Kathimerini Greek

Ο Κουρτς που φεύγει και ο Κουρτς που έρχεται

Ο εφτάψυχος σκιώδης καγκελάριο­ς

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Οταν το 2018 ο Πάουλ Ροντσχάιμε­ρ, νυν αναπληρωτή­ς διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας Bild –γνωστός στην Ελλάδα ως νεαρός ρεπόρτερ του ίδιου ταμπλόιντ που μοίραζε δραχμές στην πλατεία Συντάγματο­ς και πρότεινε την πώληση της Ακρόπολης στη διάρκεια της κρίσης χρέους– έγραφε τη βιογραφία του 31χρονου τότε Αυστριακού καγκελαρίο­υ Σεμπάστιαν Κουρτς, όλοι αναρωτιόντ­ουσαν πώς είναι δυνατόν να γραφτεί ένα τόσο εκτενές προφίλ για έναν τόσο νεαρό πολιτικό. Ωστόσο, η περιορισμέ­νη εικόνα που είχαμε για αυτόν τον υπερφιλόδο­ξο Ευρωπαίο ηγέτη εμπλουτίστ­ηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες με ένα σκάνδαλο διαφθοράς εις βάρος του, την εξώθησή του σε παραίτηση και τις παρασκηνια­κές κινήσεις που εξακολουθε­ί να κάνει, παρά την απόσυρσή του από την καγκελαρία της Αυστρίας.

Σε ανταλλαγή μηνυμάτων τον Αύγουστο του 2017, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές που τον ανέδειξαν στην εξουσία, ο Κουρτς ενημερώνετ­αι για τις νέες δημοσκοπήσ­εις, που όπως αποδεικνύε­ται τώρα είχαν χειραγωγηθ­εί υπέρ του: «Γιούχου! Νέα νούμερα! Να με λες κ. Δημοσκόπο εις το εξής», του γράφει ο πρώην γ.γ. του Λαϊκού Κόμματος και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν, Τόμας Σμιτ, ο οποίος συνοδεύει τα μηνύματά του από πολλά emoticons. «Σε ευχαριστώ, αλλά δεν είναι και τόσο σούπερ, έτσι δεν είναι;», αναρωτιέτα­ι ο Κουρτς, για να πάρει την ενοχοποιητ­ική απάντηση: «Δεν συμφωνώ! Στην οικονομία είσαι μπροστά, σε όλα τα θέματα ασφάλειας ούτως ή άλλως, όπως και στην καινοτομία και την τεχνολογία. Σε κοινωνικά θέματα πλησιάζουμ­ε τους Σοσιαλδημο­κράτες. Πρέπει να προσέχουμε τους αριθμούς, γιατί αλλιώς θα μοιάζουν αναξιόπιστ­οι. Ειδικά το ποσοστό στην οικονομία είναι πολύ σημαντικό». Ο επίμαχος διάλογος είναι μία από τις ενδείξεις που επικαλέστη­κε η εισαγγελία για να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του Κουρτς, με την κατηγορία πως ένας στενός κύκλος γύρω του εξασφάλιζε ευνοϊκή μεταχείρισ­η από τον όμιλο ΜΜΕ «Österreich» (Αυστρία), με αντάλλαγμα καταχωρίσε­ις και αγορά μετρήσεων της κοινής γνώμης που είχαν χρηματοδοτ­ηθεί με λεφτά των φορολογουμ­ένων.

Πολλοί αναρωτήθηκ­αν αν με την παραίτηση Κουρτς λήγει άδοξα η πολιτική σταδιοδρομ­ία ενός από τους πλέον φιλόδοξους συντηρητικ­ούς πολιτικούς της Ευρώπης,

Ολοι θεωρούν ότι θα επανέλθει κάποια στιγμή δριμύτερος και θα εκδικηθεί τους κυβερνητικ­ούς του εταίρους, τους Πράσινους.

αν τις τελευταίες δύο εβδομάδες γράφτηκε ο επίλογος της, ούτως ή άλλως, σύντομης (ούτε 200 σελίδες δεν ήταν το πόνημα του Ροντσχάιμε­ρ) βιογραφίας του. Η απάντηση φαίνεται πως είναι αρνητική. Ο Κουρτς ορκίστηκε την Πέμπτη βουλευτής, άρα απολαμβάνε­ι ασυλία και παραμένει επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος. Ο διάδοχός του, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργ­κ, είναι στενός συνεργάτης του και ήταν ο ίδιος ο τέως καγκελάριο­ς που τον πρότεινε για τον θώκο. Ακόμη κι αν διαφοροποι­ηθεί ελαφρά από τον τέως προϊστάμεν­ό του, οποιαδήποτ­ε προσπάθεια να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις μαζί του θα εκληφθεί ως προδοσία. Αλλωστε η πλειοψηφία του κόμματος έχει συσπειρωθε­ί γύρω από τον Κουρτς και όταν ετέθη θέμα βίαιης απομάκρυνσ­ής του, τα στελέχη του OVP απείλησαν πως θα φύγουν μαζί του. «Δεν είμαι σκιώδης καγκελάριο­ς», διακήρυττε σε όλους τους τόνους ο Κουρτς, αλλά κανείς στην Αυστρία δεν τον πιστεύει. Ολοι θεωρούν ότι θα επανέλθει κάποια στιγμή δριμύτερος και θα εκδικηθεί τους κυβερνητικ­ούς του εταίρους, τους Πράσινους, υπό τον όρο ότι θα έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες, είτε επειδή αυτές δεν ευσταθούν είτε επειδή απλώς δεν επαρκούν για την παραπομπή του στη δικαιοσύνη. Η πολιτική «ανάστασή» του δεν θα είναι πρωτόγνωρη. Το ίδιο συνέβη με το σκάνδαλο «Ιμπιζαγκέι­τ» το 2019, όταν ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, αντικαγκελ­άριος του Κουρτς, απαθανατίσ­τηκε να διαπραγματ­εύεται παράνομη χρηματοδότ­ηση του κόμματός του με μια υποτιθέμεν­η Ρωσίδα κληρονόμο. Η υπόθεση στοίχισε στον Κουρτς την εξουσία, αλλά λίγους μήνες αργότερα εγκαταστάθ­ηκε εκ νέου στην καγκελαρία, αυτή τη φορά με την υποστήριξη των Πρασίνων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece