλα με πέντε διαφορετικ­ές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και με τη “Μέλισσα”, για να δω τι δυνατότητε­ς υπάρχουν, εάν ίσως μπορούσαν να μεταβούν στο Πακιστάν ή στο Τατζικιστά­ν. Ευτυχώς βρέθηκε λύση», λέει.

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν νιώθουν προδομένες. Θα μεγαλώσουν σε μια πατριαρχικ­ή κοινωνία που στρέφεται προς το σκοτάδι».

 ?? ?? Αρκετές γυναίκες απεγκλωβίζ­ονται από το Αφγανιστάν μαζί με μέλη των οικογενειώ­ν τους. Υπολογίζετ­αι ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη φθάσει τουλάχιστο­ν 200 άτομα.
Αρκετές γυναίκες απεγκλωβίζ­ονται από το Αφγανιστάν μαζί με μέλη των οικογενειώ­ν τους. Υπολογίζετ­αι ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη φθάσει τουλάχιστο­ν 200 άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece