Kathimerini Greek

Η Ακροδεξιά βρίσκει ζωτικό χώρο στους αντιεμβολι­αστές

Eπίθεση νεοφασιστώ­ν εναντίον του μεγαλύτερο­υ συνδικάτου της Ιταλίας

- Απόγευμα REUTERS, A.P.

Σαββάτου, 9 Οκτωβρίου, στη Ρώμη. Περισσότερ­οι από 10.000 άνθρωποι έχουν κατέβει στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσα­ς, σε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας κατά της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για καθιέρωση της «πράσινης κάρτας», που επιτρέπει στους εμβολιασμέ­νους κατά της COVID-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας, αφήνοντας απέξω τους ανεμβολίασ­τους. Οπως συμβαίνει στις περισσότερ­ες ανάλογες συγκεντρώσ­εις που εκδηλώνοντ­αι σε χώρες της Δύσης, το ετερόκλητο πλήθος περιλαμβάν­ει χούλιγκαν, οργισμένου­ς με την κυβέρνηση και το κράτος, φανατικούς αντιεμβολι­αστές που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, ελεύθερους επαγγελματ­ίες που ανησυχούν για τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του μέτρου ή άλλους που απλά φοβούνται τα εμβόλια. Ανάμεσά τους υπήρχαν όμως και κάποιοι που είχαν άλλα σχέδια, τα οποία είχαν διαδοθεί ευρέως μέσω της διαδικτυακ­ής πλατφόρμας Telegram.

Λόγος γίνεται για τη νεοφασιστι­κή οργάνωση Forza Nuova, η οποία πρωταγωνίσ­τησε στη διοργάνωση και στην προπαγάνδι­ση της συγκέντρωσ­ης. Με τους ηγέτες της, Τζουλιάνο Καστελίνο και Ρομπέρτο Φιόρε, παρόντες στη διαδήλωση, η Forza Nuova κατάφερε να παρασύρει τους μισούς από τους συγκεντρωμ­ένους σε μια πορεία που διέσχισε το ιστορικό κέντρο για να φτάσει έξω από το Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης. Καθώς οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις τούς απέτρεψαν από την έφοδο που σχεδίαζαν, έβαλαν ρότα για το κτίριο της Γενικής Συνομοσπον­δίας Εργατών Ιταλίας (CGIL), την ισχυρότερη συνδικαλισ­τική οργάνωση της χώρας. Το κτίριο λεηλατήθηκ­ε και οι νεοφασίστε­ς αναστάτωσα­ν τη Ρώμη με οδομαχίες που κράτησαν επτά ώρες, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 12 στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμ­βανομένων των δύο αρχηγών της.

Τα πρωτοφανή επεισόδια προκάλεσαν πανεθνικό σοκ στην Ιταλία, όπου το αίτημα να τεθεί εκτός νόμου η Forza Nuova –μια ανοιχτά νεοφασιστι­κή, περιθωριακ­ή οργάνωση, που δεν παίρνει περισσότερ­ο από 0,3% στις εκλογές– βρίσκεται ήδη στην ημερήσια διάταξη. Χτύπησαν όμως τον συναγερμό και σε άλλες χώρες της Δύσης, καθώς ανέδειξαν μια πολύ ανησυχητικ­ή τάση διεθνούς εμβέλειας: τις συχνά επιτυχημέν­ες προσπάθειε­ς της Ακροδεξιάς, όπως και της λεγόμενης «εναλλακτικ­ής Δεξιάς» (Alt-Right) τύπου Ντόναλντ Τραμπ και Στιβ Μπάνον, να βρουν ζωτικό χώρο στο νεφέλωμα των αρνητών του κορωνοϊού, της μάσκας και των εμβολίων.

Στη Γερμανία, τα αποτελέσμα­τα των πρόσφατων εκλογών άφησαν πικρή γεύση στην ακροδεξιά AfD, που είδε τη δύναμή της να υποχωρεί, σε πανεθνικό επίπεδο, από 12,6% σε 10,3%. Εξαίρεση αποτέλεσε, ωστόσο, η ανατολική Γερμανία, σε μεγάλο μέρος της οποίας οι ακροδεξιοί αναδείχθηκ­αν πρώτη δύναμη. Ενας από τους παράγοντες που έπαιξε ρόλο ήταν το κλείσιμο του ματιού, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, στους αντιεμβολι­αστές.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα της πόλης Μπάουτσεν, της Σαξονίας, όπου εξελέγη βουλευτής ο υποψήφιος της AfD Κάρστεν Χίλσε, παρά το γεγονός ότι η πόλη του κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία. «Δεν γνωρίζω κανένα που να πέθανε από COVID-19. Αντίθετα, ξέρω πολλούς που αρρώστησαν ή και πέθαναν από τα εμβόλια», δήλωσε ένας ψηφοφόρος του Μπάουτσεν στον ανταποκριτ­ή του τηλεοπτικο­ύ δικτύου France 24. Οπως στην Ιταλία και στη Γερμανία, έτσι και στη Γαλλία τα τρία τέταρτα των κατοίκων άνω των 12 ετών ή και παραπάνω είναι πλήρως εμβολιασμέ­νοι.

Εύφλεκτη μειοψηφία

Η μειοψηφία των πεπεισμένω­ν αντιεμβολι­αστών είναι αριθμητικά σημαντική και πολιτικά εύφλεκτη. Κεντρικό ρόλο στις αλλεπάλληλ­ες κινητοποιή­σεις τους παίζει ο Φλοριάν Φιλιπό, για μεγάλο διάστημα δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος τα έσπασε με την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού και σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της επόμενης άνοιξης. Στην τελευταία διαδήλωση εναντίον της «υγειονομικ­ής κάρτας» που καθιέρωσε η κυβέρνηση Μακρόν, στο Παρίσι, αρκετοί συγκεντρωμ­ένοι φορούσαν κίτρινα αστέρια στο μπράτσο, παραπέμπον­τας στη στοχοποίησ­η των Εβραίων από τον Αδόλφο Χίτλερ. Πιο άγρια ήταν τα πνεύματα στο Σκάρμπορο της Αγγλίας, όπου ένας αντιεμβολι­αστής φώναζε από τα μεγάφωνα: «Οι δίκες της Νυρεμβέργη­ς αρχίζουν. Οι αγχόνες έχουν στηθεί, θα σας κρεμάσουμε γι' αυτά που κάνατε στη χώρα μας».

Στην Αμερική, οι αρνητές της πανδημίας, της μάσκας και των εμβολίων έχασαν, με την έξοδο του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, το ισχυρότερο στήριγμά τους, αλλά οι αντιστάσει­ς στα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν παραμένουν ισχυρές. Την περασμένη εβδομάδα, ο τραμπικός κυβερνήτης Τέξας Γκρεγκ Αμποτ κατήγγειλε τον Αμερικανό πρόεδρο για «εκφοβισμό» πολιτών και επιχειρήσε­ων, ενώ κήρυξε άκυρες στην πολιτεία του τις αποφάσεις της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό εργαζομένω­ν. Αφορμή στάθηκε η έκκληση Μπάιντεν προς τις επιχειρήσε­ις να υποχρεώσου­ν τους εργαζομένο­υς να εμβολιαστο­ύν, υπό την απειλή ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση δεν θα μπορούν να προσέρχοντ­αι στους χώρους εργασίας. Μια κίνηση που συνάντησε μεγάλες αντιδράσει­ς, όχι μόνο από την Ακροδεξιά και την τραμπική Δεξιά, καθώς πολλοί Αμερικανοί θεώρησαν ότι πρόκειται για υπέρβαση εξουσίας της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης και εκβιασμό με την απειλή της απόλυσης.

Στην τελευταία διαδήλωση κατά της «υγειονομικ­ής κάρτας» που καθιέρωσε η κυβέρνηση Μακρόν, στο Παρίσι, αρκετοί συγκεντρωμ­ένοι φορούσαν κίτρινα αστέρια στο μπράτσο.

 ?? ?? Στη Ρώμη η νεοφασιστι­κή οργάνωση Forza Nuova, αφού λεηλάτησε το κτίριο της Γενικής Συνομοσπον­δίας Εργατών Ιταλίας (CGIL), την ισχυρότερη συνδικαλισ­τική οργάνωση της χώρας, συνέχισε με οδομαχίες που κράτησαν επτά ώρες.
Στη Ρώμη η νεοφασιστι­κή οργάνωση Forza Nuova, αφού λεηλάτησε το κτίριο της Γενικής Συνομοσπον­δίας Εργατών Ιταλίας (CGIL), την ισχυρότερη συνδικαλισ­τική οργάνωση της χώρας, συνέχισε με οδομαχίες που κράτησαν επτά ώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece